La Institutul Milken, nr.2 în NATO a vorbit despre războiul din Ucraina, despre noul model economic global, despre biotehnologie, securitate economică șamd.
Institutul unde a fost Geoană este deținut de Michael Milken, un oligarh american care i-ar face de rușine pe cei ruși, devenind la un moment dat persoana cel mai bine plătită din istoria Wall Street-ului. Michael, supranumit „regele junk-bondurilor” (obligațiuni corporative de mare risc) a fost condamnat în 1990 la 10 ani de închisoare pentru șase încălcări ale legii federale, incluzînd fraude cu valori mobiliare, fraude prin corespondență și depunere de declarații fiscale false.
Obligațiunile nedorite – emisiunile cu risc ridicat ale datoriilor corporative care erau specialitatea lui Drexel Burnham, companie bancară condusă de Milken – au dus în cele din urmă la prăbușirea unui mare număr de afaceri mari în Statele Unite la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. Acele prăbușiri (de multe ori ale firmelor cu legături strânse cu Drexel Burnham și Milken) au alimentat criza economiilor și a împrumuturilor, care în cele din urmă a costat contribuabilii aproximativ 500 de miliarde de dolari. „În foarte mare măsură, piața de junk-bonduri și-a datorat existența unui singur individ, Michael Milken”, au explicat economiștii George Akerlof (laureat al Nobel) și Paul Romer într-un raport din 1993, relatează siteul Motherjones.com.
Milken a executat doar 22 de luni de pușcărie, păstrînd o avere de multe miliarde chiar și după plata amenzii. După eliberare, a apelat la cea mai eficientă metodă de a-și îmbunătăți imaginea, și anume acțiuni caritabile, în special în domeniul educației, și crearea imediat după condamnare a think-tankului Milken Institute, unde conduce personal o serie de paneluri. Donațiile sale către universități și alte instituții au fost des criticate în presa americană, care a vorbit despre bani murdari. Michael este unul dintre primii 500 de bogătași ai lumii, iar fratele său, Lowell, anchetat la rîndul său pentru fraude, dar salvat de un acord cu procurorii, e tot miliardar.
La adăpostul filantropiei, Milken continuă să provoace controverse. Institutul Milken a fost criticat în octombrie 2019 pentru că a făcut lobby în favoarea unui program de stimulente fiscale de care ar beneficia în mod direct Michael Milken. Secretarul american al Trezoreriei de la acea vreme, Steve Mnuchin, a fost implicat personal în scandal, după ce ar fi instruit Trezoreria să aplice norme care ar fi dus la reducerea impozitelor lui Milken, contrar politicilor Departamentului.
The New York Times a relatat într-un articol amplu că Institutul Milken lucrează direct în beneficiul fondatorului Michael Milken.
În ultimele zile ale președinției sale, Donald Trump l-a reabilitat total pe Milken prin grațiere, în urma unor presiuni din partea unor sus-puși, între care mari finanțatori politici precum miliardarii republicani Sheldon și Miriam Adelson, proprietarul New England Patriots, Robert Kraft, și fostul secretar american al Transporturilor, Elaine Chao. Institutul Milken nu își dezvăluie donatorii, scrie siteul Influencewatch.org. ”Prin grațierea lui Michael Milken, un simbol puternic al „lăcomiei pozitive” a anilor 1980 și probabil cel mai important criminal cu guler alb al generației sale, președintele Trump a trimis două mesaje puternice: când vine vorba de justiție, banii contează. Iar criminalitatea cu guler alb nu contează cu adevărat” scria The New York Times în 2020.
Revenind la conferințele anuale ale Milken Institute, acestea debordează de lux deșănțat, întru delectarea înalților oaspeți.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.