Reteaua Corect

UPDATE: Comisia de anchetă sesizează Ministerul Justiţiei după refuzul lui Kovesi

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a decis miercuri să sesizeze Ministerul Justiţiei după ce şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat pentru a patra oară de a se prezenta la audieri, scrie Știripesurse.ro.

Propunerea de sesizare a Ministerului Justiţiei a fost făcută de deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că nu respectă deciziile Curţii Constituţionale. Propunerea formulată de Liviu Pleşoianu a fost adoptată însă cu majoritate de voturi, urmând ca ministrului Justiţiei să îi fie adus la cunoştinţă faptul că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat să se prezinte la audieri în comisie, potrivit NEWS.RO.

”Ca ministru al Justiţiei trebuie să aibă o poziţie publică, trebuie să ia o decizie în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi, pentru că altminteri înseamnă că putem să închidem şi Curtea Constituţională, înseamnă că putem renunţa şi la Constituţie şi, în general, putem să plecăm cu toţii acasă şi să lăsăm anumite persoane să facă ce vor în ţara asta în mod evident deasupra legii, deşi în Constituţie scrie că nimeni nu este deasupra legii”, a spus Pleşoianu.

Preşedinta comisiei de anchetă, deputata PSD Oana Florea, i-a atras atenţia lui Liviu Pleşoianu că jurisprudenţa CCR interzice comisiilor de anchetă să propună sancţiuni pentru cei care refuză să se prezinte la audieri.

”Cred că atunci când este vorba despre persoane care sunt într-o funcţie publică, sunt plătite din bani publici, este normal să colaboreze cu instituţia Parlamentului. Cred că vorbim de un principiu, cred că vorbim de respectul faţă de Parlament, faţă de autoritatea Parlamentului şi vă mărturisesc că am studiat legile de funcţionare a comisiilor de anchetă din alte ţări şi lumea nu poate să conceapă cum şi de ce cineva nu ar veni şi nu ar colabora cu Parlamentul”, a mai spus Florea.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a solicitat respingerea sesizării Ministerului Justiţiei în cazul Laura Codruţa Kovesi.

”Instituţia Laura Codruţa Kovesi, pentru că înţelegem că e instituţie din moment ce s-a pronunţat Curtea Constituţională la modul personal, nu poate fi adusă cu forţa, indiferent că ne place sau nu ne place. S-au depus diferite răspunsuri pe care le putem avea în vedere, colaborarea poate fi făcută şi în scris. Diferenţa dintre a aduce fizic o persoană în faţa acestei comisii şi a avea un punct de vedere scris nu este alta decât de imagine. Este o chestiune de a pune presiune şi de a umili un magistrat în sensul în care să fie adus cu forţa în faţa acestei comisii. Chiar dacă ar veni nu ar putea să declare altceva decât doreşte şi consideră că trebuie să declare. Să nu faceţi nicio sesizare pentru că mie mi se pare total nepotrivită o asemenea sesizare”, a explicat deputatul USR.

 

Știrea inițială

Citata sa se prezinte miercuri la Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, șefia DNA Laura Codruța Kovesi a trimis un raspuns in care precizeaza ca nu detine informatii si documente necesare anchetei parlamentare, fara sa spuna ca nu se va prezenta la audieri. Cu toate acestea, Laura Kovesi trebuie sa se prezinte avand in vedere decizia CCR din 6 octombrie 2017, care a statuat ca sefa DNA are obligatia de a se prezenta la Comisia parlamentara de ancheta. Iar daca nu o va face, Laura Kovesi va savarsi o abatere disciplinara care ii poate aduce chiar si excluderea din magistratura, dupa cum vom vedea, scrie Luju.ro.

Laura Kovesi a trimis, marti 14 noiembrie 2017, un raspuns la citatia primita din partea Comisiei parlamentare de ancheta in care precizeaza urmatoarele (vezi facsimil):

 

“In legatura cu adresa dumneavoastra nr.4c-30/139 din data 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea ca obiectul de activitate al Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential consta in analiza si clarificarea unor situatii de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de a cunoaste anumite realitati cu reverberatii in plan social, juridic sau politic.

Sens in care va aduc la cunostinta ca nu detin 'informatii si/sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare'”.


Dupa cum se poate vedea, Laura Kovesi nici nu spune ca se va prezenta, nici nu spune ca nu se va prezenta. Sefa DNA pur si simplu a transmis un raspuns ambiguu, probabil urmand sa se gandeasca pana miercuri daca va veni sau nu la comisie.

 

CCR o obliga pe Kovesi sa vina in Parlament

 

Opinia noastra este ca Laura Kovesi va sfida din nou Parlamentul. Totusi, sefa DNA trebuie sa aiba mare grija la decizia pe care o va lua, caci refuzul de a se prezenta in fata comisiei speciale de ancheta din Parlament va atrage dupa sine cercetarea ei disciplinara pentru nerespectarea hotararilor Curtii Constitutionale a Romaniei.

 

Asa cum se stie, prin Decizia nr. 611 din 3 octombrie 2017Curtea Constitutionala a constatat ca Laura Kovesi a sabotat activitatea Parlamentului cand a refuzat sa vina in fata comisiei speciale de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009:

 

Prin conduita sa, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie nu numai ca inlatura a priori orice colaborare loiala cu autoritatea care exercita suveranitatea poporului – Parlamentul Romaniei, ci refuza sa participe la clarificarea unor aspecte legate de un eveniment de interes public (participarea in seara zilei de 6 decembrie 2009, data la care s-a desfasurat scrutinul national pentru alegerea Presedintelui Romaniei, alaturi de alte persoane care detineau functii publice - directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul adjunct al Serviciului Roman de Informatii si senatori, in locuinta domnului senator Gabriel Oprea) care, daca s-ar dovedi real, ar avea un impact major negativ in plan social, politic si juridic, prezervand, astfel, o stare de incertitudine cu privire la veridicitatea evenimentelor cercetate.

 

Or, prin activitatea si atitudinea sa, persoana care ocupa o functie de conducere intr-o autoritate publica a statului trebuie sa asigure prestigiul functiei exercitate, care impune o conduita legala, sociala si morala in acord cu rangul demnitatii publice, cu gradul de reprezentare si cu increderea oferita de cetateni in autoritatea statului. Exercitarea functiilor publice de conducere, ca de altfel a oricarei functii publice in stat, nu poate fi rezumata doar la indeplinirea drepturilor, obligatiilor si indatoririlor pe care le impune mandatul detinut, ci presupune a priori loialitate fata de toate valorile si principiile consacrate prin Constitutie si respect fata de celelalte autoritati publice cu care intra in raporturi de colaborare. Din acest context rezulta obligatia principiala a oricarui reprezentant al autoritatilor publice de a se prezenta si de a oferi documentele/inscrisurile sau informatiile utile si concludente in fata comisiilor parlamentare de ancheta in scopul clarificarii unor imprejurari de fapt care sa conduca la aflarea adevarului intr-o chestiune de interes public.

 

In concluzie, Curtea constata ca, prin refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, este incalcata autoritatea Parlamentului Romaniei, organ reprezentativ al poporului, si este impiedicata desfasurarea activitatii sale, sub aspectul indeplinirii atributiilor de control prin intermediul comisiilor parlamentare”.

 

Tot in respectiva Decizie nr. 611 din 3 octombrie 2017, CCR a constatat ca Laura Kovesi are obligatia de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta. Se mentioneaza asta cat se poate de clar, atat in considerentele, cat si in dispozitivul Deciziei CCR:

 

Curtea constata obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei – Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei”.

 

Refuzul lui Kovesi, abatere disciplinara

 

Ce se va intampla insa daca Laura Kovesi nu va veni in Parlamentul Romaniei, la comisia speciala de ancheta? Este simplu. Sefa DNA va savarsi o abatere disciplinara pentru nerespectarea hotararilor CCR, iar impotriva ei va trebui declansata o ancheta disciplinara ce se va putea termina chiar si cu excluderea din magistratura.

 

Iata ce se prevede la art. 99 lit. ş din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor:

 

“Art. 99. - Constituie abateri disciplinare:

 

ş) nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.

 

*Cititi aici Decizia CCR care o obliga pe sefa DNA Laura Kovesi sa se prezinte la Comisia speciala de ancheta din Parlament


Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.