Reteaua Corect

Nicuşor Dan e o fiinţă cumsecade a cărei lacună stă în neputinţa de a fi matur

Scris de newsreporter in 24 septembrie 2020 la 09:10, in Politics. 432 vizualizari Intra in discutie Tagurimatur, nicusor dan shortlinkhttp://crct.ro/nwHV

„Panarama“ pe care Dan Nicuşor a rostit-o într-un moment de enervare nu e atît o gafă electorală, cît o greşeală etică. Drama este că o asemenea neglijenţă e precum piatra de moară atîrnîndu-ţi de gît. Te duci cu ea la fund fără şovăire, scrie QMagazine.

În plus, ea defineşte un tip de psihologie masculină: genul de ins politicos care se stăpîneşte un an, pentru ca apoi, într-o secundă, să calce în străchini.

M-am întrebat ce Dumnezeu mă intrigă la acest ins, şi cu timpul am găsit un
răspuns: Nicuşor Dan e o fiinţă cumsecade a cărei lacună stă în neputinţa de a fi matur. Îi lipseşte ceva, precum o păstaie necoaptă căreia nu i-au crescut boabele. Are o cruditate intimă amintind de candoarea adolescenţei. E necopt psihologic, ca un băieţaş silit a păşi
printre hienele adulte.

Mai nimic din înzestrarea pe care o are nu-l ajută: timbrul vocal, cu ascuţimea nevirilă a vocii necizelate, îl dezavantajează, fizionomia, mată ca un dovleac în creştere, îl trădează, lexicul, sărac pînă la uzanţa pe sponci a unei sintaxe moarte, îl pune într-o lumină proastă, iar coerenţa gîndurilor, frîntă ca o spinare ruptă, e inexistentă.

care a spus-o îi cade ca o pleaşcă malefică. Dacă ar fi rostit-o Petrov, nimeni nu ar fi crîcnit: mitocanului îi stă bine cu borhotul ieşit din cloaca gurii. Dar nu matematicianului, ceea ce înseamnă că stridenţa unui singur cuvînt îţi poate fi fatală.

De ce unui obişnuit cu ecuaţii şi grafice i-a căzut pe limbă un „zbenghi“ de argou („panarama“ e un indiciu verbal de apartenenţă la plebea acelei periferii pe care el însuşi o înfierează, cu toate că ar fi trebuit să păstreze aparenţele unui egalitarist democrat) ţine de soarta cea maşteră. Verba volant, scripta manent.

Mizeria acestui cuvînt (panarama e totuna cu femeia rea de muscă, curviştina bătînd trotuarul la miez de noapte) i se va lipi de frunte ca un stigmat de care nu va mai scăpa.

Dacă va cîştiga alegerile, va fi primarul Panaramă.

Mă întreb cu ce stare de spirit îl vor vota sufragetele USR-ului. Feministe, cu ţîfnă egalitaristă şi cu poftă de revanşă matriarhală, cum le va da inima ghes să pună ştampila pe cel pentru care o contracandidată merită calificativul de curviştină? Aici nu e vorba de ipocrizie retorică, ci de a acea minimă eleganţă care, cînd e vorba de curtoazie verbală faţă de femei, deosebeşte un bărbat de un fătălău.

Nu-mi pasă de candidata Gabriela Firea nici cît negru sub unghie, oricum nu o voi vota. Îmi pasă de blazonul femeii cînd e terfelită în numele competiţiei electorale. Nu pentru că m-aş topi de dragul femeilor, nu
sunt nici pe departe un admirator al lor, ci pentru că mi-e milă de un matematician care încurcă cuvintele în clipele de nervi.

Tocmai de aceea gafa lui Nicuşor merită o meditaţie sociologică: dacă sufragetele marxiste, cărora nu le scapă nici un prilej ca să lupte pentru
înlăturarea asupririi masculine, vor vota un ins care dă femeii un hram înjositor, atunci o sincopă le sapă logica minţii: ori sunt coerente cu convingerile lor, şi atunci îl ocolesc, ori îşi încalcă principiile, şi atunci îl urcă pe piedestal.

Ceasul rău şi piaza rea l-au îmboldit pe Dan Nicuşor să dea cu capul în zid. Aici nu e vorba de o scăpare, ci de o lipsă de maturitate în momentele de mare încordare. Un iz de necoacere îi dospeşte sub piele, detaliu care i se simte în glas, în postură şi în fizionomie.

În rest, le doresc candidaţilor (domnului Dan Nicuşor şi doamnei Gabriela
Firea) mult succes. Nu îi voi vota pe niciunul din ei.

QMagazine.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.