Reteaua Corect

Netanyahu, discurs tare la ONU, contra Iranului și pentru un nou Orient Mijlociu!

Scris de newsreporter in 27 septembrie 2023 la 08:58, in Politics. 323 vizualizari Intra in discutie Taguridiscurs, Iran, israel, netanyahu, nou, onu, orient mijlociu shortlinkhttp://crct.ro/nBY8

Premierul prezice posibila binecuvântare a ‘unui nou Orient Mijlociu’ și spune că ‘fanaticii’ care conduc Iranul vor încerca să o oprească și îndeamnă palestinienii să ’îmbrățișeze în sfârșit‘ statul evreiesc, scrie SolidNews.

Următorul text este transcrierea completă a discursului premierului Benjamin Netanyahu către Adunarea Generală a ONU din 22 septembrie 2023, publicată de Oficiul Primului Ministru.

Doamnelor si domnilor,

În urmă cu peste trei milenii, marele nostru lider Moise s-a adresat poporului israelian în timp ce acesta se pregătea să intre în Țara Promisă. El a spus că vor găsi acolo doi munți cu fața unul către altul: Muntele Gerizim, locul undea avea să fie proclamată o mare binecuvântare, și Muntele Ebal, locul unui mare blestem. Moise a spus că soarta oamenilor va fi determinată de alegerea pe care o vor face între binecuvântare și blestem.

Aceeași alegere răsună peste veacuri nu doar pentru poporul israaelian, ci pentru întreaga umanitate.

Ne confruntăm cu o astfel de alegere astăzi. Aceasta va determina dacă ne bucurăm de binecuvântările unei păci istorice ce garantează prosperitate nelimitată și speranță sau dacă suferim blestemul unui război oribil, al terorismului și al disperării.

Când am vorbit ultima dată pe acest podium în urmă cu cinci ani, am avertizat despre tiranii din Teheran. Nu au fost decât un blestem. Un blestem pentru propriul popor, pentru regiunea noastră, pentru întreaga lume. Dar, la acea vreme, am vorbit și despre o mare binecuvântare pe care am putut-o vedea la orizont.

Iată ce am spus. Citez: „Amenințarea Iranului a făcut ca Israelul și multe state arabe să se apropie mai mult ca niciodată, formând o prietenie cum nu am mai văzut vreodată în viața mea.”

Am spus: „Va veni curând ziua când Israelul va putea extinde pacea dincolo de Egipt și Iordania către alți vecini arabi.”. Închei citatul.

Acum, în nenumărate întâlniri cu liderii mondiali, am atras atenția asupra faptului că Israelul și statele arabe împărtășesc multe interese comune și am spus că am crezut că aceste multe interese comune ar putea facilita o pace mai largă în regiunea noastră.

 

Aplaudați acum, dar la vremea respectivă, mulți mi-au respins optimismul, considerând că aiurez.

Pesimismul lor s-a bazat pe un sfert de secol de bune intenții și pe încercări de pace eșuate.

De ce aceste bune intenții s-au lovit întotdeauna de eșec?

Deoarece s-au bazat pe o singură idee falsă, că dacă nu încheiem prima dată un acord de pace cu palestinienii, niciun alt stat arab nu își va normaliza relațiile cu Israelul.

Am căutat mult timp să fac pace cu palestinienii.

Dar cred totuși că nu trebuie să le oferim palestinienilor un veto asupra noilor tratate de pace cu statele arabe.

Palestinienii ar putea beneficia foarte mult de pe urma unei păci extinse. Ei ar trebui să facă parte din proces, dar nu ar trebui să aibă un veto asupra procesului. Și, de asemenea, cred că crearea păcii cu mai multe state arabe ar crește de fapt perspectivele de a face pace între Israel și palestinieni.

Vedeți voi, palestinienii sunt doar 2% din lumea arabă. Atâta timp cât ei cred că ceilalți 98% vor rămâne într-o stare asemănătoare războiului cu Israel, acea masă mai mare, acea lume arabă mai mare ar putea să se sufoce, să se dizolve, să se distrugă statul evreiesc.

Deci, când palestinienii văd că cea mai mare parte a lumii arabe s-a împăcat cu statul evreiesc, și ei vor fi mai dispuși să abandoneze fantezia de a distruge Israelul și să îmbrățișeze în sfârșit o cale de pace autentică cu el.

Ani de zile, abordarea mea asupra păcii a fost respinsă de așa-numiții experți. Ei bine, au greșit.

În conformitate cu abordarea lor, nu am creat nici măcar un tratat de pace timp de un sfert de secol.

Cu toate acestea, în 2020, printr-o abordare pe care am susținut-o, am încercat ceva diferit și în scurt timp am obținut un progres remarcabil. Am realizat patru tratate de pace în colaborare cu Statele Unite. Israelul a încheiat patru acorduri de pace în patru luni cu patru state arabe: Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan și Maroc.
Acordurile lui Avraam au fost un pivot al istoriei.

Și astăzi, cu toții vedem binecuvântările acelor acorduri.

Comerțul și investițiile cu noii noștri parteneri de pace sunt în plină expansiune.

Națiunile noastre cooperează în comerț, energie, apă, agricultură, medicamente, climă și multe, multe, alte domenii.

Aproape un milion de israelieni au vizitat Emiratele Arabe Unite în ultimii trei ani. În fiecare zi, israelienii economisesc timp și bani făcând ceva ce nu au putut face timp de 70 de ani. Aceștia zboară peste Peninsula Arabică către destinații din Golf, India, Orientul Îndepărtat, Australia.

Acordurile Avraam au produs o altă schimbare importantă. A adus arabii și evreii mai aproape.

O vedem în nunțile evreiești frecvente din Dubai, în dedicarea unei defilări a Torei într-o sinagogă din Bahrain, în felul în care vizitatorii se adună la muzeul iudaismului marocan din Casablanca. O vedem în lecții care sunt date studenților arabi despre Holocaustul din Emiratele Arabe Unite. Nu există nicio îndoială, acordurile Avraam au prezentat zorii unei noi epoci de pace.

Dar cred că suntem pe punctul să realizăm un progres și mai semnificativ: o pace istorică cu Arabia Saudită.

O astfel de pace va contribui mult la încheierea conflictului arabo-israelian. Va încuraja alte state arabe să normalizeze relațiile cu Israelul. Va spori perspectivele de pace cu palestinienii. Va încuraja o reconciliere mai largă între iudaism și islam, între Ierusalim și Mecca, între urmașii lui Isaac și urmașii lui Ismael.

Toate acestea sunt binecuvântări extraordinare.

Acum două săptămâni, am văzut deja o altă binecuvântare la vedere. În cadrul Conferinței G20, președintele Biden, premierul Modi și liderii europeni și arabi au anunțat planurile pentru un coridor vizionar care se va întinde pe teritoriile Peninsulei Arabice și ale Israelului. Acesta va conecta India la Europa prin legături maritime, legături feroviare, conducte de energie, cabluri cu fibră optică.

Acest coridor va ocoli aglomerațiile maritime și va reduce considerabil costurile bunurilor, comunicării și energiei pentru peste două miliarde de oameni.

Ce schimbare istorică pentru țara mea! Israelul este situat la răscruce între Africa, Asia și Europa. Și timp de secole, țara mea a fost invadată în mod repetat de imperii care au trecut prin ea în campaniile lor de jefuire și cucerire a altor zone. Dar astăzi, pe măsură ce dărâmăm zidurile dușmăniei, Israelul poate deveni o punte de pace și prosperitate între aceste continente.

Pacea dintre Israel și Arabia Saudită va crea cu adevărat un nou Orient Mijlociu.

Înțelegeți, deci, amploarea transformării pe care căutăm să o avansăm. Permiteți-mi să vă arăt o hartă a Orientului Mijlociu din 1948, anul în care a fost înființat Israelul.

Iată Israelul în 1948. Este o țară minusculă, izolată, înconjurată de o lume arabă ostilă.

În primii 70 de ani am făcut pace cu Egiptul și Iordania. Și apoi în 2020, am făcut acordurile Avraam, pace cu alte patru state arabe.

Acum uitați-vă la ce se întâmplă când facem pace între Israel și Arabia Saudită.

Întregul Orient Mijlociu se schimbă. Dărâmăm zidurile dușmăniei. Aducem posibilitatea păcii în întreaga regiune.

Dar facem și altceva.

Acum câțiva ani am stat aici cu un marker roșu în mână și v-am arătat blestemul, un blestem grozav, blestemul unui Iran nuclear. Dar astăzi, aduc acest marker pentru a arăta o mare binecuvântare. Binecuvântarea unui nou Orient Mijlociu, între Israel, Arabia Saudită și ceilalți vecini ai noștri.

Nu numai că vom reduce barierele dintre Israel și vecinii noștri. Vom construi un nou coridor de pace și prosperitate care leagă Asia prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania, Israel, de Europa.

Aceasta este o schimbare extraordinară, o schimbare monumentală, un alt pivot al istoriei.

Pe măsură ce sfera de pace se extinde, cred că în sfârșit se poate realiza o cale reală către o pace autentică cu vecinii noștri palestinieni.

Dar există o avertizare. Trebuie spus aici. Pacea nu poate fi realizată decât dacă se bazează pe adevăr. Nu se poate baza pe minciuni. Nu se poate baza pe denigrarea nesfârșită a poporului evreu.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas trebuie să înceteze să răspândească conspirațiile antisemite oribile împotriva poporului evreu și a statului evreu. El a spus recent că Hitler nu era un antisemit. Nu poți spune așa ceva. Dar el a făcut-o. El a spus asta.

Autoritatea palestiniană trebuie să înceteze glorificarea teroriștilor. Palestinienii trebuie să înceteze cu politica de a da bani teroriștilor pentru uciderea evreilor. Acest lucru este scandalos. Trebuie să se oprească pentru ca pacea să prevaleze.

Antisemitismul trebuie respins oriunde apare, fie în stânga, fie în dreapta, fie în sălile universităților sau în sălile Națiunilor Unite.

Pentru ca pacea să prevaleze, palestinienii trebuie să înceteze să răspândească ura și să se împace în cele din urmă cu statul evreiesc. Prin aceasta mă refer nu numai la existența statului evreu, ci la dreptul poporului evreu de a avea un stat propriu în patria lor istorică, Israel.

Și permiteți-mi să vă spun, poporul lui Israel tânjește după o pace autentică. Tânjesc după o asemenea pace.

În urmă cu o jumătate de secol, eu împreună cu camarzii mei din Forțele Speciale ale Israelului ne-am confruntat cu un pericol mortal pe multe fronturi, pe multe câmpuri de luptă. De la apele calde ale canalului Suez până la versanții înghețați ai Muntelui Hermon, de pe malurile râului Iordan până la asfaltul aeroportului Beirut.

Aceste experiențe și altele m-au învățat costul războiului.

Un coleg soldat a fost ucis lângă mine. Un altul a murit în brațele mele. Mi-am îngropat fratele mai mare.

Cei care au suferit personal blestemul războiului pot aprecia cel mai bine binecuvântarea păcii. Există multe obstacole pe calea păcii. Există multe obstacole pe calea extraordinară către pace pe care tocmai am descris-o.

Dar m-am angajat să fac tot ce pot pentru a depăși aceste obstacole, pentru a crea un viitor mai bun pentru Israel și toate popoarele din regiunea noastră.

Acum două zile, am discutat această viziune a păcii cu președintele Biden. Împărtășim același optimism pentru ceea ce se poate realiza. Și apreciez profund angajamentul său de a valorifica această oportunitate istorică.

Statele Unite ale Americii sunt indispensabile în acest efort.

La fel cum am obținut acordurile Abraham cu conducerea președintelui Trump, cred că putem realiza pacea cu Arabia Saudită sub conducerea președintelui Biden.

Lucrând împreună cu Muhammed Bin Salman, putem modela un viitor de mari binecuvântări pentru toate popoarele noastre.

Acum știți, doamnelor și domnilor, știți că fanaticii care conduc Iranul vor face tot ce pot pentru a zădărnici această pace istorică. Iranul continuă să cheltuiască miliarde pentru a-și înarma trupele teroriste. Iran continuă să-și extindă tentaculele teroriste în Orientul Mijlociu, Europa, Asia, America de Sud, chiar și în America de Nord. Au încercat chiar să-l asasineze pe secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii. Au încercat chiar să asasineze consilierul de securitate națională al Statelor Unite ale Americii. Acest lucru vă spune tot ce trebuie să știți despre intențiile ucigașe ale Iranului și natura ucigașă a Iranului.

Iranul continuă să amenințe transportul internațional, să țină în captivitate străini pentru răscumpărare și să se angajeze în șantaj nuclear. În ultimul an, trupele sale ucigcașe au ucis sute și au arestat mii de cetățeni curajoși ai Iranului.

Programul de drone și rachete din Iran amenință Israelul și pe vecinii noștri arabi. Iar dronele Iranului au provocat moarte și distrugere oamenilor nevinovați din Ucraina.

Cu toate acestea, agresiunea regimului este în mare parte întâmpinată de indiferența comunității internaționale.

În urmă cu opt ani, puterile occidentale au promis că, dacă Iranul ar încălca acordul nuclear, sancțiunile vor fi reactivate.

Ei bine, Iranul încalcă acordul. Dar sancțiunile nu au fost reactivate.

Pentru a-i opri ambițiile nucleare, această politică trebuie să se schimbe.
Sancțiunile trebuie înăsprite și, mai ales, Iranul trebuie să facă față unei amenințări militare credibile.

Atâta timp cât voi fi prim-ministru al Israelului, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare.

În egală măsură, ar trebui să sprijinim femeile și bărbații curajoși din Iran care disprețuiesc acest regim și tânjesc după libertate, care au ieșit în mod curajos pe trotuarele din Teheran și din celelalte orașe ale Iranului și s-au confruntat cu moartea.

 

Oamenii din Iran, nu opresorii lor, sunt partenerii noștri reali pentru un viitor mai bun.

Doamnelor si domnilor,

Dacă viitorul nostru se va dovedi a fi o binecuvântare sau un blestem va depinde și de modul în care abordăm poate cea mai consecventă dezvoltare a timpului nostru, ascensiunea inteligenței artificiale.

Revoluția AI progresează cu viteza luminii. A fost nevoie de secole pentru ca umanitatea să se adapteze revoluției agricole.

A fost nevoie de zeci de ani pentru a se adapta revoluției industriale.

Este posibil să avem doar câțiva ani la dispoziție pentru a ne adapta la revoluția AI.

Pericolele sunt mari și sunt în fața noastră: perturbarea democrației, manipularea minții, decimarea locurilor de muncă, proliferarea criminalității și hackingul tuturor sistemelor care facilitează viața modernă. Cu toate acestea, și mai deranjantă este erupția potențială a războaielor conduse de AI care ar putea atinge o scară de neimaginat.

În spatele acestui lucru, poate că există o amenințare și mai mare, ce reprezenta cândva o idee de domeniul SF: că mașinile autonome ar putea controla oamenii în loc să fie invers.

Națiunile de frunte ale lumii, oricât de competitive, trebuie să pună problema acestor pericole. Trebuie să facem acest lucru rapid și trebuie să facem acest lucru împreună. Trebuie să ne asigurăm că promisiunea unei utopii AI nu se transformă într-o distopie AI.

Avem atât de multe de câștigat. Imaginați-vă binecuvântările de a înțelege în sfârșit codul genetic, de a prelungi viața umană cu zeci de ani și de a reduce dramatic ravagiile îmbătrânirii. Imaginați-vă asistența medicală adaptată compoziției genetice a fiecărui individ și medicamentul care previne bolile cu mult înainte de apariție.

Imaginați-vă roboți care ajută la îngrijirea persoanelor în vârstă.

Imaginați-vă sfârșitul blocajelor de trafic cu vehicule care se conduc singure pe sol, sub pământ și în aer.

Imaginați-vă educația personalizată care cultivă întregul potențial al fiecărei persoane de-a lungul vieții.

Imaginați-vă o lume cu energie curată și resurse naturale nelimitate pentru toate națiunile.

Imaginați-vă agricultura de precizie și fabricile automatizate care produc produse alimentare și bunuri într-o abundență care pune capăt foamei și sărăciei.

Știu că asta sună ca o melodie a lui John Lennon, dar totul s-ar putea întâmpla. Imaginați-vî că putem atinge sfârșitul lipsurilor de toate felurile, ceva care a marcat umanitatea în decursul întregii istorii. Este la îndemâna noastră. Și iată altceva la îndemâna noastră: cu AI putem explora cerurile ca niciodată și să extindem umanitatea dincolo de planeta noastră albastră.
Evoluțiile AI vor fi conduse de o mână de națiuni. Iar țara mea, Israel, este deja printre ele.

La fel cum revoluția tehnologică a Israelului a oferit lumii inovații uluitoare, sunt încrezător că AI-ul dezvoltat de Israel va ajuta din nou întreaga umanitate.

Solicit liderilor mondiali să se reunească pentru a modela marile schimbări din fața noastră, dar să facem acest lucru într-un mod responsabil și etic.

Scopul nostru trebuie să fie să ne asigurăm că AI aduce mai multă libertate și nu mai puțină, împiedică războaiele în loc să le pornească și să ne asigurăm că oamenii trăiesc vieți mai lungi, mai sănătoase, mai productive și pașnice. Este datoria noastră.

Pe măsură ce valorificăm puterile AI, să ne amintim mereu valoarea de neînlocuit a intuiției și înțelepciunii umane. Să prețuim și să păstrăm capacitatea umană de empatie pe care nicio mașină nu o poate înlocui.

Cu mii de ani în urmă, Moise le-a prezentat copiilor lui Israel o alegere atemporală și universală, „Iată, am pus în fața voastră astăzi o binecuvântare și un blestem.” Să alegem cu înțelepciune între blestemele și binecuvântările care stau în fața noastră astăzi. Să valorificăm soluțiile și curajul nostru de a opri blestemul unui Iran nuclear și de a-i diminua fanatismul și agresivitatea.

Să aducem binecuvântările unui nou Orient Mijlociu care va transforma pământurile odată frământate de conflict și haos în câmpuri de prosperitate și pace.

Și putem evita pericolele AI prin combinarea forțelor inteligenței umane și a mașinilor pentru a crea un viitor strălucit pentru lumea noastră, în timpul nostru și pentru toate timpurile. ”

sursă: timesofisrael.com

Video pe SolidNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.