Reteaua Corect
Octavian Andronic

Metoda haiducească de combatere a coronavirusului

Scris de Octavian Andronic in 04 Mai 2020 la 10:04, in Politics. 637 vizualizari Intra in discutie Taguricombatere, coronavirus, OMS shortlinkhttp://crct.ro/nw2k

OMS, această organizație internațională care își dovedește tot mai des inutilitatea, pe bani buni de la Gates și Bloomberg, o dă din nou în bară recunoscând că modelul suedez de abordare a pandemiei a fost mai bun decât cel pe care chiar băieții aceștia de la Geneva l-au recomandat. Adică o abordare mai puțin dramatică, menită să nu sacrifice tot organismul pentru salvarea unui organ.

Acum nu este nici prea clar în ce măsură ceea ce au făcut suedezii a fost o reușită, pentru că piesa nu s-a terminat ca să poată izbucni aplauzele. Mai ales ca ceva  asemănător s-a încercat prin Olanda și Marea Britanie, dar fără succes.

 Pentru tratarea infernalei maladii s-au a făcut remarcate două metode: una „haiducească” și alta de „mezalianță”. Metoda haiducească s-a manifestat prin retragerea populației valide la adăpost în munți  și prin incendierea caselor și otrăvirea fântânilor pentru  ca virusul cotropitor să se epuizeze din lipsă de resurse și să se mulțumească cu prizonierii oricum lipsiți de șansă. Din codrii frățești populația a așteptat, lihnită de foame și de sete, ca inamicul să se retragă, pentru a se putea relua viața dinainte, dar abia după ce se va reuși să înalțe alte case și să sape alte fântâni. 
Metoda „mezalianței” este cea experimentată de-a lungul istoriei când cetățile renunțau la rezistență și la suportarea unui asediu din care nu era sigur că ar fi ieșit prea bine Deschizând porțile și oferind cotropitorului ofranda cuvenită, prin sacrificii benevole și prin comuniuni din interes, se salva ce se mai putea, având ca rezultat crearea unor metiși imunizați la violențele de tot felul.

Ceea ce este evident înainte de tragerea liniei și stabilirea bilanțului final al pandemiei (dacă va exista așa ceva) este că niciuna dintre metode nu și a dovedit eficiența în absența unei elementare strategii menită să minimizeze pierderile și riscurile. Poate că haiducia a reușit -  nu se știe însă în ce măsură - să limiteze numărul victimelor, deși acest lucru poate să se fi produs pentru un orizont de timp limitat, care a prelungit doar viețile unor categorii de supraviețuitori cu mult mai puțin decât ar fi meritat sacrificiile făcute. Prețul economic se dovedește însă deja imens și nimeni nu este încă în măsură de a-l calcula cu precizie.

Pentru mai multe luni rotația Pământului s-a oprit și ceasul evoluției a stat pe loc. Există însă și un cost politic, imposibil de evaluat pentru moment,care constă într-un regres global al practicilor democratice, prin autorizarea generală a guvernelor se ia măsuri excepționale care ating aproape toate aspectele legate de drepturile omului. Nu în ultimul rând pe acela al individului de a dispune de propria sa persoană, de propria sa sănătate, pentru că la orizont se arată tot mai amenințătoare o masivă campanie de aplicare forțată a unor tratamente și terapii despre ale căror efecte în timp nimeni nu poate fi sigur. Deja una dintre cele mai abuzive și mai nedemocratice măsuri aplicate aproape general a fost aceea a segregării unei categorii de populație pe criterii greu de justificat legal și uman, despre care va trebui să se discute serios după încetarea pandemiei.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.