Reteaua Corect

Lupta pentru președinția PNL se ascute

Miza alegerilor interne din PNL este una care va marca prin rezultat nu doar felul și componența guvernării din toamnă încolo, dar și modalitatea prin care PNL se va raporta la indicațiile lui Klaus Iohannis, a cărui autoritate se va diminua oricum firesc, el intrând în a doua jumătate a ultimului mandat la Cotroceni, scrie solidnews.ro.

Marea agitație internă din partid a fost relevată chiar ieri prin poziționările lui Orban, respectiv Rareș Bogdan. După turneul de săptămâna trecută prin organizațiiile locale, LuCOVID s-a precipitat amatoristic în ședința liberalilor de ieri, speriat fiind de fronda publică împotriva sa din organizația PNL Cluj, acolo unde Boc a evitat să-l însoțească prin județ, iar Alin Tișe, șeful Consiliului Județean, a refuzat chiar să-l întâlnească, admonestându-l public în mod dur pe Orban, etichetându-l ca fiind un politician fără performanțe sau realizări, ce umblă prin județe și se fălește cu rezultate care nu i se datorează lui, ci aleșilor locali PNL. LuCOVID și-a luat ieri deci colegii prin surprindere și le-a propus, de frica degenerării conflictului intern, să țină congresul de alegeri mai repede, prin septembrie, sub motivația unui val 4 al pandemiei, pe care l-a anunțat profetic și inconștient, grăind cam ca Petrache Lupu de la Maglavit. Agitația lui Orban vine nu doar din frica de strategia subterană a liberalilor ardeleni, ce i-au transmis încă din decembrie că nu-l mai vor șef, dar și din groaza finalizării dosarelor de la DNA unde sunt cercetați apropiații săi ce-au devalizat bugetul de stat pe timpul mandatului său de prim-ministru.

În același timp, Rareș Bogdan (ce-a fost prezent la Cluj, precis și ostenativ, exact în ziua vizitei lui Orban acolo!), după ce i-a admonestat pe șefii internelor pentru raziile habotnice ale subalternilor lor (dându-i de fapt un semnal politic lui Lucian Bode), nu doar că a anunțat ieri un viitor contracandidat puternic pentru Orban la Congres, ci chiar a identificat o listă posibilă de șefi liberali candidați, din care unul ar putea deveni președintele PNL, marcând prin această listă exact osatura opoziției interne la LuCOVID: Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Florin Cîțu, Robert Sighiartău, ceea ce reprezintă un melanj de tip trotil, pentru că grupează liberali vechi și noi, dar și foști lideri ai pedeliștilor, ce-au fost eliminați de la butoane în ultimii ani.

Părerea mea este că Rareș Bogdan n-a pronunțat ieri și numele adevăratului contracandidat al lui Orban, preferând prin enumerarea acelor nume (unde s-a așezat și pe sine ca opozant, dar pe poziția de susținător), să deseneze public cât de mare și consistent este blocul anti-LuCOVID. A procedat corect dpdv strategic, pentru că numele înșirate au valoare de simbol mai mare decât cele peste 30 de organizații pe care Orban le tot anunță ca susținătoare ale candidaturii sale. Referitor la numele contracandidatului real, azi eu îl identific ca fiind Alin Tișe, recomandat nu doar de fronda publică și agregată la Orban, ci și de victoriile electorale ale liberalilor clujeni, care i se datorează și lui în mare parte. Iar umilința încasată prin numirea unui prefect UDMR la Cluj, venită după cedarea Dezvoltării ungurilor, va rămâne în continuare amorsa ce poate declanșa bomba nemulțumirilor împotriva conducerii lui Orban. În plus, Boc sau Bolojan, deși se vor manifesta pentru schimbarea conducerii, e clar că-și vor asuma o eventuală candidatură la șefia PNL doar după ce Iohannis va fi plecat de la Cotroceni.

Desigur că jocurile subterane sunt complexe și vor implica și altfel de forțe în următoarele săptămâni, dar poza momentului îmi indică mie azi un viitor meci politic Orban-Tișe, ce pare echilibrat deja. În continuare, “Citim, Gândim, Scriem, restul e … cancan”! 

Solidnews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.