Reteaua Corect

Noi tensiuni între China și India

Scris de newsreporter in 19 martie 2023 la 10:46, in Politics. 257 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nB2Q

ituaţia dintre India şi China în regiunea Ladakh din vestul Himalayei este fragilă şi periculoasă, forţe militare fiind desfăşurate foarte aproape una de cealaltă în unele părţi, a declarat sâmbătă ministrul indian de Externe Subrahmanyam Jaishankar, transmite Reuters, potrivit news.ro. Cel puţin 24 de soldaţi au fost ucişi când cele două părţi s-au ciocnit în regiune la jumătatea anului 2020, dar situaţia a fost calmată prin runde de discuţii diplomatice şi militare, scrie Știripesurse.

În decembrie au izbucnit violenţe în sectorul de est al graniţei nemarcate dintre giganţii asiatici care dispun de arme nucleare, dar nu s-a soldat cu morţi.

”În opinia mea, situaţia rămâne încă foarte fragilă, deoarece există locuri în care trupele noastre sunt foarte apropiate şi, potrivit evaluărilor militare, este destul de periculoasă”, a spus Jaishankar la un veniment organizat de India Today.

Relaţiile dintre India şi China nu pot reveni la normal până când conflictul de la graniţă nu va fi rezolvat în conformitate cu acordul de principiu din septembrie 2020, la care a ajuns cu omologul chinez, a spus el.

”Chinezii trebuie să respecte ceea ce s-a convenit şi au avut probleme cu asta”.

Deşi forţele din ambele părţi s-au retras din multe zone, discuţiile continuă asupra punctelor nerezolvate, a spus Jaishankar.

”Le-am spus foarte clar chinezilor că nu putem avea o încălcare a păcii şi liniştii, nu puteţi încălca acordul şi vrem ca restul relaţiei să continue ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acest lucru pur şi simplu nu este sustenabil”, a explicat ministrul.

Jaishankar a spus că a discutat situaţia cu noul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang, în marja unei întâlniri a miniştrilor de Externe ai naţiunilor G20, găzduită de India în această lună.

În ceea ce priveşte preşedinţia G20 a Indiei în acest an, Jaishankar şi-a exprimat speranţa că New Delhi poate face forumul ”mai fidel mandatului său global”.

”G20 nu ar trebui să fie un club de dezbateri sau o arenă doar a nordului global. Trebuie să se capteze toate preocupările globale. Am făcut cunoscut deja acest punct de vedere foarte ferm”, a spus Jaishankar.

Două reuniuni ministeriale G20  care au avut loc în India în ultimele trei săptămâni au fost umbrite de invazia de 13 luni a Ucrainei de către Rusia.

 

 

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.