Reteaua Corect

Magistrații europeni, atenționare către politicienii români

Asociația Magistraților Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) susține că a aflat cu mare îngrijorare despre declarațiile și opiniile exprimate de înalți oficiali ai guvernului român și ai partidelor politice de guvernământ cu privire la o decizie definitivă a unei instanțe cu privire la cazul 10 august, relatează Știripesurse.

„Declarațiile prin care se refuză vehement să accepte o hotărâre judecătorească definitivă și în se cere ministrului Justiției să găsească soluții pentru a rediscuta un caz deja decis în instanță sunt inacceptabile într-o democrație care se mândrește cu respectarea statului de drept.

MEDEL reamintește că instanțele trebuie să decidă exclusiv pe baza criteriilor juridice și fără a lua în considerare consecințele politice ale deciziilor sale și reamintește că critica deciziilor judiciare este normală și esențială în orice societate democratică, dar politicienii trebuie să o exercite în limitele separării competenței și fără a pune în pericol independența sistemului judiciar, așa cum se menționează în partea finală a articolului 10, / 2 din Convenția europeană a drepturilor omului.

MEDEL reamintește poziţiile sale anterioare referitoare la România, în care a solicitat Guvernului român să respecte pe deplin independența sistemului judiciar (mai ales în ceea ce privește independența judecătorilor de a decide liber și ferit de orice presiune, fie din interiorul, fie din afara sistemului ), luând în considerare opiniile și recomandările instituțiilor internaționale, în principal ale Comisiei Europene.

MEDEL a luat act și susține documentul prin care Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită partidelor politice să respecte standardele internaționale și limitele libertății de exprimare atunci când este vorba despre o decizie a instanței, deoarece atât independența sistemului judiciar, cât și încrederea societății românești în acel sistem depinde de menținerea unor standarde atât de ridicate", se arată într-un comunicat.

Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a afirmat faptul că dosarul 10 august nu s-a încheiat aici și ordonanța de clasare încă se află pe rolul instanțelor de judecată. „Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală. Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice", a declarat ministrul Justiției.

Ștriipesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.