Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Noul guvern israelian - un monstru cu multe picioare

Saga alegerilor din Israel s-a incheiat. Ieri, în Knesset (Parlamentul israelian), ministrii noului guvern au depus juramantul. Dupa luni si luni de manevre politice, și trei runde de alegeri (9 aprilie 2019, 17 septembrie 2019 si 2 martie 2020), Israelul are un nou guvern. Stirea proasta este ca avem un guvern cocosat, un monstru cu mai multe picioare. Este si un monstru extrem de costisitor, foarte scump, alcatuit intr-o perioada in care un mare procent al societatii israeliene este lovita pe plan financiar din cauza epidemiei coronavirus. Cand un milion de cetateni sunt in somaj, sa risipesti sute de milioane pe ministere inutile numai ca să oferi sinecuri unor activisti de partid, iata o culme de obrăznicie publica.

Cei doi jucatori principali, Beniamin Netaniahu, președintele Partidului „Likud, si Benny Gantz (liderul Partidului Kahol-Lavan, Albastru-Alb, originar dintr-o familie de evrei-români), au inchis ochii cand au semnat acordul coalitionist si nu au tinut seama de protestul strazii israeliene, acceptand formarea celui mai costisitor guvern din istoria tarii. Un guvern cu nu mai putin de 36 ministri si 16 ministri adjuncti, umflat intr-o maniera groteasca si iresponsabila.

               Este o coalitie artificiala, construita sub forma unui castel din carti de joc care se poate prabusi  in oricare moment, plina cu politicieni a caror principala trasatura este o deplina neincredere unul in altul. Daca  acordul de rotatie intre  Netaniahu si Gantz se va dovedi viabil, asta va depinde de numerosi factori si nu in ultimul rfand de procesul in care este confruntat primul  ministru cu justitia. Conform acordului semnat si parafat în Knesset (Parlamentul israelian), Benny Gantz este acum vicepremier și ministru al Apărării, urmând ca în noiembrie 2021 să fie numit prim-ministru. Ieri, noul guvern israelian, în frunte cu Beniamin Netanyahu-premier, a depus juramantul în Knesset și a pornit la drum. Un drum care se anunta furtunos.

                Se ridica multe intrebari in legatura cu coalitia și noul guvern. Ele incep cu desemnarea rusinoasa a 36 persoane  in functii ministeriale si 16 ministri adjuncti, cum nu a mai existat in Istoria Israelului. Cu o economie stagnantă din pricina Corenei si cu un enorm deficit bugetar care se extinde in permanenta, Gantz a capitulat in fata Likudului din toate functile cheie care i-ar fi oferit  influenta in domeniile economice, de la Ministerul de Finante si pana la functia critica de ministru al Sanatatii.

              Gantz a incercat sa se prezinte drept un salvator al democratiei, erodate de politicile lui Netaniahu, dar acordul coalitionist demonstreaza ca partidul lui s-a retras de pe toatea fronturile legale si constitutionale. Comitetul pentru numirile judiciare a fost predat in intregime dreptei, cu doi deputati din partea coaliitei in locul unuia din coalitie si  altuia din opozitie ca in trecut.

               Dar poate ca cel mai grav lucru din punctul d vedere al unui guvern serios este ca daca Tribunalul Suprem stabileste ca Netaniahu nu poate sa serveasca in functia de prim ministru din cauza proceselor de coruptie in care este implicat, acordul coalitionist devine anulat si vor fi tinute alte alegeri.

               Noul guvern este departe de ce si-au imaginat majoritatea israelienilor care s-au prezentat la urne si insatisfactia lor poate sa fie inteleasa. Din punctul lor de vedere, actuala coalitie urmareste numai satisfacerea ego-ului politicienilor. Acordul coalitionist a venit dupa o lunga perioada de acuzatii, minciuni si incitari in care tabara lui Netahiahu a folosit o retorica violenta insotita de declaratii de ura. Toate acestea au fost date acum uitarii, dar numai la suprafata, pentru ca neincrederea intre principalaii actori continua. Nu exista nici o diferenta intre problemele structurale carora le-au facut fata guvernele in ultimele doua decenii. Toate criteriile etice au sucombat in fata grupurilor de presiune ale noului guvern.

             Majoritatea tarii a dorit responsabilitati sociale egale cu beneficii pentru toti, dar nu le-a primit.

             A dorit un tratament cinstit problemelor religioase si Statului, dar nu a primit nimic.

              A dorit un guvern restrâns, eficient, dar nu l-a capatat. 

              Israelienii se intreaba de ce o tara minunata ca Israelul se lasă distrusa de ego-ul poliicienilor. De ce nu poate sa fi alesi in Kneset oameni care sa se ocupe de cetateni si nu de interesele lor? Netaniahu a spus ca Israelul va impumuta milioane palestininilor pentru a indulci procesul anexarii teritoriilor. Anexarea acestor teritorii va face imposibila pacea între israelieni și palestinieni, va aprinde lumea araba și va fi condamnata de Uniunea Europeană.

               O opoziție ciudata va activa în Knesset-ul israelian, o opozitie extrem de militanta alcatuita din cei șase deputati ai Partidului „Iamina” (dreapta), in frunte cu fostii ministrii Naftali Bennet si Ilana Shaked, și cei  peste 40 de deputati ai Partidelor „Ieș Atid” (președinte Iair Lapd), „Telem” (general în rez. Bughi Yaalon), „Meretz” si „Lista unita a partidelor arabe”). Extrema dreapta impreună cu stanga, centrul si deputații arabilor din Israel, uniți pentru prima oară in istoria Israelului intru doborarea noului guvern, abia ales. Cine și-ar fi putut inchipui asa ceva? 

               Guvernul acesta este cea mai reusita magie realizata de Beniamin Netanyahu, recunoscut pentru geniul său politic. Dar peste câteva zile, la 24 mai, magul, prim-ministrul Beniamin Netanyahu, acuzat de escrocherii, se va înfatisa in fata judecatorilor. Verdictul Tribunalului din Ierusalim îi va permite să fie in continuare magul adulat sau va pune capat stralucitei sale cariere politice.

                  Un prim-ministru in boxa Tribunalului? – ce ironie mirobolanta!  Jocul de-a rasu-plansu in versiune israeliana.

                  Ne asteapta o vesela comedie...      

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.