Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Întâlnirea de la București dintre ambasadorul israelian și președintele AUR

Presa ebraică înregistrează această întâlnire ca pe o senzație politică. Reputatul jurnalist israelian Itamar Eichner a relatat evenimentul în paginile celui mai important cotidian ebraic, „Iediot Aharonot” (Ultimele știri). De la început, jurnalistul atrage atenția că întâlnirea de la București a avut loc în pofida faptului că AUR și liderul acestui partid au „ o lungă istorie de antisemitism, negare a Holocaustului, ură față de migranți”.

Totuși, deși factori politici și instituții guvernamentale importante, precum „Yad Vashem” Muzeul Holocaustului din Ierusalim s-au împotrivit, întâlnirea a avut loc. Directiva a fost dată, personal, de însuși Eli Cohen, ministrul israelian de Externe, cu aprobarea prim-ministrului Beniamin Netanyahu. Ambasadorul israelian Reuven Azar și George Simion, președintele partidului AUR, au avut o lungă și amicală convorbire, în sediul Parlamentului României din București. Este pentru prima dată când un ambasador israelian se întâlnește cu liderul partidului, precizează jurnalistul. Și continuă: „De-a lungul anilor, liderii partidului AUR, care deține în prezent 12% din locurile din Parlamentul României și se află în opoziție, au exprimat poziții antisemite clare și au negat Holocaustul. Anul trecut, AUR a declarat că Holocaustul a fost un "eveniment minor" și s-a opus  introducerii temei în școlile românești, susținând că este un "experiment ideologic" care ar dăuna sistemului educațional românesc. În ultimii ani, AUR a votat, de asemenea, împotriva unei rezoluții a Parlamentului României care condamnă antisemitismul și a lăudat liderii fasciști și antisemiți din istoria României, inclusiv din epoca Holocaustului”.

 

              Dar cum se spune, „tempi passati”, și iată că noul ministru de Externe al Israelului, Eli Cohen, decide reconsiderarea politicii și încetarea boicotării acestui partid de dreapta, etichitat extremist. Al cărui lider, scrie Itamar Eichner, „a încercat în ultimul an să se scuture de

imaginea antisemită prin apropierea de dreapta, aflată la guvernare în Israel. Schimbarea politicii a fost făcută contrar poziției eșalonului profesional al Ministerului de Externe și contrar poziției Muzeului Holocaustului-Yad Vashem  din Ierusalim, unde se crede că nu există loc pentru dialog cu acest partid din cauza trecutului său problematic”.

                Responsabilii de la Yad Vashem continuă să susțină că AUR și liderii săi nu au îndeplinit toate cerințele ce le-au fost adesate.

 

 

                Jurnalistul israelian menționează că după întâlnirea cu Reuven Azar, președintele partidului AUR, George Simion, „a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români și și-a exprimat regretul profund: Astfel de atrocități nu se vor repeta niciodată evreilor, românilor, țiganilor sau altor națiuni ale lumii...

Fiecare țară, inclusiv România, trebuie să predea această pagină importantă a trecutului pentru a se asigura că toate generațiile viitoare cunosc și recunosc lipsa de umanitate din acele vremuri și de ce este esențial să evităm astfel de atrocități”. Simion  a condamnat ferm antisemitismul, afirmând că partidul său are toleranța zero față de antisemitism, scrie Eichner.

               Între altele, jurnalistul israelian citează surse care spun: „AUR nu este un partid antisemit. A afirma că are un istoric antisemit de negare a Holocaustului este ridicol. Partidul există de trei ani, este extrem de popular și, potrivit sondajelor, este de așteptat să formeze următorul guvern în România. Liderii săi sunt mari prieteni ai poporului evreu și ai statului Israel. Problema a fost examinată în profunzime timp de mai bine de șase luni, iar declarațiile făcute împotriva acestui partid s-au dovedit a fi calomnii ale unor adversari politici din România. Declarația publicată după întâlnirea de la București este fără precedent și condamnarea antisemitismului este fără echivoc. Cum e și asumarea deplină a responsabilității pentru rolul României în Holocaust . Acesta este un pas important pentru relațiile externe ale Israelului. Cât ce privește poziția Yad Vashem ea este regretabilă și enigmatică”.

                Nu știm deocamdată taoate detaliile acestei importante întâlniri de la București. Nici identitatea tuturor persoanelor implicate. Cotidianul ebraic dă numele lui Yossy Dagan, șeful Consiliului Regional Shomron (Samaria), care a participat la întâlnirea de la București. E publicată și o fotografie cu ambasadorul Reuven Azar, George Simion și Yossi Dagan. Jurnalistul israelian știe că Yossi Dagan, este cel care a inițiat schimbarea politicii israeliene față de AUR și de George Simion. Dagan spune că „prietenia Israelului cu România este strategică”. El l-a invitat pe Simion împreună cu o delegație a partidului său să viziteze așezările din Iehuda (Iudeea) și Shomron (Samaria)  – iar Simion a acceptat invitația.

                O invitație care s-a născut după ce au discutat și au convenit asupra dreptului istoric al poporului evreu de a construi și de a trăi în comunități și orașe din Iehuda și Shomron. Adică din Cisuiordania, acolo unde palestinienii vor să-și clădească un stat. Dacă acest lucru va mai fi posibil vreodată...

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.