Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

O botnita pentru presa?

Ceea ce este, in mare masura, alarmant in raportul Comisiei Europene, difuzat astazi, se refera la libertatea de expresie. Se recomanda de catre oficialii europeni masuri, pana la urma de ordin punitiv, impotriva jurnalistilor care “exercita presiuni asupra justitiei” si altor institutii ale statului. In aceasta acceptiune, o lege a presei ar fi binevenita. Si chiar recomandata de catre partenerii europeni. Nu cumva ar trebui extinsa, si nu limitata, competenta Consiliului National al Audiovizualului? Iata o intrebare care face toti banii. Sa-i dam un raspuns.

Mecanismul de monitorizare si verificare aplicat Romaniei este, e bine sa stie toata lumea, un experiment. Un experiment UE, facut pe seama acestei tari de catre birocrati ai acestei importante institutii, cu complicitatea unor politicieni de la Bucuresti. La fel cum s-a intamplat si cu nasterea prin cezariana a Agentiei Nationale de Integritate. Acest mecanism a aparut, culmea, fiindca a fost solicitat de unii politicieni romani. Care, vremelnic, au condus institutia prezidentiala si Guvernul. Si continua si poate continua la infinit, atat timp cat, in continuare, un presedinte ca Traian Basescu solicita insistent acest lucru. Unii, basistii, spun ca aceasta monitorizare si verificare permanenta este indispensabila pentru consolidarea statului de drept. Altii, printre care ma numar si eu, afima ca MCV este un instrument de tip masochist. De aceasta data, insa, avem de-a face cu un raport care nici macar nu a fost discutat cu reprezentantii statului roman si care a fost prezentat de oficialii de la Bruxelles intr-o maniera care, pentru mine cel putin ca cetatean, reprezinta o insulta. Si, in plus, s-a intamplat ca acest raport sa contina o recomandare fara precedent. Cea legata de controlul asupra presei.

Cum exercita presa presiuni asupra unei puteri independente a statului de drept, care este justitia?  Sau asupra unei institutii tot a statului de drept, care este Curtea Constitutionala? Ce crima au comis jurnalistii? De ce in Romania, spre deosebire de cele mai multe state din UE, ar fi necesara o lege a presei? De ce, spre deosebire de toate celelalte state UE, Consiliul National al Audiovizualului, creat pentru cu totul un alt scop, ar trebui sa controleze in mod special presa?

Se admite ca presa poate critica nestingherit Guvernul. Adica puterea executiva. Se admite, de asemenea, in intreaga lume, ca presa poate critica nestingherit cea mai importanta putere in stat si ea independenta, care este Parlamentul. Si atunci, de ce nu s-ar admite acelasi lucru si in ceea ce priveste justitia? Ar putea exista o explicatie logica pentru aceasta exceptie? Sau personajul care a introdus in raportul Comisiei Europene acest pasaj are pur si simplu un cap patrat?

Cu ce s-a facut vinovata presa de la Bucuresti? A descoperit si a semnalat fapte grave din biografia unor judecatori de la Curtea Constitutionala, a unor judecatori si procurori de la CSM sau de la Inalta Curte. E rau ca s-a intamplat astfel? Nu cred. Dimpotriva. E bine. Si tot presa a relatat derapaje in activitatea acestor institutii. E rau? Nu! E bine asa.

Daca, insa, unii jurnalisti au oferit opiniei publice informatii false incalcand legea, exista instrumente legale pentru ca ei sa fie pedepsiti. De ce ar fi nevoie de vreo lege a presei? De o botnita. 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.