Reteaua Corect
Stelian Tanase

Marile jocuri ale Moscovei

Scris de Stelian Tanase in 11 iunie 2019 la 11:24, in Politics. 486 vizualizari Intra in discutie TaguriChisinau, mosova, Republica Moldova, rusia shortlinkhttp://crct.ro/nuz3

Haosul din republica Moldova e greu de descifrat. Eu unul nu prea înțeleg ce se intimplă la Chișinău desi incerc să mă țin la curent. Știrile care ne parvin de acolo sunt în cel mai bun caz dubioase. Sferturi de adevăr, interpretări tendențioase, manipulări și intoxicări.

E greu sa-ți faci o impresie. Dar sunt citeva lucruri care se pot intelege dacă ne uităm pe hartă si citim puțină istorie.
Rusia a ocupat Basarabia in 1812 după războiul ruso-turc (1808-1812), dupa ce i-a fost cedata de Istanbul. Basarabia nu era provincie a Imperiului Otoman, Moldova – ca și Valahia – aveau un statut special. Totuși nenorocirea s-a produs (la fel cum se intimplase cu Bucovina in 1774/5 cedată Imperiului Habsburgic de sultan.)

Sar peste alte momente. Bolșevicii cit au luptat pentru putere au cerut destrămarea Imperiului rusesc și au susținut că Basarabia trebuie să revină României. Dupa ce au preluat puterea, în 1917, au schimbat discursul. Basarabia trebuia să ramină la Rusia, ca parte a primului stat comunist, cucerire a revoluției proletare mondiale. Unirea Basarabiei cu România în martie 1918 a schimbat complet situația ca și finalul războiului în favoarea Aliaților. Rusia bolșevică a lui Leni&Stalin nu a recunoscut niciodată această unire. În iunie 1940 Armata rosie a ocupat Basarabia după ultimatumul dat de Kremlin Bucurestiului. Conferintele de la Yalta si Postdam au consfințit situatia. Basarabia a devenit o republica unională a URSS.

piata rosie 5Comuniștii români nu au revendicat Basarabia intre 1945-89. Căderea zidului de la Berlin a produs o situație nouă. Republicile baltice, și ele victime ale pactului Ribbentrop-Molotov, s-au desprins de URSS și și-au declarat independența. Basarabia nu a făcut-o deși la Moscova Sovietul suprem ( parlamentul) denunțase pactul sovieto-german si consecintele lui. Intre unirea cu România și crearea unui stat propriu, independent, la Chișinău s-a preferat a doua variantă. O fost o mare ocazie ratată de a scoate Basarabia din sfera de influență a Moscovei. Mai mult, Bucureștiul, pro-Gorbaciov, sub conducerea lui Ion Iliescu, a încheiat un tratat de prietenie cu URSS in primăvara 1991 (singura țară din fostul bloc sovietic) recunoscînd granitele, etc. O lipsa de orizont inexplicabilă.
Alta ocazie ratată s-a produs citeva luni mai tirziu – după puciul de la Moscova din august 1991 și destrămarea URSS in decembrie același an. Bucureștiul nu a avut o politică pentru acest moment și nu a vorbit despre unirea cu Basarabia. Slăbiciunea resturilor URSS a creat ocazia perfecta pentru reîntregirea României. Bucureștiul a fost la fel de inert.

Odată ce Rusia a început să își revina din șocul destrămării URSS și-a conturat o politică pentru Estul fostului Imperiu. In Moldova am avut războiul din Transnistria din anii 90. Pe scurt politica Rusiei este de a mențíne o rană deschisă aici, de a alimenta conflictele, de a nu lăsa ca lucrurile să-și găsească o rezolvare. Observăm evoluțiile din Georgia, Ucraina, anexarea Crimeii, etc odată cu reafirmarea pretențiilor de supraputere a Rusiei sub conducerea lui Vladimir Putin. Rusia consideră Basarabia ( ca si Kaliningrad/Konigsberg) un avanpost vestic al Rusiei, o pozitie strategică extrem de importantă.

În absenta acestor elemente nu ar exista criza la care suntem martori azi în republica Moldova. Cert este că nu se întrevede o încetare a amestecului rusesc in zonă. In consecință vom asista la alte crize. Ele sunt alimentate de Moscova, din ce in ce mai activă în regiune. Finalul nu ne este cunoscut. Se poate întîmpla orice.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.