Reteaua Corect
Octavian Andronic

O acuzație de cinism și o explicație necesară

Scris de Octavian Andronic in 16 iunie 2020 la 12:34, in Politics. 588 vizualizari Intra in discutie Tagurirealitatea plus, stare de alerta shortlinkhttp://crct.ro/nweQ

După o absență îndelungată din studiourile de televiziune (din motive strict personale), săptămâna trecută am dat curs invitației primite din partea moderatorilor Anca Alexandrescu și Oreste Teodorescu de a participa la emisiunea lor de la Realitatea Plus. Am acceptat pentru faptul că îi consider pe ambii ziariști de cert profesionalism și onestitate ireproșabilă, iar noul Realitatea Plus dă semne convingătoare de desprindere de ereditatea rareșbogdaniană care a caracterizat lungii ani de insolvență insolentă și provocatoare ai răposatei Realități.

Printre subiectele abordate în emisiune s-a numărat și acela al perspectivei, încă incerte, de prelungire a Stării de Alertă, prin care guvernul Orban și președintele său consideră că pot face  un serviciu românilor  precauți,  în competiția involuntară cu „proștii” care nu țin seamă de pericolele pe care le prezintă pandemia .

Am, în această privință, o opinie clară. Cred că lock-down-ul instaurat prin Starea de Urgență, cu cumulul său de măsuri logice, îndreptățite, dar și cu un mare bagaj de absurdități și chiar derapaje de la respectarea drepturilor cetățeanului, a făcut mai mult rău decât bine. A salvat, desigur, vieți, dar în același timp a sacrificat altele, prin concentrarea demersului medical exclusiv pe COVID și ignorarea nevoilor de tratament ale altor categorii de boli, poate mai grave. Dar, mai ales, pentru că, printr-o generalizare excesivă, a aruncat economia și viața socială într-o criză profundă, din care sunt sigur că ne vom reveni cu greu și, în niciun caz, la stadiul din care am plonjat în pandemie.

 În emisiune s-a dezbătut necesitatea prelungirii Stării de Alertă, reclamată de Guvern, și opoziția exprimată o parte majoritară a parlamentarilor, care ar fi dorit, în cel mai rău caz, un interval mai scurt de  continuare a  restricțiilor.  A intervenit, cu bun simț, un lider regional PSD care a avansat ideea că Starea de Alertă ar trebui să fie prelungită zonal, în regiunile sau localitățile în care se înregistrează focare și nu la nivelul întregii țări, cu efectele negative deja cunoscute și contabilizate.

Am dorit să aduc în discuție ideea responsabilității economice a Guvernului care, prin continuarea acestei politici nu va face altceva decât să lichideze și ultimele forme de mic comerț și servici care au mai rezistat și față de care nu s-au promovat politici de susținere de forma șomajului plătit și a scutirii de taxe. Am plecat de la exemplul dat de un interlocutor despre un mic patroni care avea magazine în mai multe mall-uri și care a înregistrat pierderi irecuperabile prin nefuncționare. Neavând răbdare să asculte ceea ce urmam să spun, colegul Ion M Ioniță a intervenit abrupt și m-a  acuzat că aș fi preferat ca acela să funcționeze, chiar dacă el și clienții lui s-ar fi numărat printre victimele COVID-ului. Discuția a alunecat în alte direcții și nu am mai apucat să-i explic confratelui că ceea ce voiam eu să spun era că guvernul, unic responsabili de situația în care au ajuns sute de mii de mici comercianți și prestatori de servicii prin blocarea totală a activităților lor, ar trebui să găsească o formulă de despăgubire, mai concretă și mai echitabilă decât promisiunea că le va fi bine când economia se va relansa.

M-am considerat dator cu această explicație  față de cei care m-au onorat cu atenția lor în emisiune și care ar putea rămâne  cu impresia sugerată de dl Ioniță, că sunt adeptul eutanasierii „proștilor” decretați de președinte , incapabili să fie precauți fără o reglementare oficială.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.