Reteaua Corect

Ludovic Orban, despre legea finanțării ONG-urilor: Este extrem de perversă

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, susține că prin legea privind finanțarea ONG-urilor din România se dorește a se lovi în societatea civilă și implicit în democrație, relatează Știripesurse.ro.

„A treia temă este cea legată de o nouă tentativă a majorității guvernamentale de a lovi democrația prin atacarea societății civile. Există în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege inițiat parcă de Liviu Pleșoianu și de alți parlamentari PSD, care practic vor să distrugă bazele finanțării organizațiilor neguvernamentale din România, indiferent dacă aceste organizații neguvernamentale sunt organizații care asigură protecția socială, a mediului, organizații în domeniul culturii sau în orice alt domeniu de activitate.

Nu există democrație fără o societate civilă puternică. O societate civilă puternică se bazează pe o finanțare corectă a organizațiilor neguvernamentale, pe o susținere a serviciilor publice pe care le derulează aceste organizații neguvernamentale în parteneriat cu statul. Aceste două tentative a PSD de a distruge societatea civilă, de a pune pumnul în gură organizațiilor neguvernamentale, este extrem de perversă și este făcută pe legea privind transpunerea directivelor europene privind spălarea banilor.

Ce-și dorește majoritatea guvernamentală? Își dorește să introducă și organizațiile neguvernamentale, ca urmare a unei traduceri incorecte a directivei, toate organizațiile societății civile în această lege de transpunere a directivei obligând organizațile guvernamentale să facă niște raportări care sunt practic imposibil de făcut. Există multe metode de finanțare prin teledon, prin sms-uri sau alte metode. Nici o organizație nu va avea capacitatea să raporteze toate datele pe care le obține prin astfel de finanțări și practic aceste tipuri de finanțări care asigură supraviețuirea unor organizații neguvernamentale, care realizează servicii publice, o să devină imposibilă”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

Proiectul despre care vorbește Orban a fost depus la Parlament în 21 martie 2017, de către deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, şi de senatorul social-democrat, Şerban Nicolae.  Ca motivare a legii se spune că este necesară creşterea gradului de transparenţă şi se propune obligaţia ca ONG-urile să publice semestrial o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli.

De altfel, și Comisia de la Veneția a emis anumite observații în privința acestei legi: vezi aici detalii!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.