Sigur ca, aritmetic, in acest moment, suspendarea nu iese. USL ar mai avea nevoie, admitand ca nu va exista nicio absenta si nicio defectiune in randul deputatilor sau senatorilor, de inca 17 voturi. Pe care e greu de presupus ca le vor lua prin decizia unor grupuri compacte care voteaza cu coalitia. Ma gandesc ca nici grupul minoritatilor nationale, nici UDMR si cu atat mai putin UNPR nu vor fi dispuse sa renunte la cascavalul oferit de putere pentru a merge acum alaturi de USL intr-o intreprindere politica precum suspendarea. Daca ar fi sa se intample ca opozitia sa mai stranga 17 voturi, sansa ar sta doar in parlamentari care, independent de partidele lor si chiar impotriva vointei acestora, sa decida ca este mai bine fara domnul Traian Basescu decat cu domnul Traian Basescu. Asemenea optiuni probabil ca exista si sunt suficient de numeroase. Numai ca PD-L are o strategie politica de la care nu s-a abatut in ultima vreme. De cate ori exista cel mai mic risc ca in Parlament sa se decida altceva decat ceea ce doreste PD-L, partidul de guvernamant a impus tuturor aliatilor sai sa nu voteze. Si sa paraseasca, pur si simplu, plenul. Ceea ce face improbabila - mai mult chiar, imposibila - initiativa individuala a unor parlamentari. Asa ca, intorcandu-ma din nou la aritmetica, exista toate sansele ca suspendarea lui Traian Basescu sa nu fie o solutie castigatoare.
Si atunci, din nou, trebuie sa ne punem intrebarea: ce urmareste, de fapt, USL? Eu cred ca obiectivul real este altul decat suspendarea propriu-zisa. Dar indeplinirea lui depinde de modul in care va fi gestionata procedura. La ce ma gandesc? La faptul ca tema suspendarii este, in sine, suficient de socanta si de traumatizanta chiar pentru segmente largi ale populatiei, incat sa aduca in prim plan o dezbatere necesara pentru o societate deziluzionata, palarizata si in stare de soc. Efecte datorate mai putin crizei economice si mai degraba rupturii brutale dintre elite si populatie. Si feudalizarii Romaniei prin numerosii potentati locali care fac regula jocului. Daca USL va sti sa provoace o dezbatere serioasa pe tema suspendarii, atunci electrosocurile la care va fi supus cetateanul vor limpezi cat de cat apele si il vor lasa, in final, mai putin dezorientat.
USL ar putea folosi acest prilej pentru a face un inventar si un rechizitoriu al raului din politica romaneasca. Si de a genera, punand in discutie gravele abateri de la regulile democratice si de la normele constitutionale ale Presedintelui Traian Basescu, o dezbatere nu numai extrem de serioasa, ci si propagata pana in caminul fiecarei familii. Indiferent de aritmetica din Parlament, insasi dezbaterea, daca va fi bine gestionata, va insemna o disectie atat de importanta a relelor din societatea romaneasca, incat va avea mari efecte in planul constiintei colective si, in final, sub aspectul optiunilor electorale. Asa si numai asa decizia de suspendare a lui Traian Basescu este rationala. Iar daca dezbaterea va fi extrem de serioasa, atunci si aritmetica s-ar putea schimba, pentru ca dezbaterea va putea provoca razmerite in blocul puterii si adauga masa critica necesara la vot.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.