Reteaua Corect
Adina Keneres

La Curtea Constitutionala sau Recviem in Cimitirul Vesel (I)

Cine s-a incapatanat sa urmareasca sinusoidele Romaniei de dupa 1989 nu s-a plictisit nici o zi si stie, fara indoiala, cata oboseala a insemnat pentru guvernanti zigzagul asta obligatoriu. Sa tot insiri lucruri care nu exista, sa tot dai spectacole la intern si la extern, sa tot fugaresti criticii lucizi, sa smulgi ceas de ceas cate o particica din tara cand pentru unii, cand pentru altii si, culmea!, sa te tot acoperi in vremea asta cu legi, una mai breaza ca alta si creatoare de conflicte, viduri si nulitati, adunatoare de jurisprudente inutilizabile, pai nu e de saga!

Scoala de drept romaneasca, foarte apreciata in strainatate pentru prestatii de rafinament, si-a dat, de fapt – dar asta stiu prea putini straini –, masura in tara, supravietuind cu sula in coaste si sacrificand propriei traditii, dand liber la ciupeala cu o mana – pe principiul asasinului bine platit – si incriminand protestele la adresa castei cu cealalta – caci situatia de victima o precede pe cea de calau. Cum-necum, gratie si multor gesturi nobile de dreptate, facute taman cand nu le mai astepta nimeni, justitia s-a drogat ca s-a scos.

Insasi Curtea Constitutionala, asa politica si suprajudiciara cum e ea, s-a descurcat de bine, de rau pana nu demult, infofolindu-si partinirile inevitabile in temeiuri si exceptii, asa incat sa iasa mereu din scrisul ei marunt un «bebelus» cat de cat credibil. De cativa ani insa, gifaitul i se aude si ei. Cam de cand a demarat programul de luare pe sus, cu valuri de bani, arborescente de partid intinse pana in gradinite si creste, Gauleiter-i cu cateva clase in orase si judete, demagogie sumara si violenta, dovleci de propaganda plesnind de seminte si sanatate, tone si chintale de abuzuri praznuite drept reforme, saracii de criza drapand hotii multilaterale. Biata Curte, ce era sa faca?, a intrat in derapaj. Controlat, desi ordonat la inceput. Apoi, mai zilele trecute, a ajuns sarmana sa fuga din calea poporului, dar si sa se apere de sefii ei urmaritori zvarlind in urma decizii duble, paragrafe ratacite, calendare confuze. In fond, era felul ei de a declara ca, dupa ce a mancat atata nazism pe paine, macar recunostea de departe her master’s voice, adica Führerprinzip-ul.

Abdicarea asta impiedicata a starnit deocamdata un fel de mila acra. Exact aceea cu care l-au intampinat adesea nemtii pe Franz Gürtner, ministrul de Justitie al lui Hitler intre 1932 si 1941 (cand s-a si sfarsit). Jurist eminent, omul s-a straduit in repetate randuri sa tina piept ororii care crestea in jurul lui, dar neiesind de tot din rand, doar atat cat sa se pastreze niste aparente de legalitate. Dar ambiguitatile judiciare lucreaza ca arsenicul si, dupa noua ani de crunte baricade, napastuitul ministru Gürtner a atins si culmea grotescului. A devenit celebru prin raspunsul pe care i l-a dat unui judecator ce protesta ca o masura impusa cu forta nu avea la baza nici o lege sau ordonanta data de Hitler : «Daca nu puteti recunoaste vointa Führer-ului ca izvor de lege, i-ar fi spus ministrul, atunci nu puteti ramane in functia de judecator. » Quod erat demonstrandum.

Sursa: compania.ro

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.