Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Misterioasa promovare a lui Dancu în PSD. Și o explicație fierbinte

Propulsarea lui Vasile Dîncu, practic din afara partidului, cum a fost pînă de curînd, direct la șefia Consiliului Național al PSD, inclusiv cu încălcarea statutului, reprezintă una dintre cele mai bizare manevre politice din ultima vreme. Una care reclamă o motivație foarte serioasă, în opinia noastră. Și după toate probabilitățile, ea există, iar Dîncu, deloc iubit în PSD, dintotdeauna, ar putea deveni curînd un personaj de mare greutate.

Vasile Dîncu a stat în afara PSD în ultimii ani, mai exact după demisia din 2015, pînă după prezidențialele de anul trecut, cînd a revenit la vatră.
Fără a face prea multe valuri pînă de curînd, totuși. După ultima ședință a Comitetului Executiv al PSD, am aflat, fără a exista vreun document oficial în acest sens, că Dîncu a fost votat de CEx drept președinte al Consiliului Național, luînd locul lui Ionuț Vulpescu.

De aici încep semne de întrebare majore.

De ce să se opereze o asemenea schimbare cu puțin înaintea alegerilor locale și, în special, înaintea congresului PSD?
Așa cum am mai scris, Consiliul Național la PSD se deosebește de forul similar de la restul partidelor printr-o caracteristică foarte importantă: el nu este un for de conducere, ci doar de analize. Președintele CN nici măcar nu face parte din Comitetul Executiv al PSD, al doilea for după congres ca greutate.
Conform Statutului PSD, art.131 ”Consiliul Național al PSD este platformă de analiză, dezbatere și elaborare de programe și politici publice, precum și de oferire a soluțiilor alternative programelor de guvernare, platformă structurată pe departamente de lucru pe domenii de activitate”.

Din acest punct de vedere, fostul lider, Ionuț Vulpescu, chiar și-a făcut datoria, dacă ne amintim celebra sa analiză despre starea PSD livrată partidului acum cîteva luni, una deloc rea, am spune.
Asta era treaba CN, asta a făcut.

La fel de important e faptul că Dîncu a fost numit nestatutar la șefia CN, pentru că statutul spune că președintele CN e ales prin vot secret de toți membrii săi și nu de Comitetul Executiv.
Iar Comitetul Executiv, conform statutului, art.142 alin 7-11, poate desemna conduceri interimare doar la organizațiile teritoriale și nu la structurile naționale.

Te-ai aștepta ca un personaj cu anvergura intelectuală a sociologului Vasile Dîncu să fie adus în fruntea think-tankului pesedist pentru a gîndi o rebrănduire, o clarificare doctrinară, o reformă a formațiunii mai pe scurt, ceea ce, se știe, reclamă o anumită perioadă pentru a deveni realitate.

Cum congresul PSD bate la ușă, la fel și alegerile, e cam greu de susținut ideea că Dîncu, abia înscăunat, livrează soluții magice în termen atît de scurt. Dacă asta și-ar fi dorit Ciolacu & comp., ar fi făcut manevra mai din timp.
Încă mai ciudat, după preluarea șefiei CN, el iese cu afirmații spectaculoase într-un interviu pentru Marius Tucă.
Începînd cu anunțul că va candida la congres pentru șefia plină a CN, dovedind fie că nu cunoaște statutul PSD, fie că știe de oarece schimbări care se vor face în statut la respectivul congres.

Și mai spune Dîncu chestii grele: guvernul Orban trebuie să pice la moțiunea de cenzură, ca să nu influențeze alegerile, care alegerile trebuie, de fapt, amînate. Și că pune la cale un guvern din umbră.

”Moţiunea de cenzura este o cerere socială, un val de emoţie negative faţă de Guvern, se poate întâlni cu un proiect politic care să arate unitatea Parlamentului, să arate că există opoziţie puternică, să arate defectele pe care le are în acest moment Guvernul. Nici PSD, nici alte partide nu au comunicat sistematic. De asemenea, activul de partid ca să fie mobilizat pentru 27 septembrie, vrea sânge, vrea o bătălie pe care să o vadă la centru şi pe care să o poată duce apoi în teritoriu. Un al treilea raţionament este cel al comunicării. Eu cred că nu poţi argumenta căderea Guvernului numai prin greşelile pe care le-a făcut. Ar trebui ca această moţiune să fie argumentată şi dintr-o altă perspectivă, unul dintre defectele acestui Guvern, dorinţa de a face alegeri pe 27 septembrie, în condiţii de criză, în condiţiile în care celor în vârstă le este frică să meargă la vot. A dori voturi contra moarte, ar trebui să moară oameni pentru alegeri şi pentru oameni”.

Terifiantă formulare ”ne trebuie moarte pentru voturi”, aducînd izbitor cu cea a lui Iohannis după Colectiv: ”a trebuit să moară oameni pentru ca guvernul să demisioneze”!

În plus, Dîncu se cam contrazice singur: ”Am aflat din această dinamică a Covidului că tinerii au devenit mai îngrijoraţi, responsabili ca cei în vârstă”. 

Foarte interesant, Vasile Dîncu vorbește nu de necesitatea imperativă a amînării localelor pentru primăvara anului viitor, ci și a parlamentarelor.

”Eu cred că ar fi raţional şi pentru Guvern şi pentru preşedintele Iohannis ca aceste alegeri din 27 septembrie să se amână pentru o perioadă când vor putea avea loc(…) Daca se merge in ritmul ăsta, Raed Arafat spune că vom avea în această toamnă nişte vârfuri de infectări, putem presupune că prin martie ar putea fi făcute cele două alegeri, la un interval de o săptămână-două. Suntem in scenariile cele mai rele. Cred ca in septembrie o sa fie foarte complicat să duci oamenii în secţii, cred că Guvernul ar putea să piardă mult mai mult dacă se încăpăţânează să le ţină în acest moment”.

Și mai spune:
”Încerc să îmi fac o echipă de tineri, vreau în primul rând să ascult vocea tinerilor şi a intelectualilor(…)Vreau să refacem un Guvern din umbră, să refacem mesajele”.

Trăgînd linie și adunînd, după spectaculoasa ascensiune a lui Vasile Dîncu în PSD și după și mai spectaculoasele sale afirmații, putem miza pe următorul scenariu:

– Moțiunea de cenzură a PSD va debarca guvernul Orban
– Klaus Iohannis va forma un guvern de uniune națională sau de specialiști condus pînă la alegeri de un om integru și de încredere: Vasile Dîncu. O ofertă de nerefuzat pentru pesediști
– Alegerile vor fi amînate pînă în primăvară, dar nu de către guvernul Orban, ci de noul guvern.
– Iohannis și PNL scapă de o bună parte a poverii guvernamentale care îi duce în jos în sondaje. Pînă în primăvară se mai uită unele lucruri, mai apar altele noi etc
– Alegerile parlamentare vor avea loc la termen, pentru că în Constituție spune că ele sunt amînate doar în stare de urgență sau de asediu. De aici va veni Sf.Graal al partidelor: plasarea localelor DUPĂ parlamentare, aducînd baronii locali la mîna conducerilor centrale și obligîndu-i să tragă la greu la legislative pentru a nu risca execuția de după. Pînă acum, marea problemă a partidelor era dezinteresul teritoriului față de parlamentare după ce baronii își vedeau sacii în căruță la locale
– Marcel Ciolacu intră în congres triumfător ca Mihai Viteazul în Alba Iulia și preia conducerea, braț la braț cu Vasile Dîncu. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.