Reteaua Corect

Marius Oprea: Iohannis avansează pe șest generali din servicii

Istoricul și scriitorul Marius Oprea dezvăluie – în cel mai recent volum al său: ”Moștenitorii Securității”, ediție revăzută și adăugită, Polirom, 2018, Iași, colecția ”Document” – că, în prezent, România are aproape 1700 de generali în întregul sistem de apărare al țării, astfel încât ”ne putem mândri cu cea mai titrată structură militară din lume, exceptând poate juntele militare sud-americane”, scrie Inpolitics.

Totodată, istoricul explică și maniera ”prezidențială” prin care securiștii genocidarului Ceaușescu au fost premiați (și încă sunt) cu stele de generali și pensii speciale faraonice, cu largul concurs al lui Ion Iliescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, sub administrația căruia numele celor avansați au devenit secrete de stat!

România are 1700 de generali!

”Cu aproape 1700 de generali în întregul sistem de apărare a țării, ne putem mâmdri cu cea mai titrată structură militară din lume, exceptând poate juntele militare sud-americane (…) Dintre cei patru președinți pe care i-a avut România după 1989, numai Emil Constantinescu nu a avansat în neștire foști securiști la gradul de general. Dimpotrivă, dintre cei pe care i-a găsit în ‹structuri›, i-a trecut în rezervă pe majoritatea (…) În timpul mandatului său, au fost trecuți în rezervă 10 generali din SRI, proveniți din fosta Securitate, din SIE au fost trecuți în rezervă 15 generali, iar 3 au fost eliberați din SPP (…)

Nomenklaturistul Iliescu și reactivarea Securității

După alegerile din decembrie 2000, Ion Iliescu a procedat, cum era de așteptat, total diferit, reactivând ofițeri și generali și avansând cadre provenind din fosta Securitate, care în timpul administrației Constantinescu fuseseră trecute în rezervă (…) Reactivați de Ion Iliescu, ei și-au reluat funcțiile, pentru a fi avansați și decorați ulterior de Traian Băsescu și de Klaus Iohannis, înainte de trecerea lor definitivă în rezervă (securiștii îmbătrânesc și ei), primind o pensie substanțială (…) Traian Băsescu l-a întrecut în această privință pe predecesorul său Ion Iliescu. Iar Klaus Iohannis a continuat pe tăcute politica practicată de Traian Băsescu de acordare necontenită a gradului de general.

Avansările lui Iohannis, secrete de stat!

Iohannis își depășește însă predecesorul prin secretul acestor avansări. Mai nou, numele celor avansați din serviciile secrete nu mai sunt cunoscute, ele fiind clasificate ca secrete de stat. Două decrete sunt relevante privitoare la avansarea unui grup de colonei din SRI și a unui general din SIE: Decretul nr. 330/2016 privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea unor colonei din SRI arată că numele acestora sunt cuprinse în anexe care ‹conțin informații clasificate›. Decretul avansării generalului din SIE nu a fost nici măcar anunțat oficial, fiind publicat ‹pe tăcute› în Monitorul Oficial – este vorba despre Decretul nr. 230/2017 care avertizează că anexa ‹conține informații clasificate› (…) Prin condeiul generos al lui Klaus Iohannis, o mare de generali invadează structurile militare, mai mult sau mai puțin secret. Invazia care contează însă este cea la bugetul de stat”, scrie Marius Oprea.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.