Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Lovitura de stat. De sus in jos

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 27 iunie 2011 la 14:06, in Politics. 261 vizualizari Intra in discutie Tagurijos, lovitra de stat, sus shortlinkhttp://crct.ro/ng4d

Aceasta analiza este antefactum. Adica elaborata si postata inainte ca Presedintele Traian Basescu sa se produca intr-un plen al Parlamentului Romaniei, golit de opozitie. Cred ca dispun de informatiile necesare pentru a anunta ce urmeaza. Si, peste cateva ore, vom sti daca am sau nu dreptate. In esenta, exista toate sansele ca respectivul discurs sa contureze intentia unei lovituri de stat, organizata de insusi seful statului si de fruntasii PD-L in timpul vacantei parlamentare. O lovitura de stat, care va conduce nu la autocratia de azi, ci direct la dictatura. Pentru ca, de facto, Parlamentul va fi ca si dizolvat.

Pe buna dreptate, maghiarii s-au opus unei redesenari bezmetice a hartii Romaniei. La fel cum s-au opus si partidele din opozitie. E uluitor, in paranteza fie spus, cum populatia nu a inteles nimic. Pentru ca daca ar fi inteles, ar fi iesit in strada. Milioane de romani.

In momentul in care UDMR a respins toate variantele prezentate de domnul Traian Basescu, prin intermediul primului ministru sau chiar direct, la televizor, demersul parlamentar a esuat. O parte din Guvern - cea fara ministrii UDMR - nu mai putea propune Parlamentului o solutie acceptabila de natura sa intruneasca majoritatea necesara pentru ca, in mod constitutional, sa se treaca la organizarea de referendumuri. Dupa care, in functie de raspunsul cetatenilor, sa se decida asupra viitoarei structuri administrativ teritoriale a Romaniei. Din simplul motiv ca UDMR a anuntat ca, intr-o asemenea eventualitate, voteaza contra. Adica alaturi de opozitie. Iar daca Guvernul si-ar fi asumat raspunderea, asa cum intentiona - adica o parte din guvern -, el ar fi cazut iar Emil Boc ar fi fost demis. S-ar fi format practic o noua majoritate parlamentara. Care l-ar fi luat imediat drept tinta pe domnul Traian Basescu.

In aceasta situatie, in ciuda rezervelor formulate de multi dintre fruntasii PD-L, formulate sau doar maraite, Presedintele Traian Basescu va decide, peste cateva ore, sa forteze lucrurile. Adica sa faca asa-zisa reforma dar pe dos.

Cum va proceda domnul Traian Basescu? Va lasa, vezi Doamne, pe mai tarziu, in speranta unei negocieri viitoare cu UDMR, crearea celor 8 voievodate. Dar, in schimb, ii cere Guvernului ca sa profite de vacanta parlamentara, care tocmai incepe, si sa emita in serie ordonante de urgenta si hotarari de guvern, care sa reorganizeze practic institutiile statului in raport cu voievodatele, care inca nu exista. Va fi asa-numita reforma a deconcentratelor.

Numai ca, in cele mai multe cazuri, nici acest lucru nu poate fi facut fara Parlament. Pentru ca, de exemplu, reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor presupune o lege organica. Adica un act normativ, dezbatut in Parlament si votat cu o majoritate de doua treimi. Nu numai ca aceasta majoritate nu exista, dar nici Parlamentul nu va exista intrucat se va afla in vacanta.

In asta consta lovitura de stat facuta de sus in jos. Domnul Traian Basescu ii cere domnului Emil Boc sa oblige Guvernul sa incalce Constitutia. In mod grosolan. Si sa ignore Parlamentul. Asta inseamna, in esenta, ca Parlamentul nu va mai fi decat un simplu figurant. In fapt, el este tratat ca si cand a fost dizolvat. Ceea ce reprezinta o autentica lovitura de stat.

In foarte scurt timp vom sti daca m-am inselat sau nu. 

P.S. Discursul Presedintelui Traian Basescu, precum si interventiile ulterioare ale liderilor PD-L, confirma teza de mai sus. Se pregateste o lovitura de stat. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.