Reteaua Corect

Ministrul ungar de externe: Președinția României a Consiliului UE nu va fi plictisitoare

Distanța dintre abordările regulilor democrației pe care o au statele membre UE din Est, față de cele din Vest, se adâncește. La cea mai recentă dezbatere din Parlamentul European, despre statul de drept din Ungaria, nimeni din guvernul acestei țări nu a fost prezent. „Suntem puţin sătui de fenomenul prin care mulţi politicieni, multe guverne preferă să intervină în chestiunile interne ale altor state, decât să se uite la propriile probleme interne”, a spus ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, la Pașaport diplomatic, de pe Digi24.

Cristina Cileacu: Dle ministru, bine aţi venit în studiorile Digi24, pentru prima oară şi bine aţi venit, din nou, la programul Paşaport diplomatic.

Peter Szijjarto: Mulţumesc pentru invitaţie. Sunt onorat să fiu aici.

Cristina Cileacu: Aţi venit la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea în format Gymnich (n.r. întâlnirea informală a miniştrilor de externe din UE), este prima de când România a preluat preşedinţia UE. Cum a fost prima zi a întâlnirilor?

Peter Szijjarto: În primul rând, vreau să spun că apreciem cu adevărat munca depusă până acum de preşedinţia română (n.r. la Consiliul UE), dacă luăm în calcul faptul că este cu adevărat o perioadă plină, deci preşedinţia voastră cu siguranţă nu va fi plictisitoare în următoarele luni, dacă luăm în calcul BREXIT şi alegerile europarlamentare. La întâlnirea noastră am avut un punct important pe agendă, şi anume Parteneriatul Estic, ar trebui să discutăm şi despre Siria şi desigur, despre situaţia din Venezuela, care vă imaginaţi, este una lungă.

Ne place cu adevărat faptul că preşedinţia României a pus sus pe agendă două chestiuni

Cristina Cileacu: Aţi spus că România a făcut până acum multă treabă, dar din punctul de vedere al presei, în prima lună, care de fapt se încheie astăzi, a preşedinţiei noastre la Consiliul UE, au fost multe prezentări ale obiectivelor. Din punctul de vedere al ministrului de externe al Ungariei, cum a fost până acum preşedinţia noastră?

Peter Szijjarto: Din moment ce şi noi am fost în această poziţie acum 8 ani, ştim că nu este uşor. Deci, este foarte uşor să critici din afară, dar de regulă, cei care critică nu au lucrat niciodată la aşa ceva, la operaţiuni care ţin de preşedinţie. Să aduci armonie sau cel puţin înţelegere comună, sau un acord între 28 de ţări nu este ceva uşor, dacă luăm în calcul diferenţele. Iar acum, în aceste zile, când avem o atmosferă atât de turbulentă în jurul şi chiar în interiorul Uniunii Europene, pentru că ne apropiem de alegerile europarlamentare, campania a început deja şi bineînţeles sunt deja tensiuni, nu este uşor să acţionezi ca preşedinţie. Iar până acum, cred că munca a fost făcută bine, bineînţeles mai este de făcut mult. Ne place cu adevărat faptul că preşedinţia României a pus sus pe agendă două chestiuni, pe care le susţinem şi noi foarte mult, adică programul Parteneriatului Estic şi extinderea UE. În aceste două cazuri, România, preşedinţia voastră, poate conta cu siguranţă pe susţinerea Ungariei 100%.

Citiți contnuarea pe digi24.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.