Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Mega-scandalul Ghita: Cutremurul care refuza sa se produca

Am avut un seism zdravăn, ieri noapte, care ne-a cam înspăimîntat și de care ne-am fi lipsit bucuroși. Culmea e că ne lipsește un alt cutremur, care ar fi fost firesc și benefic să se producă, dar care, în mod inexplicabil, se lasă așteptat. Unul la figurat, de astă dată, pe care ar fi trebuit să-l declanșeze la nivelul cel mai înalt al statului dispariția lui Sebastian Ghiță. Iar faptul că numitul seism lipsește începe să trimită cu gîndul la două posibile ipoteze: fie statul român a ajuns în pură disoluție, fie se coace în anumite înalte laboratoare un soi de resetare a României și plasarea ei, eventual, pe alte coordonate.

De lunea trecută, Sebastian Ghiță e lipsă la apel, cum s-ar spune, deși trebuia să compară în fața justiției. Nu mai intrăm în amănuntele topirii sale misterioase de sub nasul păzitorilor, s-a scris deja destul pe tema asta.
Ne vom apleca, în schimb, asupra incredibilei lipse de reacție a oricărui organism al statului față de această dispariție. Nici măcar nu se știe cu precizie dacă Ghiță a părăsit România ori ba.

Că omul a hotărît să se facă nevăzut o dovedește înregistrarea difuzată de România TV, în care acesta explică de ce a ales să se adreseze poporului pe această cale: pentru că lucrurile ”nu sunt bine deloc”.
Urmează o serie de dezvăluiri incendiare care ar fi trebuit să producă maximă agitație, chiar și dacă erau 100% false.
Chiar și atunci, ar fi trebuit să se pună problema dacă nu cumva personajul e bolnav psihic și cum a putut ajunge el, în aceste condiții, în parlament și în Comisia SRI.

Din păcate, dezvăluirile lui Ghiță au șanse mari să fie strict autentice; ele tind, deja, să se confirme.

Vasile Dîncu a recunoscut, spre exemplu, că a luat parte la un chef de chef, alături de Ghiță, Laura Kovesi și Florian Coldea, unde le-a cîntat la ureche lăutarul Fane din Ploiești.
Ghiță vorbește de sute de întîlniri prin vile ale SRI, în ultimii șase ani, cu Laura Kovesi, Coldea și alții, minim două pe săptămînă.
A oferit prezumtive dovezi ale faptului că mailul ”cucuveauamov” îi aparține șefei DNA.
A vorbit despre modul dubios în care se întocmesc dosarele DNA.
Și multe altele.

Care par science fiction curat, pe alocuri.
Există o singură mare problemă cînd e vorba chiar să etichetăm astfel dezvăluirile în cauză.

Anume că Sebastian Ghiță nu e nici Gheorghe Funar, nici Ioan Ghișe, nici Dan Diaconescu, adică personaje greu de luat în serios.

Sebastian Ghiță poate fi definit drept un afacerist de top, care a pus pe picioare bussinesuri precum Asesoft sau Emag, care a lucrat oficial și neoficial, de la vîrstă fragedă, pentru serviciile secrete, care a furnizat softuri pentru acestea și pentru alegeri; poate fi definit drept un mogul media, patron al unei puternice televiziuni de știri; poate fi definit ca un om politic de calibru, deputat al celui mai mare partid, creator al unui partid propriu, chiar, consilier de taină al unui premier și, extrem de important, membru al Comisiei SRI.

Dispariția lui Ghiță nu înseamnă sustragerea unui acuzat de la înfăptuirea Justiției.
Înseamnă, în primul rînd și de la mare distanță, posibila fugă peste hotare a deținătorului unor secrete importante ale statului.
Poate nu o echivala cu fuga lui Pacepa, din 1978, cum scria un reputat confrate, dar nici de lepădat nu e.

Pacepa știa multe despre spionii ceaușiști în occident.
Ghiță știe totul despre softurile utilizate de servicii, pentru că, cel mai adesea, el le-a furnizat.
Dacă asta nu e o vulnerabilitate a statului, nu mai zicem nimic.

Peste toate, însă, Ghiță a dat o lovitură cumplită, care, numai ea însăși, trebuia să declanșeze o furtună.
Mai precis, fostul vicepreședinte al Comisiei SRI a deconspirat un diplomat american ca fiind șeful rezidenței CIA de la București.

”Pe doamna Kovesi am cunoscut-o in sediile SRI. La K2, la K4 si la T14. Acolo ne intalneam de minimum doua ori pe saptamana inca din anul 2010. Si a durat aceasta serie de intalniri pana in anul 2014. Realitatea e ca poate sute de astfel de intalniri au existat in acesti ani. La unele dintre intalniri erau prezenti doar generalul Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi si un sef al statiei CIA din Romania. Primul pe care l-am cunoscut in prezenta doamnei Kovesi si a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul sef al doamnei Kovesi. Iar al doilea este Eric Easley, poate actualul sef al doamnei Kovesi”.

Despre Schwab nu comentăm, pentru că e un ”fost”.

Eric S.Easley, în schimb, e un ”actual”.
Absolvent din septembrie 1997 al prestigioasei Universități de Drept din Virginia, SUA, Easley a venit în România împreună cu soția sa, Hilal Derici (turcoaică de origine, căsătoriți în 28 mai 2011) și fetița lor, Berin, de doi ani, în calitate de diplomat acreditat la ambasada SUA de la București, după un stagiu la Londra.
Din octombrie 2015, Easley este secretar doi al ambasadei, unul dintre zecile de oameni cu funcții de aici; deci, oficial vorbind, este diplomat.

Mulțumită lui Sebastian Ghiță, lumea tocmai a aflat, însă, că Easley e șef al rezidenței CIA la București și ”tutorele” serviciilor secrete și al justiției din România.

Fie și numai această informație și ar fi suficient pentru a se porni taifunul.

Nici vorbă de așa ceva, însă; de zile în șir nu există niciun comunicat, nicio poziție oficială cît de cît serioasă.
În fața unei asemenea defectări, statul român democrat actual se comportă precum cel comunist în anul exploziei de la Cernobîl, cînd nu s-a suflat o vorbă, la nivel oficial, despre catastrofă, zile în șir.

Și e de așteptat ca dezvăluirile lui Ghiță să continue.
Cît va mai dura tăcerea iresponsabilă a autorităților?
Cînd vor începe să curgă obligatoriile demisii, din mai multe structuri grele?

P.S. Exact la finalul redactării acestui material, apare, în fine, o poziție publică. Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat presei, în cazul Ghiță, că ”oricine poate declara în spațiul public ceea ce crede de cuviință cu condiția să fie și decent și să fie și legal”. Comentariile sunt de prisos, în opinia noastră.

Sursa: Inpolitics.ro

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.