Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

MILITARUL DIN FRUNTEA GUVERNULUI, DECLARAȚII HALUCINANTE

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 01 august 2022 la 10:00, in Politics. 611 vizualizari Intra in discutie Tagurideclaratii, democratie, Nicolae Ciucă shortlinkhttp://crct.ro/nzWM

Premierul-general Nicolae Ciucă a ieșit duminică pe piață cu declarații stupefiante, cu prilejul participării la un festival al sașilor, alături de președintele Klaus Iohannis. Premierul a lansat astfel, teoria că democrația funcționează cel mai bine prin consens, explicînd că ideile diferite trebuie să ajungă, într-un final, la respectivul consens. Ciucă a preaslăvit, totodată, democrația din România, nefiind informat, probabil, cît de jos e plasată ea în topul democrațiilor lumii, top în care în ultimii ani a tot coborît.

”Pacea şi bunăstarea naţiunii şi a membrilor săi sunt scopurile fundamentale ale oricărei societăţi democratice. Totodată, libertatea este valoarea supremă a oricărui om care trăieşte în cadrul unei astfel de societăţi. Libertatea de a gîndi, de a se informa, de a se educa precum şi libertatea de a-şi exprima indentitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă sunt toate expresii ale libertăţii omului, protejate şi garantate deopotrivă de statul român”, a afirmat Nicolae Ciucă.

”O spun răspicat: România este un stat democratic, care a făcut în ultimii 30 de ani eforturi considerabile ca să fie un partener de încredere în rândul societăţilor occidentale dezvoltate. Noi, românii, am ales acest drum când am îndepărtat de la putere regimul comunist şi nu vom părăsi acest drum.

Democraţia este un regim politic complicat, funcţionează cel mai bine prin consens şi cooperare.
Desigur că într-o societate democratică există viziuni şi idei diferite, chiar opuse, care nu trebuie să se radicalizeze, ci trebuie să se tolereze pentru a ajunge la consens şi echilibru.

Nicio democraţie nu este perfectă, dar se perfecţionează prin consolidare. Învăţăm unii de la alţii şi luptăm împotriva oricăror forme de autoritarism, radicalizare, a exceselor fundamentate pe doctrine naţionalist-populiste, rasiste sau de clasă. Totodată, democraţia trebuie apărată în ciuda tuturor obstacolelor, investind continuu energie şi încrederea noastră”, a adăugat primul ministru.

Dincolo de exprimările de Gîgă (”democrația se perfecționează prin consolidare”), Nicolae Ciucă transmite că habar nu are chestiuni elementare, cum ar fi faptul că un principiu de bază al democrației este domnia majorității și protejarea minorității.
Consensul, adică identitatea deplină de opinii, absența oricăror contradicții, conform Dex, este specific strict dictaturilor; democrațiile autentice se caracterizează prin respectarea ideilor contrare, nu prin aducerea lor la consens.

Consensul invocat de Ciucă se traduce prin ”cine nu e cu noi e împotriva noastră” și nimic mai mult.
Despre consens vorbea Ion Iliescu în anii 90 și era vehement combătut de intelectuali, de societatea civilă.
Consensul în anumite decizii la nivel european este profund criticat și se dorește a fi eliminat exact în această perioadă, în numele democrației.

Cît despre democrația din România, conform datelor cele mai recente ale prestigiosului Economist Intelligence Unit, lider global în analize și prognoze economico-sociale și politice, țara noastră se plasează în 2021 pe locul 61 din 167 de țări.

Suntem sub Ungaria, Columbia, Ghana, Bulgaria, Indonezia, Polonia, Africa de sud, Brazilia, Malaezia, Panama, Namibia, Botswana sau Trinidad Tobago.

Dar cînd premierul, de mînă cu președintele, transmite public că democrația necesită consens, de ce să ne mai mire poziționarea României, care, conform aceluiași studiu, merge tot în jos în ultimii ani? (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.