Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Mercenarii din Ucraina

Numărul real al acestora nu este cunoscut. Poate fi cel mult estimat. Sunt mercenari care s-au înrolat în brigăzile speciale anexate armatei ucrainene, oameni veniți din toate colțurile lumii, fie din dorința de a-i ajuta pe ucraineni să se apere, fie atrași de aventură, fie pentru bani. Alți mercenari luptă de partea Federației Ruse. Există vreo diferență între ei?

Informația momentului ar putea fi plină de haz, dacă nu ar implica urgia care a lovit statul ucrainean. Comandoul Wagner, alcătuit tot din mercenari și finanțat de Vladimir Putin, recrutează de zor mercenari din Afganistan, pentru a-i aduce pe frontul ucrainean. Carne de tun într-un război a cărui doctrină tocmai a fost schimbată, ultimul obiectiv fiind desatanizarea Ucrainei. Putin vizeză prin acest obiectiv, al unei operațiuni militare speciale, care se transformă într-o misiune religioasă, exterminarea sectelor care funcționează în Ucraina. Ca și când socotelile cu sectele religioase din Federația Rusă s-ar fi încheiat. Și iată că, în scopul exterminării sectanților, pentru transformarea Ucrainei într-un stat pur creștin-ortodox, pe lângă mercenarii ceceni, sunt trimiși într-un „război sfânt” și mercenari afgani. Cine sunt aceștia? Ironia sorții face ca acești mercenari, recrutați de Comandoul Wagner, să fie luptători echipați și antrenați de trupele speciale ale Statelor Unite și abandonați. După ce Statele Unite au decis să se retragă intempestiv din Afganistan, cedând întreaga putere talibanilor și lăsând în teren armament performant în valoare de sute de miliarde de dolari. Acum, unii dintre acești profesioniști ai războiului sunt recrutați de Vladimir Putin și transformați în carne de tun în „războiul sfânt” al acestuia.

Așadar, pe de-o parte, există mercenari, nu se știe câți, care luptă pentru a apăra Ucraina, și pe de altă parte există mercenari, tot nu se știe câți, care luptă pentru a cotropi Ucraina. Există mercenari răi și mercenari buni? Se poate face o asemenea distincție? Eu cred că da. Pentru că una este să lupți, chiar dacă o faci pentru bani sau doar de dragul aventurii, dar pentru a ajuta în final un popor să-și păstreze libertatea, și alta e să lupți, indiferent din ce motiv, pentru a cotropi și distruge un popor.

Să ne întoarcem la sângerosul război civil, care a avut loc în Spania. Atrocități s-au comis și de-o parte și de alta. Și acolo au existat brigăzi internaționale de voluntari. În cea mai mare parte, acești voluntari au luptat opunându-se dictaturii militare instituite de Franco. În rândul lor, s-au înrolat și personalități de seamă, mari scriitori și artiști din lumea întreagă. Aceștia au luptat - și unii dintre ei au murit - pentru o cauză pe care au considerat-o justă. Din păcate, marile puteri, în special Germania și Uniunea Sovietică, au intervenit și ele cu brutalitate în acest război civil, internaționalizându-l și transformând Spania într-un însângerat poligon de încercare a noilor arme și strategii militare. Dar până și în Spania, în care s-au produs atât de multe acte de cruzime, au existat mercenari buni. Cum să nu existe mercenari buni și în Ucraina, o țară care, în mod cert, este supusă unui război de agresiune neprovocat?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.