Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Mortul e inca viu

Traiesc un straniu sentiment. Am senzatia, si din ce in ce mai mult chiar certitudinea, ca, intr-un fel sau altul, Traian Basescu ma ingana. Ca citeste ceea ce scriu si face intocmai. Pentru ca am adunat in acest sens mult prea multe "coincidente". Si toate acestea ma aduc in situatia in care imi pun, cat se poate de serios, intrebarea daca nu cumva mortul este viu. Daca nu cumva Basescu este cu adevarat resuscitat.

Atunci cand intreaga istorie va fi cunoscuta, nici eu nu ma voi mai feri sa arat de ce a dat fuguta in Romania domnul Joe Biden pentru a-si folosi intreaga influenta, cu care a fost investit de la Washington, in sensul sustinerii la putere a lui Traian Basescu. Daca dezvaluirile lui Edward Snowden vor fi exhaustive, opinia publica va afla, de la el si nu din alta parte, in ce a constat asa-zisa "miza Romania". Si in ce mai consta. Si, pana la urma, de ce a reusit Traian Basescu sa se extraga din garaj pentru a reveni la Cotroceni.

Cand s-a facut coabitarea, am reusit sa anticipez urmatoarele miscari strategice ale lui Traian Basescu. Pana la detaliu. Acum anunt ca aceasta coabitare va lua sfarsit. Daca nu cumva, Doamne fereste, se va transforma in canibalizare.

Am prevazut ca Basescu va utiliza coabitarea pentru a-si securiza, o vreme, institutiile de forta pe care le utilizeaza in scopul mentinerii si chiar consolidarii puterii sale personale. Pentru ca, pana la urma, de coabitare si numai de coabitare depinde mentinerea in post a intregului dispozitiv de lupta de la SRI, SIE, SPP, STS, Serviciul Secret al Ministerului de Interne si probabil Serviciul Secret al Armatei. Obiectiv indeplinit. Tot de coabitare a depins si inlaturarea unui tehnocrat de la Ministerul de Justitie, aducerea lui Kovesi la sefia DNA si mentinerea in stare de functionare a unui dispozitiv, extrem de vast, de anchetatori care pot fi manipulati politic. Obiectiv indeplinit. Coabitarea a fost si garantia pastrarii intacte a dispozitivului, construit cu multa truda de Basescu, de la nivelul Sectie Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Obiectiv la fel de bine indeplinit ca si mentinerea in stare politizata a Consiliului Superior al Magistraturii si a Curtii Constitutionale a Romaniei, precum si plasarea, cu un grad mare de certitudine, a Iuliei Motoc ca magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Toate aceste obiective, indeplinite fiind, ii garanteaza lui Traian Basescu imunitatea pe termen lung, a lui si a protejatilor sai, dincolo de orizontul schimbarii  prezidentiale la termen. Mai mult decat atat, acest intreg arsenal nu este doar defensiv, ci si ofensiv. Basescu ramane astfel un jucator de temut.

Pana la sfarsitul anului viitor, cand Romania va avea un alt presedinte, Doamne fereste, poate chiar un protejat al lui Traian Basescu, acesta reintra in forta in jocul politic, construindu-si un partid cu care spera sa prosteasca populatia pe masura ce guvernarea USL se va eroda. O guvernarea la erodarea careia Traian Basescu lucreaza la greu.

Si ce a oferit la schimb presedintele jucator, judecator si terminator? O dubla iluzie. In plan extern, iluzia ca numai prin coabitare noua semiputere de la Bucuresti putea reintra in carti, in plan intern, iluzia ca, prin efectul coabitarii, Basescu ar putea sa-si transfere o parte din asset-uri – puterea in servicii etc - unuia dintre cei doi poli USL. Respectiv beneficiar ipotetic ar fi Victor Ponta.

Din momentul in care Guvernul a reintrat in circuitul international, iar Traian Basescu a sfidat USL, lovind naprasnic si cat se poate de explicit in cele doua proiecte politice majore USL, acestei coabitari, in mod natural, ar trebui sa i se puna capat. Daca nu cumva a inceput un proces de canibalizarea a unei parti din USL de catre Traian Basescu.

Va urma.

 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.