Reteaua Corect

Moțiunea împotriva ministrului Carmen Dan A PICAT

Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, moțiunea simplă cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești”, prin care 67 de deputați din opoziție solicită demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru intervenția Jandarmeriei la protestele din 10 august, scrie Mediafax.

În favoarea moţiunii simple cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti” au votat 99 de deputaţi, 149 s-au exprimat împotrivă, iar trei deputaţi s-au abţinut.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple în care opoziţia îi cere demisia, că acuzaţiile care i se aduc sunt false, bazate pe „pasaje din presă” şi că nu a ascuns de parlamentari raportul despre protestele din 10 august.

 

„Sunt acuzată de muşamalizarea oricărei discuţii şi de fuga de Parlament. Pe 11 august am prezentat într-o conferinţă de presă datele preliminare referitoare la acţiunile din 10 august. În 19 august, am prezentat raportul. Aţi reclamat că raportul a fost ascuns timp de două săptămâni, însă pentru că MAI să poată să pună la dispoziţia parlamentarilor un raport clasificat trebuie îndeplinită o precedură. În 21 august, la comisia de apărara din Camera Deputaţilor, această procedură nu era îndeplinită, iar pe 22 august Parchetul ne-a solicitat acest raport. Prin urmare, ca să nu fim acuzaţi că am diseminat documente care ar putea constitui probe într-un dosar, am solicitat Parchetului opinia cu privire la transmiterea raportului, iar în urma răspunsului primit, în 30 august, am făcut demersurile pentru transmiterea documentului către comisiile parlamentare. Aşadar, este falsă tema că acest raport a fost ascuns", a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ministrul de Interne, Carmen Dan a adăugat că opoziţia nu are argumente raţionale să îi ceară demisia.

„Am citit cu atenţie textul moţiunii şi am constatat o lipsă totală de argumente raţionale care să susţină cererile din acest document. Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este pueril acoperită de un joc pueril, superficial, susţinut de abordări mediatice şi păreri nefundamentate legal (...) Această compunere denumită moţiune nu conţine fapte, realităţi, evenimente, ci doar pasaje regăsite în presă”, a precizat ministrul de Interne.

Ministrul a mai susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor că Jandarmeria a avut, pe 10 august, acordul prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă la protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei.

Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”, prin care 67 de deputaţi din opoziţie solicită demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru intervenţia Jandarmeriei la protestele din 10 august.

Potrivit iniţiatorilor moţiunii simple, jandarmii subordonaţi ministrului de Interne, Carmen Dan, au intervenit pe 10 august, la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei,<cu indicativul ascuns (împotriva regulamentelor)>, au utilizat practici <interzise (lovituri la cap)>, au acţionat împotriva unei „majorităţi paşnice a protestatarilor” şi au intervenit „în baza unui ordin care nu exista legal în momentul intervenţiei”, toate acestea fiind catalogate, în textul moţiunii simple, ca fiind un <cumul de ilegalităţi>.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, mai este acuzată că a acţionat <la ordin politic>.

„Cum să loveşti în cap cetăţeni nevinovaţi, fără ca nimeni să te poată recunoaşte, pentru că ai avut grijă să îţi acoperi numărul de identificare, cu binecuvântarea şefilor? Cum să foloseşti gaze iritante la câţiva centimetri de faţa unor femei căzute? Cum să ataci fără discernământ turişti care nu aveau nicio legătură cu protestul din Piaţa Victoriei? Pentru toate aceste întrebări avem un singur răspuns: din răzbunare împotriva contestatarilor şi opozanţilor. La ordin politic. Cu speranţa că românii <se vor învăţa minte>, vor fi speriaţi, aşa cum se întâmplă în regimurile totalitare”, scrie în textul moţiunii simple.

Potrivit documentului, PSD încearcă „muşamalizarea oricărei discuţii despre 10 august” şi textul moţiunii menţionează în acest sens că şefii Jandarmeriei au fost avansaţi după proteste, PSD a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august, iar raportul Internelor asupra evenimentelor din 10 august „a fost ascuns timp de două săptămâni”.

În moţiunea simpl㠔cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”" se face referire şi la o posibilă premeditare a evenimentelor din 10 august.

 

„Primul mare mister este de ce nu a convocat ministrul Carmen Dan Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, deşi acest organism există tocmai pentru situaţii speciale şi de criză? Având în vedere faptul că existau dinainte informaţii cu privire la posibile violenţe, întrunirea acestui Centru de decizie era necesară, cu atât mai mult cu cât asta implică şi colaborarea cu Preşedintele, prim-ministrul şi cu CSAT", se arată în textul moţiunii.

Documentul mai aminteşte de explicaţii contradictorii ale oficialilor.

„Al doilea mare mister este în ce condiţii legale a avut loc intervenţia în Piaţă, în contextul în care explicaţiile celor implicaţi se bat cap în cap şi se exclud reciproc. De exemplu, din raportul prezentat de Carmen Dan am aflat că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost în Piaţa Victoriei de la ora 16.00. Am aflat apoi de la Speranţa Cliseru că ea nu a fost în niciun moment prezentă în Piaţă în data de 10 august. Aceleaşi bâlbe instituţionale şi când vine vorba de ora emiterii ordinului de evacuare – avem varianta lui Carmen Dan, varianta Speranţei Cliseru şi varianta Jandarmeriei, care implica momente radical diferite. Daca prefectul Capitalei spune adevărul, atunci Jandarmeria a acţionat fără un ordin scris din partea acesteia - şi a încercat abia ulterior săîşi acopere violenţele cu hârtii (...) Al treilea mare mister este lipsa oricărei măsuri preventive împotriva grupurilor violente care se apropiau de Piaţă. În loc să fie identificaţi, izolaţi şi evacuaţi cei care făceau parte din aceste grupuri, forţele de ordine au recurs la folosirea generalizată a violenţei, împotriva protestatarilor paşnici. Dacă este să dăm crezare afirmaţiilor făcute de viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, aflăm că nu a existat un centru efectiv de comandă pentru coordonarea operaţiunilor. Tot el a declarat, implauzibil, că în ziua protestelor cei chemaţi să gestioneze situaţia primeau informaţii de pe Facebook. Ceea ce contrazice, din nou, informaţiile prezentate de ministrul Carmen Dan", scrie în moţiunea simplă.

Potrivit iniţiatorilor, Carmen Dan a afectat şi imaginea României pe plan internaţional.

„Doamna Carmen Dan, vă asumaţi răspunderea pentru faptul că aţi stricat imaginea României în plan internaţional prin toate aceste acţiuni? Imagini şi filmări de la suprimarea protestelor de pe 10 august au fost prezentate în presa internaţională. "Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în timp ce românii se mobilizează împotriva Guvernului", a scris agenţia Reuters. "Revoltă în România: Haos pe străzile din Bucureşti unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă"- Daily Express. "România: gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru dispersarea demonstraţiei expatriaţilor" - Liberation, "Mii pe străzile Bucureştiului, diaspora românească împotriva corupţiei"- La Republicca, "Înregistrări video postate pe reţelele de socializare arată poliţia bătând protestatari non-violenţi care ţineau mâinile sus" - The Guardian. Mai mult, publicaţia americană Washington Post reclama că “forţele poliţiei au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi bastoane, lovind violent pe protestatarii paşnici, pe jurnalişti şi chiar pe mai mulţi cetăţeni israelieni” şi menţiona că democraţia din România are nevoie de ajutorul UE şi al SUA. Acţiunile Jandarmeriei aflate în subordinea ministrului Carmen Dan au fost condamnate ferm şi de cancelarul austriac, care a spus că aşteaptă clarificarea totală a acestor fapte, după ce inclusiv un cameraman din Austria a fost bătut de jandarmi cu bastoanele. “Violenţa nu poate fi niciodată o soluţie în politică”- a afirmat şi Comisia Europeană", scrie în moţiunea simplă.

În încheiere, opoziţia cere votul parlamentarilor PSD-ALDE pentru „demiterea urgentă a ministrului Carmen Dan".

„Din perspectiva Partidului Naţional Liberal, demisia ministrului Carmen Dan, care a coordonat de facto intervenţia de pe 10 august, precum şi a şefilor din Jandarmerie implicaţi în represiune este o prioritate de siguranţă naţională si ordine publică: aceşti oameni au dovedit că nu vor şi nu sunt capabili să asigure ordinea şi să respecte legea, inclusiv o serie de documente esenţiale, cum ar fi Strategia Naţională de Apărare a Ţării - care subliniază faptul că garantarea siguranţei cetăţenilor reprezintă un interes naţional de securitate. Zeci de mii de protestatari paşnici au fost loviţi şi atacaţi cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat şi izolat ore în şir. Şi ne putem gândi la premeditare, amintindu-ne că recent Liviu Dragnea şi Carmen Dan voiau să ofere Jandarmeriei atribuţii de cercetare penală, dar şi pază şi protecţie pentru demnitari. Nu este permis şi generaţiei noastre să accepte încă o mineriadă fără ca vinovaţii să plătească. Nu trebuie să mai tolerăm niciodată imaginea cetăţenilor români nevinovaţi, paşnici, loviţi peste cap cu bastoane de cauciuc. Nu aceasta este ţara pe care am ales să o construim la Revoluţia din 1989. Fiecare lovitură ilegală din 10 august a fost una peste obrazul democraţiei româneşti, iar cei vinovaţi trebuie să plătească. Carmen Dan trebuie să plece azi din fruntea Ministerului Afacerilor Interne", se încheie textul moţiunii.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.