Reteaua Corect

Misterul începe să se destrame. Organizația internațională „ELSA” – şcoală de cadre pentru USR

Scris de Ioan Spanu in 14 octombrie 2020 la 10:17, in Politics. 480 vizualizari Intra in discutie Taguridan barna, elsa romania, USR shortlinkhttp://crct.ro/nwNI

CV-ul lui DAN BARNA, președintele USR, conține și o informație pe care anul trecut jurnaliștii au încercat s-o lămurească, însă, din motive neclare, pista a fost imediat abandonată. Este vorba despre mențiunea că Dan Barna a făcut parte din ELSA (The European Law Students’ Association), fiind vicepreședinte între 1996-1999 și chiar președinte între 1999-2001:

Veificînd în baza de date a asociației „ELSA România”, am descoprit însă că Dan Barna nu a fost niciodată președintele acesteia, ci doar „Vice President Seminars & Conferences” între 1997-1998 și „Financial Management” între 1998-2000:

Sesizînd neconcordanța dintre CV-ul său și datele oficiale ale ELSA, jurnaliștii de la Realitatea TV, subliniind și legătura acestei asociații cu serviciile secrete, l-au contactat pe Dan Barna, care a încercat să răspundă ironic: „Am fost în conducerea filialei asociației din București, organizam conferințe pe drepturile omului. Am fost coordonator seminarii și conferințe, vicepreședinte pe seminarii și conferințe în organizație în 1999, tocmai terminasem facultatea și eram în ultimul an, și cred că am fost un an și trezorier. Fondatorii ELSA au fost, o parte din ei, implicați în atentatul lui Alexandru Macedon din datele de acum. De acolo, practic, pornește istoria organizației”!

Ironia lui Dan Barna este complet aiurea, căci problema este una serioasă. Dan Barna a terminat facultatea de drept în 1998 și este ciudat că el a fost păstrat în conducerea ELSA pînă în anul 2000, cum arată datele oficiale, sau pînă în 2001, cum scrie el în CV, deși asociația, așa cum spune și numele („Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept”), este o organizație a studenților, nu a absolvenţilor!

Că Dan Barna a mințit sau, pur și simplu, nu-și mai aduce aminte este o chestiune minoră și, după cum veți vedea, implicarea ELSA în politica românească și legăturile sale cu SRI deschide acest subiect spre teme grave care trebuie să fie lămurite pe deplin și cît mai repede.

ȘEFII „ELSA” AU DEVENIT POLITICIENI DE VÎRF AI USR

Cotidianul” a mers însă și mai departe cu ancheta și, spre surpriza noastră, am descoperit că în rîndul membrilor USR proveniți din ELSA nu este doar Dan Barna, ci mulți alții! Practic, ELSA, această organizație internațională a studenților la drept, a devenit un fel de fabrică de cadre pentru USR!

Și CRISTIAN SEIDLER, vicepreședintele USR, deputat și vice-lider de grup al USR, a fost în conducerea ELSA România, fiind Vice President Seminars & Conferences între 2000-2001 și chiar Președinte ELSA între 2001-2003. În 2016 a devenit consilier local la sectorul 1, renunțînd la mandat pentru postul de deputat, obținut în același an:

Alt membru ELSA, ZOLTAN NEMETH, a fost Vice President Seminars & Conferences între 2006-2007 și chiar Președinte al ELSA România între 2007-2008, iar astăzi este vicepreședinte al filialei USR Timiș și candidat pentru Consiliul județean Timiș:

OVIDIU NISTOR a fost, de asemenea, Președinte ELSA România între 2011-2012 și anul acesta a fost pe lista de consilieri județeni din partea USR la Cluj, așa cum citim în ziarele locale:

BOGDAN MOȘESCU a fost și el Președinte ELSA România între 2014-2015. În acest an, Bogdan Moșescu a fost candidatul USR la Primăria Medgidia, fiind susținut mediatic de un post de televiziune din diaspora belgiană:

ALIN HÎDAN a fost şi el Preşedintele ELSA între 2012-2013, iar acum este secretarul filialei Tîrgu Mureş a USR şi se ocupă chiar de manifestări sportive care pot aduce voturi pentru acest partid, aşa cum scrie un coleg din USR:

MIRCEA URSUȚA a fost și el Președinte ELSA România între 1999-2001 și îl găsim tot cu legături strînse cu USR. El este avocatul care, deși profesează la Oradea, a intentat și a cîștigat procesul cu Primăria Capitalei, mai exact cu cele 22 de companii înființate de Gabriela Firea, după cum citim în presa locală:

Desigur, numele membrilor ELSA care au intrat în USR este mult mai mare, dar în ancheta noastră ne-am focusat atenția doar pe cîteva personaje care au deținut funcția de președinte al ELSA România în anii trecuți.

CE ESTE „ELSA” ȘI CUM A AJUNS PARTENER AL UE?

La prima vedere, „ELSA” este o asociație a studenților de la drept din diverse țări ale lumii, așa cum arată și numele: „The European Law Students’ Association”. Cum a apărut aflăm chiar de pe pagina de Internet a filialei din România:

ELSA (”The European Law Students’ Association” / “Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept”) a fost fondată în data de 4 mai 1981, la Viena, de către un grup de studenţi din Polonia, Austria, Ungaria şi Germania de Vest (Republica Federală Germană). Ideea de bază a fost promovarea legăturilor internaţionale şi a înţelegerii reciproce între studenţii la drept de ambele părţi ale cortinei de fier.

Într-un timp foarte scurt, asociaţia s-a dezvoltat, extinzându-se înspre partea de nord a Europei. Majoritatea întîlnirilor Consiliului Internaţional se desfăşurau la Copenhaga şi Helsinki, iar primul Biroul Internaţional a fost găzduit la Oslo, în 1984.

La 12 octombrie 1992, a fost adoptată, la Bruxelles, Filozofia ELSA (Viziunea ELSA). Această viziune, “O lume dreaptă în care demnitatea umană şi diversitatea culturală sunt respectate“, a jucat un rol principal în toate activităţile ELSA.

ELSA România este singura asociaţie a studenţilor la drept care activează la nivel naţional, reunind aproximativ 1000 de membri din Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș şi Timişoara.

ELSA România a luat fiinţă în 1990, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline al ELSA Internaţional”.

Așadar, ELSA a fost fondată în 1981 la Viena, loc binecunoscut dintotdeauna ca placă turnantă a serviciilor secrete, de către cîțiva studenți, între care și doi din țările siocialiste, deși se cunoaște foarte bine atenția cu care serviciile secrete din aceste țări urmăreau orice contact al cetățenilor lor cu străinii!

S-a scris cîte ceva despre legăturile ELSA România cu SRI, dar, în lipsa unor dovezi clare (cum ar putea veni acestea?), subiectul a rămas dezbătut doar pe cîteva site-uri care citează chiar din rapoartele SRI din 1993 și 1994. Cert este însă dubiul că astfel de relații ale unor asociații de studenți români cu structuri internaționale nu putea să iasă din obiectivul SRI în aceşti ani de după Revoluție. Mai ales acum, cînd serviciile secrete par să coordoneze întreagul spaţiu politic de la noi. Ca să nu mai vorbim despre cel economic care este principala activitate a bogaţilor generali SRI.

– va urma –

Din episodul următor:

– Clotilde Armand, cureaua de transmisie între USR şi PLUS

– socrul lui Clotilde Armand şi prietenii lui Nicuşor Dan de la Paris

– Cine stă mai bine sub pălăria SRI, Dan Barna sau Nicuşor Dan?

Ioan Spânu, Cotidianul

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.