Reteaua Corect

Maghiarii sunt de dreapta (studiu)

Scris de newsreporter in 18 noiembrie 2020 la 10:50, in Politics. 279 vizualizari Intra in discutie Taguridreapta, ispmn, maghiari, studiu, ungaria, unguri shortlinkhttp://crct.ro/nwY1

Un studiu al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) relevă că maghiarii din România şi din Ungaria se autodefinesc rar ca fiind de stânga şi mai mult de dreapta, relatează Știripesurse.ro.

"Legat de stânga-dreapta şi conţinutul ei, este iarăşi interesant. Aici mi se pare că este vorba mai degrabă de o diferenţă la nivelul denumirii sau autoidentificării, modului în care se autodenumeşte omul, că sunt de stânga, sunt de dreapta. Vedem că o autoidentificare de stânga este destul de rară, mai ales în rândul maghiarilor din România, dar şi în Ungaria", a declara marţi, într-o conferinţă de presă, Istvan Szekely, politolog la ISPMN.

Potrivit acestuia, printre altele, încrederea maghiarilor şi românilor este diferită în ceea ce priveşte instituţiile.

"Din cele prezentate azi, se conturează o diferenţă destul de importantă în privinţa încrederii. Şi nu numai a încrederii generalizate, ci şi a încrederii faţă de anumite instituţii. (...) Instituţiile în care maghiarii au încredere nu sunt aceleaşi instituţii în care românii au cea mai mare încredere. Doar un exemplu foarte elocvent, cu forţele armate, care au 80% încredere în rândul românilor şi doar de 42% în rândul maghiarilor. În schimb, la maghiari am văzut o valoare mai ridicată în biserici", a spus Istvan Szekely.

ISPMN a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, studiul "Maghiarii din Transilvania pe harta sistemului european de valori". În cadrul anchetei sociologice European Values Study au fost aplicate chestionare pe eşantioane mari în 42 de ţări din Europa.

"Scopul era să putem plasa, comparativ, diferitele elemente legate de valori, preferinţe ale maghiarilor din România într-un orizont european mai larg şi într-un context regional mai restrâns, în ceea ce priveşte nivelul de preferinţe comparativ cu Ungaria şi comparativ cu media naţională", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, directorul ISPMN, Istvan Horvath.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.