Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Meciul Obama – Netanyahu continua

Scris de Tesu Solomovici in 06 martie 2012 la 16:23, in Politics, International. 65 vizualizari Intra in discutie Tagurimeci, netanyahu, obama shortlinkhttp://crct.ro/nh3u

Cea de-a patra intalnire a celor doi lideri nu a dat un castigator vizibil. Presedintele Barack Obama nu l-a convins pe premierul Beniamin Netanyahu sa nu atace Iranul, iar israelianul nu i-a promis americanului ca nu va ataca. In rest, totul a fost aproape perfect. Aproape! Pentru ca observatorii politici au sesizat, incepand cu asa zisul ,,limbaj al trupurilor”, lipsa de incredere pe care unul il poarta celuilalt. E adevarat ca Obama a repetat declaratia ferma a obligativitatii Statelor Unite intru apararea securitatii Israelului, iar lui Netanyahu nu i-au lipsit laudele pentru cea mai mare democratie din lume, dar dincolo de aceste gesturi care sunt sincere si adevarate, fierb animozitatile.

Netanyahu i-a spus presedintelui american ca iranienii au decis distrugerea Statului Israel. Obama nu s-a aratat surprins, cunostea declaratiile nesabuite ale Teheranului. Netanyahu a adaugat ca Israel nu va suporta inarmarea atomica a Iranului. Replica lui Obama l-a bucurat pe Netanyahu: ,,Nici Statele Unite nu va suporta acest lucru”. Neintelegerile dintre cei doi lideri au aparut in momentul discutarii datei cand va avea loc atacarea bazelor nucleare iraniene. Nu e pentru nimeni un secret ca Israelul ar vrea sa atace imediat, cu ajutorul Statelor Unite sau fara acest ajutor. Obama s-a straduit sa-l convinga pe Netanyahu ca data atacului mai poate fi amanata. ,,Sa dam timp sanctiunilor impotriva Iranului sa-si faca efectul”, i-a sugerat presedintele american oaspetului sau. O actiune militara ar putea sa aiba urmari catastrofale”. Evident, Obama are nevoie de liniste internationala in urmatoarele luni pana la alegerile prezidentiale. Dar ceasul prezidential american nu bate la fel cu cel israelian. De altfel intre Washington si Ierusalim e o diferenta de 7 ore.

Cei doi lideri s-au despartit aproape multumiti unul de celalalt. Obama a inteles ca Netanyahu nu a decis inca atacarea imediata a Iranului nuclear, iar Netanyahu nu si-a ascuns satisfactia auzindu-l pe presedintele Statelor Unite afirmand ca ,,impiedicarea Iranului de a se inarma atomic este un interes american”. Obama a mai adaugat ceva foarte important, si anume ca ,,toate optiile se afla pe masa”. Cand l-a auzit pe Obama rostind aceste cuvinte, nerostite de presedintele american pana acum niciodata, Netanyahu a suras fericit. Si i-a oferit lui Obama cadoul adus din Ierusalim: o Megila Purim din pergament. Unul din consilierii evrei ai presedintelui s-a grabit sa-i explice. In aceste zile, Israelul sarbatoreste Purim. In urma cu 2500 de ani, Haman, un lider persan al imperiului care se intindea pe teritoriul Iranului de astazi, a planuit exterminarea poporului evreu. Regina evreica Ester a dejucat intentia criminala. Evenimentul e relatat in cartea biblica a lui Ester. Auzind povestea, Obama a zambit, probabil ca nu i-au scapat conotatiile actuale.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.