Reteaua Corect

Marcel Ciolacu impinge PSD spre extremism

Scris de newsreporter in 24 iunie 2022 la 17:25, in Politics. 585 vizualizari Intra in discutie Taguriciolacu, extremism, impozit, PSD shortlinkhttp://crct.ro/nzMA

Am urmarit cu atentia inversunarea cu care presedintele PSD ameninta cu introducerea impozitului progresiv, cu impozitarea marilor venituri, cu taierea pensiilor speciale etc.

Colegii din coalitia de guvernare, atat cei din PNL cat si cei din UDMR s-au opus in mod repetat impetuozitatii cu care Marcel Ciolacu isi sustine cauza, aceasta fiind de altfel singura sa initiativa politica clara.

Ceea ce deranjeaza este faptul ca sustine doar majorarea impozitelor si taxelor fara a fi interesat de alte surse de venituri la buget. Astfel, potrivit evidentei Ministerului Public, in perioada 2005-2020 prejudiciile produse ca urmare a unor infractiuni s-au ridicat la 32,5 miliarde de lei, din care nu s-au recuperat decat, cel mult, 10 procente. O simpla revizuire a cadrului legislativ, urmata de masuri administrative ferme, ar duce la recuperarea anuala a unor importante sume care s-ar constitui ca venituri la bugetul de stat. 

Este staruinta liderului social democrat impusa de bazele ideologice ale partidului pe care il conduce?

Adeverat, de cele mai multe ori socialismul este definit ca promotorul egalitatii sociale, aceasta fiind considerata baza stabilitatii si coeziunii sociale. Scopul socialismului este acela de a reduce sau elimina fenomenul stratificarii sociale.

In aparenta, rationamentul este corect. Se poate vorbi de o incetinire a pauperizarii sociale in societatile dezvoltate care au o clasa bogata destul de numeroasa si o clasa de mijloc cu venituri consistente care asigura stabilitate pentru intreaga societate. Socialismul este insa o forma de organizare sociala in care interesul societatii primeaza in fata interesului unui individ sau unui grup de indivizi, in opozitie cu liberalismul, care nu mai accepta trecerea in plan secund a intereselor individuale sau de grup.

In Romania, din pacate, salariul mediu lunar se situeaza in jurul sumei de 800 euro net si nu avem nevoie de o egalizare la nivelul acestuia, ci de o apropiere de veniturile grupului social care castiga in jurul a 2.000 euro lunar, aproape de media europeana. Deci, e de dorit o egalizare la nivelul de sus, nu la cel de jos. Nu saracind pe cei care au ajuns sa acumuleze ceva, asa cum comunistii i-au desfiintat pe chiaburi, se ajunge la progres social! Sau, cum spunea Lucian Croitoru, intr-o discutie preluata de G4Media “Mi se pare uimitor ca o societate care a trecut prin suferintele comunismului se intoarce nostalgic spre ce a fost atunci.”

Din pacate, cu egalizarea veniturilor putin peste salariul minim nu se poate stopa fenomenul emigratiei fortei de munca, ce afecteaza grav economia romaneasca. Si atunci, care sunt temeiurile deciziei lui Marcel Ciolacu?

Pur si simplu, populiste! Considera ca egalizarea veniturilor prin impozit progresiv, impozitarea marilor venituri, taierea pensiilor speciale si introducerea de noi taxe ii vor asigura votul cetatenilor cu venituri reduse.

Nu sunt deloc sigur ca va castiga aceste voturi, dar sunt sigur ca va pierde sprijinul celor 1.245.000 de functionari din organele centrale si locale ale administratiei publice, ale medicilor, profesorilor, ale caror venituri au capatat consistenta, tot ca urmare a masurilor PSD, luate insa pe vremea cand era condus de Liviu Dragnea.

“Excesul tradeaza scopul, sobrietatea il slujeste mult mai bine”, spunea Tudor Vianu. Ce va face in aceste conditii Marcel Ciolacu? Nu ii ramane decat sa completeze pachetul de reforma fiscala cu nationalizarea mijloacelor de productie si sa intre astfel in randul partidelor comuniste si muncitoresti din tarile lumii a treia. Chiar daca PSD nu se declara un partid Marxist, seful sau se prezinta ca atare. Cine se aseamana se aduna.

Prof. univ. dr. Constantin Sima

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.