Reteaua Corect
Radu Toma

Nazist. O eticheta pentru eternitate?

Scris de Radu Toma in 27 iulie 2011 la 15:18, in Politics. 110 vizualizari 1 comentariu Taguribombe atomice, Dimitri Rogozin, eticheta, NATO, nazist shortlinkhttp://crct.ro/ngas

In 2011, 200 de bombe atomice tactice B 61 americane constituie ultima aparare a NATO din Europa, in cazul unui atac total impotriva UE. Dmitri Rogozin este ambasadorul Rusiei la NATO. Poarta negocieri complicate, pentru resetarea nucleara, moderna, a relatiilor Washington–Bruxelles–Moscova. Sef al afacerilor strategice, Rogozin este al treilea om de la Kremlin, alaturi de Medvedeev si Putin. Un om cu greutate si responsabilitati maxime. In mod normal, comentarii la ultimele afirmatii ale presedintelui Basescu despre Rusia ar fi trebuit sa faca ministrul rus de externe. De la 22 iunie incoace, Serghei Lavrov, personal, nu a declarat nimic.

In schimb, se constata ca, de la inceputul acestei povesti nefericite, comentariile  au fost incredintate lui Rogozin. Acum o luna, el a fost cel care a comunicat mediei primele reactii personale ale presedintelui rus. La 24 iulie, in termeni foarte duri, tot el a reluat, brusc, tema, atunci cand s-a referit la tragedia din Norvegia. A facut generalizari discutabile, cand a spus ca „suntem astazi martorii fascizarii unei parti a europenilor”. Nu este cazul romanilor. Foarte discutabila este, de asemenea, declaratia ca oamenii din strada iau ideile naziste „drept ghid pentru actiunile lor”. Iarasi, nu este, nici pe departe, cazul oamenilor din strada in Romania.

Cu toate acestea, este posibil ca atentatele extremei drepte europene de la Oslo sa fi oferit Moscovei ocazia de a finaliza o intentie ceva mai veche. Cu alte cuvinte, la 24 iulie negociatorul nuclear al Moscovei a trantit pe masa un “dosar”–surpriza, nou, „dosarul” Basescu, privind NATO si echilibrul strategic general, european. A creat un caz serios in relatiile trilaterale Rusia, SUA, UE.  A facut-o cu iscusinta, punandu-i presedintelui Romaniei eticheta de nazist. Cea mai grava, dupa standardele democratiilor occidentale. O eticheta la care SUA, Anglia, Franta, Germania, Israelul etc., toti, devin inflexibili. Dincolo de care nu mai este nimic de negociat. Daca aceasta este noua pozitie a Moscovei, si daca ceilalti din Vest o accepta, atunci evolutiile internationale fata de Romania vor fi sensibil modificate.

Si, experienta arata ca, Vestul accepta destul de multe lucruri, atunci cand este vorba  de uriasi, cum ar fi Rusia sau China. In perioada imediat urmatoare, Rusia are negocieri bune cu Occidentul, pentru aranjamente importante. Aderarea ei la Organizatia Mondiala a Comertului a intrat in linie dreapta (1 ianuarie 2012), o sustin toti, americanii sunt entuziasmati. Impreuna cu Germania, in nord, lanseaza constructia celei de a treia conducte de gaze naturale pe sub Baltica, pentru a acoperi deficitul energetic al nemtilor; in sud, Berlinul sprijina negocierile internationale pentru Transnistria, pe o baza noua, convenabila Moscovei. Incheie cu Bulgaria, Grecia, Austria, Ungaria si Italia, clubul „prietenilor Rusiei”, dupa cum este numit, ultimele aranjamente pentru proiectul South Stream. Cu Franta poarta negocieri  reciproc avantajoase pentru modernizarea flotei militare ruse. Primeste aprecierile pozitive ale Israelului pentru contributia la reluarea convorbirilor israelo–palestiniene, si la integrarea factorului iranian in posibile negocieri. Confruntat cu aceste mize mega-dimensionate, va fi dificil pentru modestul Minister Roman de Externe sa impiedice diseminarea si acceptarea de catre altii, a etichetei puse la 24 iulie presedintelui.

La Bucuresti, o declaratie a ambasadorului Gitenstein, de la 4 iulie, a trecut aproape neobservata. Intrebat daca acordul privind amplasarea rachetelor interceptoare americane in Romania va fi semnat anul acesta, ambasadorul s-a aratat optimist, dar a reamintit ca, in cazul Poloniei, documentul similar a fost semnat de secretarul de Stat Hillary Clinton si de seful diplomatiei poloneze. Ceea ce inseamna ca, daca Basescu va insista pentru o intalnire directa cu Obama cu prilejul semnarii, ar putea crea probleme respectivului acord. Ceea ce i-ar putea produce mari satisfactii lui Dmitri Rogozin. Ceea ce nu ar insemna de nici un fel, ca acesta ar incepe sa nutreasca sentimente mai bune fata de presedinte. Sau, ca ar renunta la eticheta pusa.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.