Reteaua Corect

Maas: UE trebuie să fie pregătită să contracareze Rusia, China și SUA

Uniunea Europeană trebuie să îşi intensifice rolul la nivel global, fiind necesar să fie pregătită inclusiv pentru a lua măsuri contra Statelor Unite dacă Washingtonul depăşeşte "linii roşii", dar şi împotriva Rusiei şi Chinei, afirmă Heiko Maas, ministrul german de Externe, potrivt Mediafax.

Într-un discurs rostit la Berlin, Heiko Maas a prezentat o perspectivă post-transatlantică asupra Europei, semnalând că nu mai consideră esenţială alianţa de şapte decenii cu Statele Unite.

"Avem nevoie de un parteneriat echilibrat cu Statele Unite, în care noi, europenii, să putem exercita o influenţă puternică de contracarare atunci când Statele Unite depăşesc linii roşii", a afirmat Heiko Maas, citat de agenţia Reuters şi de publicaţiile Die Zeit şi Der Spiegel.

"De la începerea mandatului lui Donald Trump, Atlanticul s-a lărgit", a observat Heiko Maas în cursul unui seminar pe tema politicilor europene desfăşurat la Berlin, notând că preşedintele SUA exercită dubii "prin Twitter" asupra unor alianţe vechi de zeci de ani.

"Trebuie să acţionăm mai puternic atunci când Administraţia SUA pune sub semnul întrebării în mod agresiv valorile şi interesele noastre", a insistat şeful diplomaţiei germane.

Heiko Maas a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să contracareze Rusia, China şi chiar Statele Unite. "Politicile egoiste aplicate de Donald Trump sub sloganul «America pe primul loc», atacurile Rusiei asupra dreptului internaţional şi asupra suveranităţii statelor, expansiunea uriaşei China - ordinea globală cu care eram obişnuiţi nu mai există", a observat Heiko Maas.

În contextul ascensiunii "naţionalismului radical, populismului şi şovinismului", este necesar ca Europa să consolideze solidaritatea şi puterea. "Doar cu o Europă unită, suntem suficient de puternici pentru configurarea lumii aşa cum vrem", a continuat Heiko Maas, subliniind că cea mai bună ripostă la sloganul preşedintelui Donald Trump "America pe primul loc" trebuie să fie "Europa unită".

Statele est-europene se simt alienate din cauza încercărilor de a li se impune primirea imigranţilor extracomunitari, dar ar trebui să li se ofere şansa unei influenţe mai mari asupra politicilor europene, a recomandat Heiko Maas, pledând şi pentru mai multă solidaritate cu ţările sudice afectate de crize economice şi şomaj.

De asemenea, ministrul german de Externe a reiterat ideea intensificării integrării europene la nivel economic, financiar, energetic şi în materie de securitate.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.