Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Maurul mort si Sanatatea SRL

In timp ce romanii, in semn de protest fata de Presedintele Traian Basescu si de solidaritate cu doctorul Arafat, sting luminile la orele 21,00 pentru un minut, iata ca, la Ministerul Sanatatii, maurul este ucis. Iar pe cadavrul lui se prefigureaza o noua afacere de anvergura nationala, in beneficiul grupurilor de interese nelegitime si care s-ar putea intitula “Sanatatea SRL”. Cine si de ce a tras, la numai doua zile de la numire, in omul de casa al ministrului Gabriel Oprea si al Presedintelui Traian Basescu? Cine l-a ucis pe maurul Tudor Ciuhodaru? Si ce pune la cale Presedintele?

Este halucinant, nu-i asa? La doua zile dupa ce a fost numit intr-un post inventat pentru el, de consilier onorific al ministrului Sanatatii, si numai la o zi dupa ce a avut o lunga discutie la Cotroceni tête-à-tête cu Presedintele, doctorul Tudor Ciuhodaru este demis. Nu a fost comunicat oficial niciun motiv. La fel cum Ministerul nu a comunicat nici motivul pentru care l-a angajat. Care e misterul? A calcat pe bec Ciuhodaru? Sau pur si simplu si-a facut datoria, in numai doua zile, si nu mai este nevoie de el? Dar atunci de ce nu-i adreseaza nimeni multumiri? Sau nu ne plasam in niciuna dintre cele doua ipoteze? Care ar putea fi a treia?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa recapitulam. Asadar, Presedintele Romaniei, fara a se consulta cu partidele parlamentare si cu societatea civila, fara a initia un pact pentru sanatate, a decis, cu de la sine putere, ca trebuie sa initieze reforma. El insusi. De la Palatul Cotroceni. Si asta in conditiile in care Constitutia nu-i da acest drept. Presedintele nu are initiativa legislativa. Dar ce conteaza? Zis si facut! Alcatuieste, tot cu de la sine putere, o echipa de medici pe care ii numeste “cei mai buni specialisti” iar echipa, tot prin vointa prezidentiala, primeste atributul de “interdisciplinara”. Oamenii se pun pe lucru fara ca nimanui sa nu-i treaca prin cap ca, in prealabil, este nevoie de un studiu de impact. Fiind vorba de cea mai importanta reforma posibila intr-un stat, care ii afecteaza pe toti muritorii, e de la sine inteles ca un asemenea studiu de impact trebuia sa fie extrem de serios si sa acopere toate domeniile. Numai ca el, studiul, lipseste cu desavarsire. Urmeaza miscarea a doua in care, tot la Cotroceni, tot fara acoperire constitutionala, se savarseste un proiect de act normativ. Neprofesionist, plin de idiotenii. Contestat de toata lumea. Proiectul este pasat Ministerului Sanatatii si, intre sarmalutele dintre Craciun si Anul Nou, aruncat pe site-ul institutiei. Si, cum era de asteptat, incepe marele taraboi national.

Dupa demisia fortata a doctorului Arafat urmeaza nu numai denigrarea acestuia de la cel mai inalt nivel al statului dar si inlocuirea lui intempestiva cu un personaj despre care se stie ca a distrus, la Iasi, sistemul de urgenta. Dar nu avem absolut niciun element ca doctorul Ciuhodaru a fost numit in functia de consilier onorific de catre cine trebuia sa-l numeasca. Respectiv de catre ministrul Sanatatii. Care, de altfel, a stat ascuns in toate aceste zile. Putem deduce, deci, dar nu pe baza unor probe, ci doar a unor indicii, ca Ciuhodaru a fost numit peste capul ministrului de catre presedintele-jucator. Dar cine l-a demis? Conform regulii simetriei, tot domnul Traian Basescu. Desi aici s-ar putea sa descoperim si altceva. Si anume ca ministrul Sanatatii i-a dat peste degete Presedintelui.

In interventia urmatoare voi explica ce inteleg eu prin afacerea “Sanatatea SRL”.

Comentarii (2):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.