Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Manevre murdare: Puterea pregătește culpabilizarea medicilor

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 31 martie 2020 la 17:48, in Politics. 673 vizualizari Intra in discutie Taguricoronavirus, medici, putere shortlinkhttp://crct.ro/nvTD

”De fiecare dată când un medic se îmbolnăvește, un sistem sanitar, deja pe muchie de cuțit, ajunge și mai aproape de momentul colapsului” scrie zilele astea presa americană. Dacă americanii se vaită, cum stă România? Zicem că bine: guvernul și președintele ies regulat ca să se laude cît de eficient gestionează criza, medicii demisionează pe capete, înspăimîntați, se vorbește de interzicerea demisiilor lor pe durata stării de urgență, iar trolii liberali au primit misiunea să arunce totul, în presă și pe net, în capul dezertorilor din sistemul de sănătate, singurii din lume care ar fi ales să părăsească, lași, cîmpul de luptă cu coronavirusul. Din păcate pentru ei, realitatea e total diferită: fuga medicilor din fața virusului ucigaș e fenomenul momentului la nivel planetar.

În fapt, medicii nu demisionează pe capete în întreaga lume atît de frica virusului, cît pentru faptul că sunt trimiși la luptă nepregătiți, deoarece sincopele în aprovizionarea cu materiale medicale nu s-au înregistrat doar la noi, să recunoaștem, ci peste tot.

Ce remarcăm în ultimele săptămîni?

În Marea Britanie, medicii sunt furibunzi împotriva autorităților, pe care le acuză de pasivitate. Colegiul Regal al Asistentelor, care reprezintă 400.000 de angajate, amenință cu demisiile în bloc ale acestora pentru că, spune reprezentantul colegiului, vine momentul cînd vor avea de ales între slujbe și propriile vieți. Dr Rinesh Parmar, șeful Asociației Medicilor din Marea Britanie, avertizează asupra unui fenomen similar în rîndurile medicilor: “Pe măsură ce epidemia se lungește, dacă doctorii vor simți că ia amploare penuria de materiale de protecție, nu vor avea de ales decît să renunțe la profesia pe care o iubesc, pentru că se simt abandonați prin nealocarea echipamentelor pe care le recomandă OMS” spune el pentru The Guardian.
The London economic scrie că medicii britanici sunt împinși spre moarte precum mieii duși la abatoare. O doctoriță din Box Hill, în apropiere de Londra, a preferat să demisioneze decît să consulte fără mască suspecți de coronavirus . Relatări similare umplu presa din Albion.

În Franța, au demisionat în bloc, luna trecută, 80 de medici parizieni denunțînd condițiile rele de muncă și solicitînd audiențe la premier și la președintele Macron. “Suntem epuizați fizic și psihic, avem sentimentul că ne facem treaba pe fugă și necorespunzător” afirmă ei, conform RFI. Guvernul le-a promis discuții la jumătatea lunii martie, dar coronavirusul nu a mai avut răbdare.
Și Bill de Blasio, primarul New Yorkului s-a confruntat recent cu amenințarea cu demisia din partea șefilor Sănătății din orașul sever afectat de Covid 19, din același motiv: lipsa materialelor de protecție, a interesului pentru buna gestionare a crizei, ignorarea sfaturilor livrate de medici etc.
Pe teritoriul SUA, presa relatează tot mai des despre demisiile medicilor și ale asistentelor, care spun că nu mai vor să-și riște viețile pe fondul lipsei materialelor de protecție. În plus, ei atrag atenția că medicii care ajung să fie infectați, devin pericole, la rîndul lor, pentru viețile celor pe care îi testează ori tratează. Se știe deja că în Italia, bunăoară, țara cel mai afectată de pandemie, 9% dintre infectați sunt cadre medicale.
Pentru a face față crizei de materiale, autoritățile americane au coborît standardele pe care acestea trebuie să le întrunească, dar cadrele medicale spun că asta le face și mai vulnerabile în fața bolii.

Informații tulburătoare vin din Irak, presa relatînd că medici care au tratat pacienți, la viața lor, în vreme de război, cu bombe și gloanțe în jur, se declară acum mai înspăimîntați ca oricînd în fața dușmanului invizibil și spun că țara nu va face față.

Vestea interesantă e că Irakul pare să fie singura țară care a adoptat aceeași politică de interzicere a difuzării de informații despre epidemie, în afara autorităților, precum România.

Printre primii care au amenințat cu demisiile și chiar au făcut-o, mulți, sunt medicii din Hong Kong. ”Demisionăm, intrăm în grevă sau rezistăm?”, cam așa erau rezumate încă din februarie, conform presei locale, variantele cadrelor medicale, în special cele din așa numitele ”detașamente murdare”, formate special pentru tratarea bolnavilor infectați de coronavirus. Principalele nemulțumiri țineau de lipsa echipamentelor de protecție și de refuzul guvernului de a închide punctele de acces pe insulă dinspre continent. Finalmente, au venit și demisiile și grevele medicilor și ale asistentelor, la pachet. Greve susținute prin vot de majoritatea zdrobitoare a celor peste 77.000 de cadre medicale din sistemul public al Hong Kongului.

Nici India nu e ocolită de fenomen, presa relatînd despre demisii ale medicilor în plină pandemie, în pofida faptului că ei riscă să-și piardă licența profesională. Moartea sperie, însă, mai tare.
În Pakistanul vecin, guvernul acuză medicii care demisionează în timpul epidemiei că vor, de fapt, să șantajeze statul pentru salarii mai mari și îi amenință cu represalii în justiție. Dar medicii spun altceva, anume că nicio întîlnire la vîrf cu reprezentanții guvernului nu s-a soldat cu ceva concret în sprijinul lor. De menționat că demisiile cadrelor medicale au avut deja ca efect manifestații spontane de protest ale rudelor pacienților internați în spitale, din cauza lipsei personalului de îngrijire.

Inclusiv actuala conducere a OMS ar putea demisiona în plină pandemie, pe măsură ce criticile la adresa modului de gestionare a crizei s-au înmulțit dramatic, iar o petiție online în acest sens a strîns deja peste jumătate de milion de semnături.

Cînd medicii și asistentele din economiile puternice ale lumii fug îngroziți din calea coronavirusului, e de mirare să se întîmple asta și în țări mai necăjite, precum România și Bulgaria?

Țări în care medicii văd că sunt împinși, vorba britanicilor, precum mieii la tăiere, în timp ce premierul se autoizolează într-o vilă de lux cu piscină și ieșire la lac, președintele se bronzează la golf și vizitează spitale fără pacienți, ministrul de Interne se dotează cu geacă șmecheră a la Tom Cruise, baronii județeni au parte de rezerve de lux, iar contractele pentru materialele de protecție le împușcă firme de apartament apropiate de serviciile secrete.
Mai văd că primul care a tăiat-o a fost însuși ministrul Sănătății, fără bunul simț măcar de a furniza o explicație publică.
Mai văd medicii că statul deplînge lipsa de spații pentru carantină, dar nu se suflă o vorbă despre transformarea temporară a hotelurilor deținute de SRI(cel puțin cinci), MAI, MApN, BNR ori de diverse ministere în locuri pentru carantinarea suspecților de coronavirus. Pentru că ce e al lui Zeus nu poate fi și al boului.

Panica firească a medicilor români devine un pretext excelent pentru guvernanți să își justifice capitularea în fața pandemiei, așa că nu e de mirare că trolii serviciilor, ai unor ONG-uri și ai PNL au invadat deja mediul online cu atacuri la adresa ”lașității” halatelor albe, ”unicele” din lume care demisionează în timpul pandemiei. Asta, după ce și-au obținut ”salarii de mii de euro” și alte avantaje.

Din fața tastaturii, e tare comod să-i trimiți pe alții la moarte.

O strategie de culpabilizare abjectă, care va lua mai mult ca sigur amploare în zilele care urmează, dar care riscă efectul contrar, adică enervarea și mai puternică a cadrelor medicale, deja ajunse la capătul puterilor.
Dacă guvernul Orban își închipuie, conform ultimelor informații, că poate ține medicii legați de glie, precum iobagii de odinioară, prin interzicerea dreptului la demisie prin ordonanță militară, înseamnă că e mai naiv decît se poate imagina.
În rest, vorba premierului, urări de condoleanțe pentru familiile celor decedați.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.