Reteaua Corect

NATO a adoptat noul Concept Strategic

Scris de newsreporter in 30 iunie 2022 la 13:40, in Politics. 351 vizualizari Intra in discutie TaguriNATO, noul concept strategic shortlinkhttp://crct.ro/nzOh

Liderii celor 30 de state membre ale NATO, între care Joe Biden, Emmanuel Macron, Boris Johnson, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, au adoptat noul Concept Strategic al Alianței, al doilea cel mai important document aliat după tratatul fondator de la Washington, scrie Caleaeuropeană.ro.

Principala decizie istorică cu caracter transformator a acestui summit, Conceptul Strategic de la Madrid înlocuiește Conceptul Strategic de la Lisabona din 2010 și are rolul de a pregăti NATO pentru o eră a competiției strategice și pentru o lume din ce în ce mai periculoasă și mai impredictibilă. Noul Concept Strategic numește Rusia drept cea mai directă amenințare la adresa securității euro-atlantice, o recalificare fundamentală a relațiilor cu Moscova, care în precedentul concept strategic din 2010 era considerată un potențial partener strategic. De asemenea, China este abordată în premieră într-un astfel de document, fiind definită ca o “provocare sistemică”, iar regiunea Mării Negre este recunoscută, tot pentru prima dată în concepția strategică aliată, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. În completarea Conceptului Strategic, liderii aliați au resetat postura NATO de apărare și descurajare cu decizii privind creșterea grupurilor de luptă de pe flancul estic la nivel de brigadă, planuri de apărare regionale cu forțe specifice pre-alocate pentru anumiți aliați regionali și sporirea efectivelor Forței de Reacție Rapidă a NATO de la 40.000 la 300.000 de soldați.

Documentul este împărțit în patru părți: definirea principiilor aliate, a mediului strategic, a sarcinilor principale ale Alianței și asigurarea continuității succesului NATO ca fiind cea mai bună modalitate de a consolida legătura transatlantică.

Elaborat și adoptat în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina și a unei lumi imprevizibile, Conceptul Strategic constată că “zona euro-atlantică nu se află în stare de pace” reafirmă faptul că scopul principal al NATO este de a asigura apărare colectivă, pe baza unei abordări la 360 de grade. Acesta definește cele trei sarcini principale ale Alianței: descurajarea și apărarea; prevenirea și gestionarea crizelor; și securitatea prin cooperare. “Subliniem necesitatea de a ne consolida în mod semnificativ descurajarea și apărarea, întrucât coloana vertebrală a angajamentului nostru în temeiul articolului 5 de a ne apăra reciproc”, au transmis liderii aliați.

 

Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în zona euroatlantică. Aceasta încearcă să stabilească sfere de influență și control direct prin coerciție, subversiune, agresiune și anexare”, se arată în documentul adoptat de liderii NATO într-o resetare fundamentală a politicii față de Rusia față de precedentul concept strategic.

“Cooperarea NATO-Rusia are o importanță strategică, deoarece contribuie la crearea unui spațiu comun de pace, stabilitate și securitate. NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Dimpotrivă: dorim să vedem un parteneriat strategic adevărat între NATO și Rusia, și vom acționa în consecință, cu așteptarea de reciprocitate din partea Rusiei”, consemna paragraful 33 al prefaței Conceptului Strategic din 2010.

Pe de altă parte, în Conceptul Strategic care va ghida Alianța în următorul deceniu, NATO subliniază că “nu caută confruntarea și nu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă”.

Este pentru prima dată când China este menționată în Conceptul Strategic al NATO, după ce provocările reprezentate de Beijing au fost abordate în premieră într-o declarație finală a unui summit aliat la Londra în 2019 și reconfirmată în comunicatul final al summitului de la Bruxelles din 2021. Mai mult, documentul subliniază îngrijorarea cu privire la aprofundarea parteneriatului strategic dintre China și Rusia.

Ambițiile declarate și politicile coercitive ale Republicii Populare Chineze (RPC) ne sfidează interesele, securitatea și valorile noastre. Republica Populară Chineză folosește o gamă largă de instrumente politice, economice și militare pentru a-și spori amprenta globală și pentru a proiecta putere, rămânând în același timp opacă în ceea ce privește strategia, intențiile și consolidarea militară. Operațiunile hibride și cibernetice malițioase ale RPC, precum și retorica sa de confruntare și dezinformare vizează aliații și dăunează securității Alianței. RPC încearcă să controleze principalele sectoare tehnologice și industriale cheie, infrastructura critică și materialele strategice. și lanțurile de aprovizionare. Aceasta își folosește pârghiile economice pentru a crea dependențe strategice și pentru a-și spori influența. Se străduiește să submineze ordinea internațională bazată pe reguli, inclusiv în domeniile spațial, cibernetic și maritim. Aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Populară Chineză și Federația Rusă și încercările lor de subminare a ordinii internaționale bazate pe norme, care se consolidează reciproc sunt contrare valorilor și intereselor noastre“, se arată în document, andosat și în contextul în care în premieră la un summit NATO se află liderii partenerilor democratici mondiali ai NATO din Asia-Pacific, și anume Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelendă.

De asemenea, noul Concept Strategic afirmă că “Balcanii de Vest și regiunea Mării Negre sunt de importanță strategică pentru Alianță”.

Având în vedere că declarația finală a summitului consemnează invitarea Finlandei și a Suediei de a deveni state membre ale NATO, Conceptul Strategic abordează și relația cu țările partenere, păstrând speranța politicii ușilor deschise pentru Ucraina

“Securitatea țărilor care aspiră să devină membre ale Alianței este strâns legată de a noastră. Susținem cu tărie independența, suveranitatea și integritatea lor teritorială. Vom consolida dialogul politic și cooperarea cu cei care aspiră să adere la Alianță, vom contribui la întărirea rezistenței lor împotriva interferențelor maligne, le vom dezvolta capacitățile și vom spori sprijinul nostru practic pentru a le promova aspirațiile euroatlantice. Vom continua să ne dezvoltăm parteneriatele cu Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina, pentru a promova interesul nostru comun în cadrul politicii euro-atlantice. pace, stabilitate și securitate. Reafirmăm decizia pe care am luat-o la reuniunea de la București din 2008. de la București și toate deciziile ulterioare cu privire la Georgia și Ucraina”, au precizat liderii NATO.

Decizia aprobării unui nou Concept Strategic a fost luată la summitul aliat de la Bruxelles din 14 iunie 2021.

Caleaeuropeană.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.