Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Klaus Iohannis a carmit-o

Fiindca a apucat sa ameninte majoritatea parlamentara cu un referendum, a trebuit sa fie consecvent. Si sa formuleze o solicitare scrisa in acest sens. Numai ca, ce sa vezi?, in cererea presedintelui nu mai este vorba despre gratiere. Si nici despre modificarea unor articole din Codul penal, declarate neconstitutionale de catre CCR. Presedintele vine, acum, cu o formulare foarte generala. Atat de generala, incat referendumul ar fi complet inutil. Ce anume a produs schimbarea? Si care e semnificatia?

In noua formulare, referendumul ar urma sa aiba ca tema, citez, “continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice”. Un prim fapt mai putin obisnuit: domnul Klaus Iohannis nu formuleaza, dupa cum se poate lesne observa, o intrebare, asa cum ar fi firesc. Probabil asteapta sa faca acest lucru altcineva. Si sa adauge, la inceputul citatului de mai sus, eventual, urmatoarele cuvinte: “sunteti de acord cu”. Din aceasta perspectiva, solicitarea sa este neconstitutionala. Pentru ca ma indoiesc ca cineva are dreptul legal sa adauge ceva. Dar haideti sa inchidem ochii si sa mergem mai departe.

Intrebarea de mai sus, daca o transformam in intrebare, are un caracter extrem de general. Nu se refera in mod evident, decat eventual implicit, la ultimele demersuri legislative ale Guvernului. Si asta se intampla pentru ca luni, dupa ce a anuntat ca vrea sa faca un referendum, aproape toti analistii si specialistii in drept constitutional l-au avertizat public asupra faptului ca legea fundamentala, Constitutia, interzice in mod expres un referendum care sa aiba drept tema gratierea. Asa ca presedintele a carmit-o din mers.

O solicitare de acest tip, cu un continut extrem de general, nu poate primi, daca va fi transformata in referendum, decat un raspuns unanim afirmativ. Pentru ca niciun roman cu scaun la cap nu se va duce sa voteze impotriva luptei anticoruptie sau impotriva integritatii functiei publice. Daca acest lucru reprezinta o evidenta, atunci referendumul nu mai are absolut niciun rost. Logica referendumului este ca, atunci cand parerile sunt impartite pe o anumita tema, sa poti afla, intrebandu-i pe cetateni, care este opinia predominanta. Asa ca, daca referendumul nu are niciun rost, nu ne ramane altceva de facut decat sa ne intoarcem la originea sa.

Originea acestui proiect este razboiul declansat de presedintele Klaus Iohannis impotriva majoritatii parlamentare si a Guvernului, in scopul de a-si consolida pozitia serios subrezita dupa pierderea alegerilor. Pentru inceput, pretul va fi cel care reprezinta contravaloarea unui referendum inutil. Respectiv circa 20 de milioane de euro, la care se adauga deranjarea unui numar imens de functionari publici care ar putea ramane si in continuare integri, fara a mai fi necesar sa transpire pentru o hachita prezidentiala.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.