Reteaua Corect

Numărul ogivelor nucleare operaţionale a crescut în 2022

Scris de newsreporter in 30 martie 2023 la 08:37, in Politics. 268 vizualizari Intra in discutie Taguri2022, numar, ogive nucleare operaţionale shortlinkhttp://crct.ro/nB6b

Numărul ogivelor nucleare - operaţionale - din lume a crescut în 2022, din cauza Rusiei şi Chinei, relevă un raport publicat miercuri - ”Nuclear Weapons Ban Monitor” - de către ONG-ul norvegian Norsk Folkehjelp, relatează Belga, potrivit news.ro, citat de Știripesurse.

La începutul lui 2023, cele nouă puteri nucleare oficiale şi neoficiale deţineau 9.576 de focoase nucleare, gata să fie folosite, reprezentând o putere echivalentă cu ”peste 135.000 de bombe (ca cea lansată de către americani la) Hiroshima", se arată în acest raport.

Aceste cifre sunt publicate în contextul în care Moscova a agitat în mai multe rânduri ameninţarea nucleară în legătură cu invazia rusă a Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că a încheiat un acord cu Minskul în vederea desfăşurării de armamnet nuclear ”tactic” în Belarus, o ţară care se află la frontiera cu Uniunea Europeană (UE) şi NATO.

Adăugarea unui număr de 136 de ogive în stocul nuclear mondial anul trecut este pusă pe socoteala Rusiei, care deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume - 5.889 de focoase operaţionale -, dar şi a Chinei, Indiei, Coreei de Nord şi Pakistanului.

”Această creştere este îngrijorătoare şi prelungeşte o tendinţă care a început în 2017”, denunţă o conducătoare a raportului, Grethe Lauglo Østern.

Stocul total de armame atomice - care le include şi pe cele care retrase din serviciu - continuă, în schimb, să scadă.

Numărul total al acestuia a scăzut de la 12.705 la 12.512 în decurs de un an, din cauza distrugerii unor ogive vechi în Rusia şi Statele Unite.

Introducerea în serviciu a unor noi ogive continuă, iar ”numărul total al armelor nucleare în lume va începe să crească în curând, pentru prima oară de la Războiul Rece”, avertizează Lauglo Østern.

Cele opt puteri nucleare oficiale sunt Statele Unite, Rusia, Regatul Unit, Franţa, China, India, Pakistan şi Coreea de Nord, iar Israelul este dotat în mod neoficial cu arma atomică.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.