Reteaua Corect

Mișcări de trupe la Nagorno-Karabah

Scris de newsreporter in 02 august 2022 la 10:25, in Politics. 290 vizualizari Intra in discutie Taguriarmean, azer, azerbaidjan, Nagorno-Karabah, trupe shortlinkhttp://crct.ro/nzXc

Armata din Nagorno-Karabah a acuzat luni forțele azere că au lansat atacuri asupra pozițiilor sale din nordul și nord-vestul teritoriului, relatează Știripesurse.

"La 1 august, începând cu ora 9:00, unități azere din mai multe secțiuni din zona de frontieră nordică și nord-vestică a Republicii Artsakh au recurs la provocări, făcând încercări de a trece linia de contact, care au fost oprite de unități ale Armatei de Apărare (din Artsakh)", a anunțat Armata de Apărare din Artsakh. "Partea armeană nu a suferit nicio victimă", au precizat într-un comunicat emis în cursul serii. "Situația rămâne tensionată". În comunicatul său, Armata de Apărare din Artsakh a adăugat că "conducerea Republicii (Artsakh), împreună cu comandamentul Armatei de Apărare (Artsakh) și contingentul rus de menținere a păcii, ia măsuri adecvate pentru a rezolva situația" de-a lungul liniei de contact.

Un deputat din Karabakh, Artur Harutyunyan, a declarat la scurt timp după aceea pentru serviciul armean de presă RFE/RL că luptele au încetat pentru moment. El a mai spus că armata azeră nu a capturat nicio poziție armeană din Karabakh. "Totul se află sub controlul forțelor noastre armate", a declarat, la rândul său, Davit Babayan, ministrul de externe din Karabah.

Mai devreme în cursul serii, președintele Karabahului, Arayik Harutyunyan, a convocat o reuniune de urgență cu comandantul Armatei de Apărare, Kamo Vartanyan, și cu alți oficiali de securitate pentru a analiza "situația operațională și tactică" în Karabah și în jurul acestuia, a raportat biroul lui Harutyunyan.

În paralel pe rețelele de socializare circulau imagini cu transferul trupelor azere în zona de conflict.

Într-o înregistrare video cu un convoi azer care se îndreapta spre Nagorno-Karabah era precizat faptul că pe mașini se află litera „A”.

Canalele armenești de pe Telegram zvoneau că 6 azeri au murit în ciocnirile de luni.

Ministerul Apărării din Artsakh a negat zvonurile. „Informațiile care se răspândesc pe internet despre luptele fierbinți în curs de desfășurare într-o anumită parte a Artsakhului nu sunt adevărate. Pe linia de contact se menține o anumită tensiune. Conducerea republicii, împreună cu comandamentul din Artsakh și comandamentul trupelor rusești de menținere a păcii, ia măsuri adecvate pentru a rezolva situația. Ministerul Apărării din Artsakh face apel la mass-media și la utilizatorii individuali ai rețelelor de socializare să urmărească exclusiv știrile oficiale."

De asemenea, și Ministerul Apărării din Azerbaidjan a negat: „Informațiile difuzate în mass-media armeană despre presupusele focuri de armă ale unităților armatei azere în direcția "grupurilor armate armenești ilegale de pe teritoriul Azerbaidjanului", unde sunt desfășurate temporar forțele ruse de menținere a păcii, sunt false, provocatoare și înșelătoare. O altă minciună a departamentului militar al statului terorist.”

Aceste două ţări caucaziene s-au confruntat într-un război de şase săptămâni în 2020 pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă azeră cu populaţie majoritar armeană care, susţinută de Erevan, a făcut secesiune faţă de Azerbaidjan în anii 1990.

O încetare a focului negociată de Rusia a pus capăt luptelor, care au făcut peste 6.500 de morţi. Erevanul a cedat în schimb multe teritorii către Baku, iar Moscova a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii, potrivit Agerpres.ro.

"Unităţile forţelor armate armene se întorc în Armenia de la semnarea încetării focului. Procesul este finalizat în curând şi se va încheia în septembrie", a anunţat marţi secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian.

Dar forţele separatiste armene care se află încă în zonă "vor rămâne acolo", a precizat el, citat de agenţia de presă de stat Armenpress.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.