Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Monica, ah, Monica! Sulfina, ah, Sulfina!

Cele doua proeminente personalitati PD-L, fiecare detinand, pe langa importante functii in partid, si roluri la fel de importante in Guvern, au inceput o mica paruiala. Este o rafuiala de tip sectant. Pentru ca ele fac parte dintr-un microunivers PD-L cu totul si cu totul special. Atat Sulfina Barbu, cat si Monica Iacob-Ridzi sunt, sau cel putin au fost, printre cele mai apropiate personaje ale clanului Traian Basescu. Ma refer acum chiar la clanul de familie. Si de cate ori deschid gura, o fac pentru a-l apara pe seful statului sau, in alte situatii, pentru a-i acuza pe criticii acestuia. Si una si alta sunt promovate de presedintele-jucator. Inca de pe vremea cand nu era jucator. Si chiar de cand nu era nici macar presedinte. Povestea incaierarii dintre Monica si Sulfina merita toata atentia.

Cei doi oameni politici PD-L lasa impresia ca duc o polemica publica din motive principiale. Ele se bat, vezi Doamne, pentru salvarea Justitiei romane. Atat Sulfina Barbu, cat si Monica Iacob-Ridzi au niscaiva dosare penale. Si, probabil, ar mai putea avea, in masura in care DNA ar fi condus de altcineva decat de Daniel Morar, alt om de casa al Presedintelui Traian Basescu, cel care, printr-un truc ilegal si imoral, a blocat cercetarea dosarului “Flota”. Dupa care si-a primit rasplata, fiind instalat in aceasta importanta functie. Paranteza inchisa.

Sulfina Barbu se intreaba, pe cat de public, pe atat de retoric, de ce Monica Iacob-Ridzi, cercetata penal pentru prezumtive ilegalitati din vremea cand era ministru al Tineretului si Sportului, nu se autosuspenda din PD-L. La randul ei, Monica Iacob-Ridzi, la fel de public si retoric, isi pune intrebarea de ce nu a facut acelasi lucru si Suflina Barbu, tot din motive de cercetari penale. Este un fel de sah etern intre cele doua doamne.

Conflictul dintre Monica si Sulfina nu duce nicaieri. E o cearta in familie care, doar din motive de topism, a ajuns sa fie purtata in strada. Tema, insa, tema ca atare se cuvine a fi analizata.

Daca intr-o societate cu scaun la cap si cu democratia inscrisa in Constitutie si purtata la butoniera actioneaza prezumtia de nevinovatie, atunci eu declar aici si semnez, in calitate de critic consecvent al partidului aflat la putere, ca nici reprezentantii acestuia si nici nimeni altcineva nu trebuie sa aiba de suferit pentru ca impotriva sa s-a deschis o cercetare penala. Deschiderea unei cercetari penale de catre procurori ai statului – situatia Romaniei – sau de catre magistrati-procurori – situatia altor state, care au imbratisat mai strans democratia – nu poate conduce la crearea unor suspiciuni reale referitoare la o persoana. Pentru ca, daca s-ar crea suspiciuni doar in urma unei cercetari penale, atunci nu ar functiona prezumtia de nevinovatie. Pentru mine, atat Monica Iacob-Ridzi, cat si Sulfina Barbu sunt nevinovate sub aspect penal. Indiferent cate critici le-as putea aduce in calitatea mea de jurnalist. Intr-o democratie ca cea pentru care se lupta unul ca mine, cele doua doamne raman nevinovate si deasupra oricaror banuieli de fapte penale chiar si daca, la capatul cercetarii, procurorii decid trimiterea lor in judecata pentru o infractiune sau mai multe. Desigur, prezumtive.

Cele doua doamne nu pot fi acuzate public si nu ar avea de ce sa fie suspendate de undeva, din familie, din partid sau din Guvern, decat in eventualitatea in care exista o hotarare judecatoreasca definitiva prin care sunt condamnate. Valabil pentru toti ceilalti cetateni ai Romaniei. Orice alte opinii nu reprezinta decat elucubratii lansate de diverse capete patrate care habar nu au de normele si de principiile de drept. Monica, ah, Monica! Sulfina, ah, Sulfina!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.