Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Lovitura de maestru data de Klaus Iohannis

Faimosul Comitet National Pentru Supraveghere Macroprudentiala reprezinta una dintre cele mai abile miscari politice. Autorul este presedintele Klaus Iohannis. Efectul acestui proiect este multiplu. Daca se va realiza atunci, o buna parte din terenul de joc al puterii va trece, finalmente, in subordinea Palatului Cotroceni. Guvernul isi va pierde unele dintre cele mai importante prerogative. Securitatea extinsa in domeniul financiar-economic va fi infaptuita. Iar daca nu se realizeaza, atunci actuala majoritate parlamentara va putea primi o lovitura mortala.

Afirmatiile de mai sus trebuie, desigur, explicate. Conform Strategiei De Securitate Extinsa, aprobata de Parlament, institutiei prezidentiale ii vor reveni roluri si puteri sporite, in diverse domenii. Printre care domeniul financiar-economic. Asistam astfel la o permutare de atributii dinspre Guvern catre presedintie. Numai ca respectiva strategie, pentru a deveni functionala, trebuie implementata. Si, iata ca, intr-un moment extrem de delicat, care, practic, a inghetat raporturile Presedinte - Guvern, cel al retrimiterii in Parlament al Codului Fiscal, este lansata, cumva, din neant, o bomba cu efecte devastatoare. Acest proiect de lege, pentru crearea unui hiperorganism. Plasat deasupra Guvernului. Independent de Guvern. Care poate contesta aproape orice decizie a Executivului - pentru ca aproape orice decizie s-ar putea interpreta ca are efecte vizand macrostabilitatea - si care, atentie, poate emite recomandari care sunt obligatorii pentru Guvern. Acest Comitet National se va substitui, asadar, intr-o buna masura, Guvernului. Preluandu-i, practic, prerogativele. Mai mult chiar, in domeniul respectiv, controlul exercitat de Parlament va deveni superflue. Deci, si Parlamentul isi va exercita mai putine prerogative.

 

Si ce este acest Comitet National? Este, nici mai mult, nici mai putin, decat Guvernatorul Bancii Nationale. Domnul Mugur Isarescu. De ce? Pentru ca deciziile le iau noua membrii. Dintre cei noua membrii, cinci, adica intotdeauna majoritatea, sunt reprezentanti BNR. Respectiv, Guvernator, Prim-viceguvernatorul, doi Vice-guvernatori, precum si Economistul Sef al Bancii Centrale. Putini stiu ca, asa cum functioneaza BNR, ea este o copie a unui sistem militarizat. Fara niciun fel de dubiu, deciziile le ia comandantul. Adica, guvernatorul. In BNR, ordinele se executa si nu se discuta.

Se formeaza, asadar, sub ochii nostri, un nou binom, deosebit de interesant. Binomul Presedinte - Guvernator. Daca proiectul reuseste, acest binom va conduce, practic, Romania. Guvernul va deveni un instrument de executie.

Dar cum s-a ajuns aici? Raspunsul la aceasta intrebare este extrem de interesant. Pentru ca, pana una-alta, proiectul de lege este avansat si aprobat de cativa membrii ai Guvernului. Atentie, ai Guvernului care inca se cheama Guvernul Ponta. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca in interiorul Executivului a fost creata o masa critica de persoane, care, politic, sustin proiectele lui Klaus Iohannis. Si atunci cine s-ar mai putea indoi de faptul ca Victor Ponta este sarit din schema? Adica, trimis pe farasul farasului.

Mai departe este inca si mai palpitant ce urmeaza. Se va intruni Parlamentul. In Parlament, fiecare partid va decide ce are de facut in aceasta chestiune, vitala pentru viitorul Romaniei. Pentru unele partide, aprobarea proiectului de lege va fi interpretata drept o chestiune de interes national. Ca sa dau cel mai incitant exemplu, UNPR, cu domnul Gabriel Oprea la varf, va putea decide in acest sens. Ceea ce va insemna, practic, o fractura majora in alianta aflata la guvernare. Si un pas decisiv catre o schimbare de paradigma in ceea ce priveste puterea executiva. Si, daca asa se vor intampla lucrurile, ma intreb ce sanse ar mai avea Guvernul Victor Ponta sa-si mai vada aprobat faimosul Cod Fiscal?

Cu certitudine, exista o intelegere perfectata, atat in tara, cat si in afara tarii, intre Presedintele Romaniei si Guvernatorul BNR. Daca am dreptate, atunci, din aceasta perspectiva cel putin, domnul Mugur Isarescu devine, nici mai mult, nici mai putin, decat un instrument de comanda al presedintelui Klaus Iohannis. 

Comentarii (2):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.