Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Lovitura de trăsnet vine de la Berlin

Conducătorii Germaniei au luat o decizie extrem de importantă. Ea poate schimba fața Europei. Și pune într-o ecuație fundamental nouă raporturile dintre Germania și Statele Unite, în special, și dintre Europa Centrală și de Vest și Statele Unite, în general. Germania suspendă oficial procedurile de omologare pentru darea în funcțiune a magistralei Nord Stream 2. Închide astfel robinetul gazelor rusești.

Oprirea furnizării de gaze rusești către Europa Centrală și de Vest poate fi sau nu o mare lovitură financiară dată Moscovei. Dar în mod cert va reprezenta un imens câștig pentru Statele Unite care, în aceste condiții, vor avea posibilitatea să vândă uriașe cantități de gaze lichefiate statelor europene.

Rusia își poate rezolva problemele, vânzând surplusul de gaze către China și consolidându-și astfel parteneriatul economic, politic și militar cu această țară. Noul pol de putere în plan geopolitic, China-Federația Rusă, se poate concretiza în aceste condiții destul de rapid. Ceea ce Statele Unite vor câștiga în plan financiar, dar și în plan geopolitic, subordonându-și din nou Europa prin Germania, vor pierde, tot în plan geopolitic, prin crearea axei Moscova-Beijing. Europa Centrală și de Vest va plăti un preț mult mai mare pentru obținerea gazelor lichefiate. Un stat cum este România, care nu ar fi avut niciun beneficiu de pe urma Nord Stream 2, poate deveni, prin bogăția imensă pe care o avem pe platforma continentală a Mării Negre, un important furnizor de gaze pentru Uniunea Europeană. Cu singura condiție ca parteneriatul cu societățile care vor efectua extracții să fie profitabil de ambele părți. Mai exact, cu condiția ca România să nu se lase jumulită.

Decizia de la Berlin poate fi însă și un alt tip de semnal. Deși nu a existat niciun act de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei în sensul declanșării unui război clasic, deși nici recenta schimbare de macaz legată de Donețk și Lugansk nu poate fi apreciată și deci sancționată ca un act de agresiune, iată că totuși Berlinul dă tonul, extrăgând din aresenalul represaliilor preconizate împotriva Moscovei pedeapsa cea mai gravă. Și aruncând astfel în aer nu numai magistrala Nord Stream 2, dar și parteneriatul pe care până acum l-a avut cu Moscova. Peste capul multor state europene. În mod cert, concernele germane vor avea de suferit. Este o decizie care va stârni cu certitudine o furtună politică în Bundestag. Dar și în presa germană.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.