Reteaua Corect

Maghiarii tună și fulgeră: Ucraina nu ar trebui să ne amenințe cu un proces, ci să spună mulțumesc

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la un consens cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski prin ocolirea liderilor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la autorizarea importului de cereale ucrainene. Potrivit ministrului ungar al agriculturii, procedura Executivului de la Bruxelles este neobișnuită, deoarece a încheiat un acord cu o țară terță fără consultarea cu liderii statelor membre, în condiţiile în care este răspunzător în faţa statelor membre. După întâlnirea de luni a miniștrilor agriculturii din UE de la Bruxelles, oficialul ungar a declarat, printre altele, că Bruxelles-ul reprezintă mai degrabă interesele unei țări terțe decât pe cele ale propriilor state membre, relatează Știripesurse.

"Am investit milioane de euro pentru a putea transporta mai repede cerealele ucrainene pe teritoriul Ungariei, iar în acest scop realizăm dezvoltări de infrastructură. Drept răspuns Ucraina nu ar trebui să ne amenințe cu un proces, ci să spună mulțumesc", a spus István Nagy, răspunzând la întrebarea portalului hirado.hu.cu privire la ce se pot aștepta Ungaria, Polonia și Slovacia, dacă Ucraina va merge, într-adevăr, în instanţă la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) din cauza menţinerii embargoului asupra cerealelor ucrainene, relatează Hirado citat de Rador Radio Romania.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

 

După reuniunea de luni de la Bruxelles a miniştrilor agriculturii din UE, István Nagy a amintit: "Ungaria face totul pentru a oferi ajutor, sprijin și solidaritate oamenilor de acolo care se află într-o situație dificilă".

Portalul hirado.hu a dorit să afle de ce Comisia Europeană nu își protejează propria piață internă și producătorii într-o situaţie de criză? În răspunsul său, István Nagy a subliniat: "ridică întrebări politice foarte serioase" faptul că conducerea Uniunii Europene nu a discutat despre rezolvarea problemei cu liderii statelor membre, ci a ajuns la un acord cu liderul unei țări terțe, excluzând astfel opinia reprezentantului țărilor membre". Potrivit ministrului ungar al agriculturii, este îngrijorător faptul că președintele Comisiei Europene a luat o decizie singur, mai ales în lumina faptului că este răspunzător în fața liderilor statelor membre UE.

La întrebarea, cum se poate garanta securitatea agriculturii în statele membre afectate, în condiţiile în care produsele agricole ucrainene provoacă deja perturbări pe piețele est-europene, dacă Ucraina va deveni membră a comunității Uniunii Europene în 2030, ministrul ungar a precizat că  problema ridică întrebări extrem de grave. El a amintit că UE poartă megocieri de mult timp despre încheierea acordului Mercosur, în legătură cu care multe state membre și-au exprimat îngrijorarea.

De menţionat că acordul Mercosur urmărește creșterea comerțului și investițiilor bilaterale între piața comună sud-americană, respectiv statele Mercosur (Argentina, Paraguay, Uruguay și Brazilia) și UE, ceea ce ar însemna și exportul de produse agricole ieftine pe piețele UE, a căror producție nu trebuie să respecte reglementările stricte ale UE.

István Nagy a arătat că impactul negativ al acordului Mercosur asupra piețelor agricole din UE s-ar ridica la un miliard și jumătate de euro. Pe de altă parte, afluxul de cereale ucrainene de până acum a provocat pagube de șase miliarde de euro celor cinci state membre vecine, pagube care trebuie suportate de aceste ţări.

Potrivit ministrului ungar, pe măsură ce negocierile de aderare vor progresa, consecințele numerice vor deveni mai pronunțate.

"Liderii Uniunii Europene, miniștrii agriculturii și experții țărilor membre își vor da seama că această problemă trebuie abordată cu mult mai multă atenţie, în loc să se creeze iluzii într-o țară terță cu promisiuni zgomotoase", a conchis István Nagy.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.