Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Kovesi, sentinta definitiva. Si irevocabila

Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, a fost prinsa incalcand in mod flagrant legea. Oferind, spre publicare, probe sau asa-zise probe din dosarul penal intocmit impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu. Si, mai mult chiar, facand politie politica. Nu s-a putut si nu se poate apara. A pierdut. Definitiv. Si irevocabil. Chiar daca scaunul ei de sef al tuturor procurorilor din Romania inca nu se clatina. Dar si raspunsul la intrebarea de ce nu se clatina acest scaun este la fel de relevant ca si fapta in sine a doamnei Laura Codruta Kovesi.

Legea e lege. E lege si pentru procurorul general. Un procuror nu are voie sa divulge nimanui, si sub niciun motiv, nicio informatie din dosarul de urmarire penala. Iar dupa ce a fost intocmit rechizitoriul, in continuare procurorul nu are voie sa divulge nimic. Asta in ceea ce il priveste pe procurorul de caz. Procurorul de caz nu are voie nici macar sa prezinte detaliile dosarului, la care lucreaza, sefilor sai ierarhici. Laura Codruta Kovesi, in conditii de legalitate, nu avea acces la dosarul instrumentat impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu. Dar a avut. Si nu numai ca a avut, dar a si distribuit informatia mai departe. Cui? Unui asa-zis jurnalist, Mircea Marian, pe atunci sef la Evenimentul Zilei, care era in mod vadit si evident pus in slujba puterii. Rasplatit ulterior cu o emisiune la televiziunea publica. Laura Codruta Kovesi, prevalandu-se de calitatea de procuror general, a accesat un dosar pe care nu avea dreptul sa-l acceseze, l-a periat nitel, asta cum singura recunoaste in mesajul transmis pseudojurnalistului sau, daca vreti, ziaristului in solda Palatului Cotroceni, si i l-a livrat lui Mircea Marian. Nu a fost vorba doar de rechizitoriu. Acest Mircea Marian, pe atunci la Evenimentul Zilei, a publicat file din dosar care, aparent, nu au nicio legatura cu cauza penala. Erau convorbiri ale lui Sorin Ovidiu Vantu cu diversi redactori sau conducatori de la Realitatea TV. Cum, necum, se aflasera la dosar.

Aceste convorbiri ale lui Vantu, care nu-l incrimineaza deloc, sub aspect penal, au insa o alta semnificatie. Ele, “periate” cum au fost de Laura Codruta Kovesi, si apoi prelucrate si comentate de Evenimentul Zilei, au fost servite opiniei publice, in scopul de a-i decredibiliza pe unii jurnalisti si de a decredibiliza un post de televiziune. Ce televiziune? O televiziune care, din 2009, nu l-a mai servit pe Presedintele Traian Basescu. In paranteza fie spus, tot din 2009, dupa o extraordinara de lunga si de suspecta asteptare - multi ani de zile - au demarat si primele proceduri, tot ale lui Kovesi, si tot in slujba Presedintelui Traian Basescu de recuperare a lui Nicolae Popa. Ca sa-l agate cumva pe Vantu. Sau macar sa-l cuminteasca.

Deci, Laura Codruta Kovesi nu a pus la dispozitia presei doar un rechizitoriu, asa cum se scuza, acuzandu-se in succintul comunicat, ci a prezentat piese din dosar. Si a facut-o direct. Nu pe singura cale uzuala si legala si legitima, cea a biroului de presa. Si a incalcat legea nu intamplator, ci pentru a face politie politica. Si a fost prinsa.

Dar cine s-o ancheteze pe Laura Codruta Kovesi? Vreun alt procuror, aflat in subordinea domniei sale? Sau ar trebui suspendata pana la elucidarea cazului? De cine? De CSM? Dar CSM lucreaza in afara Constitutiei pentru ca nu are cvorum. Ar putea face Presedintele Romaniei ceva? Da. Ar putea lua atitudine. Pentru ca el este garantul respectarii Constitutiei si legilor tarii. Numai ca tot el, Presedintele Romaniei, a impins-o la rele pe Laura Codruta Kovesi. Iata inca  un cerc vicios, din care doar alegerile generale ne mai pot scoate. 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.