Pentru a acoperi tragedia de la Piatra Neamț, care trimitea teribil la cea de la Colectiv, cu deosebirea că acum erau la putere liberalii și nu pesediștii, Iohannis și sfetnicii săi au ales tema vaccinării populației, care în doar cîteva zile a ajuns de la ceva abia întrezărit la o certitudine absolută și la o urgență de proporții, de parcă stivele de vaccinuri ar adăsta deja la granițe.
Să o luăm metodic:
În prima zi a campaniei electorale, pe 6 noiembrie, Iohannis iese la rampă cu o deplasare în țară și cu declarații de presă, dar nu suflă un cuvînt despre vaccinuri.
Pe 10 noiembrie, e lipsit de entuziasm:
”Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar trebuie să rămânem în continuare realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă”.
Pe 12, la fel de rezervat: nimic mai devreme de primăvara anului viitor.
”La final, dați-mi voie să vă spun că există și un licăr de speranță: ați observat probabil cu toții că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi, nici măcar în ce săptămână, acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să devină posibile și să fie la dispoziția noastră în România începând din primul trimestru al anului 2021, în tranșe”.
Pe 17 noiembrie, însă, la trei zile după incendiu, Iohannis începe brusc să se agite. La Cotroceni e organizată o ședință cu autoritățile și experții în domeniu pentru că ”România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie și de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect. Vreau să vă transmit că, după elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii”.
Cel mai spectaculos lucru, aflăm că a fost deja desemnat un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana lui Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central.
”Așa cum am mai menționat, vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente” anunță președintele.
Pe 20 noiembrie, ”intrăm” în linie dreaptă cu vaccinarea națională:
”În chestiunea vaccinării, după părerea mea, campania de vaccinare trebuie să fie un succes și, ca atare, campania de vaccinare este o chestiune de securitate națională. Pentru asta, am convocat o întâlnire, o ședință, pentru luni, ședință la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne și ministrul Sănătății și vom clarifica toate aspectele care țin de campania de vaccinare ca și chestiune de securitate națională”.
Pe 22, aflăm că ”Până la apariția vaccinului anti-COVID-19 și la folosirea lui la scară largă, la scară națională, doar respectarea normelor sanitare – atenție – doar respectarea normelor sanitare și a măsurilor de restricție este eficientă pentru a limita răspândirea acestui virus”.
Ieri, aflăm de la președinte că:
”Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuală speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală. Acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieșirea din această criză medicală de proporții. La momentul în care vaccinurile vor ieși din producție, va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiți să le putem distribui tuturor, în mod echitabil. De aceea, am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății, ministrul Apărării și ministrul Afacerilor Interne pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID(…) Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința CSAT, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare”.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.