Reteaua Corect
Stelian Tanase

Laura Codruța Kovesi față în față cu presa

Aseară am urmărit un thriller psihologic. De o parte la un pupitru cu cîteva foi în față, singură, Laura Codruta Kovesi, șefa DNA, aflată la prima conferință de presă din mandat. Asta înseamnă că se simte amenințată să-și piarde postul dacă s-a ostenit să răspundă intrebărilor imprevizibililor jurnaliști și s-a expus. Niciodată nu știi cum se termină o poveste cu ei. De partea cealaltă, un parter de gazetari înfierbintați, hotărîți s-o sfîșie, dacă tot li s-a oferit pe tavă de bunăvoie! Le-a mirosit a sînge. Jurnalismul este o meserie de hiene, se hrănește din cadavre, orice am zice. Cu cît nenorocirea pe care o relatează un gazetar este mai mare, cu atît mai mare este succesul lui. .

Am văzut aseară o puzderie de camere tv, flashuri si mai ales agitație mare ca într-o zi de boom la bursa din New York. In subconștient am fost convins că gazetarii, experimentați la asemenea manevre și hărtuieli, o vor doborî pe LCK. Că ea va fi la un moment dat atacată decisiv cu o rafală de întrebări incomode, își va pierde capul, se va încurca în răspunsuri si se va contrazice. Atunci cineva din sală îi va da lovitura de grație și o va lăsa fără replică…Mă gîndeam cine va fi norocosul. Cam toată lumea a considerat că șefa DNA este o victimă sigură și că va pierde inevitabil partida.

kovesi 3Ce a fost la conferința de presă însă a fost alt film, nu cel anunțat pe afiș. Jurnaliști au venit convinși că nu vor avea prea mult de furcă la întilnirea cu „d-na K” și și-au subapreciat copios adversarul. Asta costă întotdeauna. Au avut în fața lor pe cineva – LCK – hotărîtă să aibă răbdare, să răspundă calm la toate intrebările, ironiile și obrăzniciile și mai ales să nu se lase intimidată. LCK aseară a fost convinsă de adevărul ei, nu și gazetarii. A fost un război între un grup care a asaltat orbește la baionetă. Dincolo LCK – a dus un război de uzură, hotărîtă să nu cedeze și să rămînă în picioare. Dacă la început se părea că gazetarii o vor dovedi, treptat balanța s-a schimbat si s-a văzut că întrebările se repetau, că erau previzibile și că ținteau spre aceeași zonă. S-a mai văzut că au venit cu lecțiile nefăcute. Gazetarii au venit la conferința de presă convinși ca LCK și DNA au pierdut. Au crezut că se vor afla în fata unui învins, iar conferința de presa nu este altceva decît un adio.

Ajunsi in fata în față cu LCK au sesizat (greu) că lucrurile nu stau deloc așa. Că șefa DNA a venit decisă să îi infrunte și că e bine pregătită să o și facă. De capacitatea ei de a lămuri lucrurile pentru public a depins totul. Pentru public nu pentru gazetari. Gazetarii au crezut că razboiul se poarte cu ei, pentru lămurirea lor. Pe final s-a văzut că sunt depășiți, că au ratat întrebări esențiale (și au fost cîteva care ar fi trebuit neapărat puse, LCK are un dosar gros). Nu suspectez o înțelegere subterană între ei și LCK, ci pur și simplu că nu s-au așteptat să fie înfruntați. Este și motivul pentru care s-au prezentat nepregătiți, crezîndu-se suficient de rutinați și de bine informați. S-a văzut că nu sunt! Unii se uitau în telefon să citească întrebările trimise din redacție,etc. Pentru mass-media a fost un exercițiu ratat. Pentru șefa DNA dimpotrivă.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.