Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Ministerul Adevărului, între incompetență și minciună

Am ales intenționat titlul de mai sus. Și îl somez pe Raed Arafat, comandantul Ministerului Adevărului, să-mi pună numele primul pe lista neagră pe care o întocmește. Cu putiniști. Iar în cele ce urmează veți afla cât de putinist pot să fiu. Presa a fost acuzată de către președintele Klaus Iohannis cum că ar fi stârnit prin fake news-uri panică în benzinării. Și în magazinele care vând produse alimentare. Ia să vedem noi care este situația reală.

Ministrul Energiei, Virgil Daniel Popescu, am toate motivele să cred că trăiește pe această lume. Și nu în altă parte. Știe cu certitudine că la granițele României se desfășoară un cumplit război. Și mai putea afla, oriunde s-ar fi informat, că Federația Rusă este supusă celor mai mari sancțiuni economice pe care le-a suferit vreodată o țară. Iar printre aceste sancțiuni sunt și cele legate de comerțul cu energie. Mai știa Virgil Daniel Popescu fără doar și poate, dacă trăiește pe acest pământ, că restricțiile energetice pot afecta și România, chiar dacă suntem totuși cea mai puțin dependentă țară din Uniunea Europeană. Și dacă răspunsul la întrebările de mai sus sunt afirmative, atunci nu avea nimc altceva de făcut decât să-și pună mintea la contribuție. Și să identifice soluții pentru a preveni pornirile speculative ale distribuitorilor de benzină și motorină. Mai ales că era la mintea cocoșului, deci și a domnului ministru, că întotdeauna în acest comerț cu combustibil se lucrează pe stoc. Iar valoarea benzinei pe stoc este direct proporțională cu prețul plătit înainte de a se fi declanșat criza. Prețul nu avea cum să fie umflat instantaneu, decât dacă era supus unor operații de tip speculativ. Iar specula în stare de război trebuie prevenită, iar la limită aspru sancționată. Ministrul Energiei nu avea nimic altceva de făcut pentru început decât să-i atenționeze, să-i prevină pe distribuitorii de benzină. Nu a făcut-o. Iar prețul a explodat. Și oamenii panicați s-au bulucit la pompele de benzină. Presa nu a făcut altceva decât să consemneze, să relateze o realitate.

Ca dovadă că ministrul Energiei a dormit pe el, este ceea ce până la urmă s-a întâmplat. În acest moment nu există benzinărie în București – nu am răbdare să cercetez ce se întâmplă în întreaga țară – în care prețul litrului de benzină să fie mai mic de 8 lei. Ministrul Energiei nu a făcut nimic pentru a stopa această uriașă scumpire. Iar de la combustibil se duc toate în sus. Klaus Iohannis poate acuza cât vrea domnia sa presa, pe motiv că ea ar fi vinovată. Numai că presa nu poate să ducă prețul în sus și nici să-l tragă în jos. Numai prostia guvernanților poate favoriza ridicarea prețurilor și numai incompetența acestora poate împiedica revenirea prețului la normal. Așa că „marele comandant al adevărului”, Raed Arafat, îmi poate bifa numele la acest capitol și mă poate cocoța pentru afirmațiile de mai sus în fruntea listei negre de putiniști.

Iar pentru a-mi consolida această poziție, mă voi referi pe scurt în cele ce urmează și la panica legată de unele produse alimentare. Spre deosebire de Virgil Daniel Popescu, care se cocoșește când și când, refuzând de cele mai multe ori să dialogheze cu cetățenii, la Ministerul Agriculturii avem în frunte un bun comunicator. Domnul Adrian Ionuț Chesnoiu. L-am urmărit în ultimele două zile cum, pe cele mai multe televiziuni de știri, le-a transmis cetățenilor României asigurări cum că recolta de floarea soarelui, de grâu și de porumb a fost suficient de mare, pentru a-i feri de români de orice pericol legat de perspectiva vreunei crize a unor produse alimentare de bază. Uleiul de floarea soarelui, făina pentru produsele de panificație și mălaiul, din care ne preparăm mămăliga cea de toate zilele. Depozitele sunt pline cu asemenea produse, i-a asigurat domnul ministru pe cetățeni și, ca atare, panica și luarea cu asalt a magazinelor alimentare este inutilă. Am auzit oră de oră și zi de zi aceste asigurări, transmise pe un ton ferm, de un ministru care lasă impresia că știe ce spune și știe ce face. Dar dacă așa stau lucrurile, mă întreb ce anume îl nemulțumește pe domnul Chesnoiu. Dacă depozitele acoperă tot necesarul până la recoltele viitoare, atunci domnia sa ar trebui să le mulțumească cetățenilor că se bulucesc în magazine pentru a-și face provizii de ulei, făină și mălai, umplându-și propriile cămări și degrevând fie și parțial de această sarcină, cu cheltuielile aferente, depozitele marilor fermieri ai neamului. În definitiv, dacă cetățenii își fac acasă stocuri de alimente neperisabile, Guvernul trebuie să spună „mulțumesc”. Să le mulțumească oamenilor pentru că plătesc în avans sume mari de bani, din care o parte însemnată ajunge în trezoreria statului. Și rețelele almentare trebuie să fie mulțumite, pentru că le cresc substanțial încasările, într-un moment economic dificil. Iar cetățenii, la rândul lor, în loc să stocheze banii sub saltea, își asigură cu ajutorul acestora liniștea pentru ziua de mâine. Și, în aceste condiții, oare de ce se agită ministrul Agriculturii?

Și din această perspectivă, fiindcă tocmai m-am referit din nou la prostia guvernanților, îi solicit „comandantului adevărului”, lui Raed Arafat, ca, atunci când are timp, între interogatoriile la care trebuie să răspundă în fața procurorilor DNA, să binevoiască să-mi sublinieze numele în capul listei negre, pentru că, iată, conform standardelor sale, mă fac vinovat de putinism, întrucât încerc să combat inabilitățile și prostiile guvernanților. Și ia spuneți domnule președinte Klaus Iohannis, în calitatea dvs.de comandant suprem al Armatei, am dezinformat sau nu am dezinformat prin cele de mai sus opinia publică? Și grăbiți-vă. Pentru că au început să ne cadă fără veste dronele în cap. Și din nou nu avem nicio explicație. Dacă autoritățile nu reușesc să explice nici ceea ce s-a întâmplat cu a doua dronă, care de astă dată s-a prăbușit pe teritoriul României, și dacă cumva se căznește vreun ziarist să dea vreo explicație cât de cât plauzibilă, va fi din nou un fake news?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.