Reteaua Corect
Ioan Spanu

Klaus Iohannis, bun de suspendat

Scris de Ioan Spanu in 04 septembrie 2020 la 14:00, in Politics. 1008 vizualizari Intra in discutie TaguriKlaus Iohannis, suspendat shortlinkhttp://crct.ro/nwCo

A început deja să devină o mare problemă pentru România fiecare apariţie publică a lui Klaus Iohannis. S-a ambiţionat şi, iată!, a reuşit să transforme instituţia „Preşedintele României” în sediul central al PNL, coborînd-o deseori chiar la nivelul „Purtătorului de cuvînt” al Guvernului Orban.

Înţeleg că preşedintele are dreptul să-şi exprime orice opinie, chiar şi faţă de partidele politice, dar, totul trebuie să aibă o măsură, astfel încît echilibrul să ţină opiniile politice în matca legii, a Constituţiei.

Or, ce vedem noi la Klaus Iohannis? Nici măcar acum, cînd sîntem în plină campanie electorală, cînd televiziunilor li se cere să fie imparţiale şi să acorde un spaţiu egal tuturor participanţilor la alegeri, tocmai Klaus Iohannis, şeful statului, cum îi place să i se spună, calcă totul în picioare şi devine portavocea PNL în bătălia cu PSD, fără cea mai mică „precauţie”!

Ce e asta, dacă nu încălcarea Constituţiei? Bun, am înţeles, Marcel Ciolacu nu vrea suspendarea preşedintelui, conform unor înţelegeri evidente făcute pe sub masă, dar ceilalţi parlamentari din opoziţie sînt chiar toţi la fel de obedienţi ca Marcel Ciolacu, sînt şi ei parte a acestor înţelegeri?

Ascultaţi, încă o dată, ce spunea Iohannis în deschiderea ultimei sale conferinţe de presă de la Cotroceni: „Acum, după eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată această discuție politicianistă a PSD-ului, care pur și simplu nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un partid atât de lipsit de seriozitate, care acționează politic nu pentru cetățeni, ci doar pentru propriii membri?… Sper ca pesediștii să ia foarte în serios această lecție și să înțeleagă că, în România, politica nu se mai poate face așa cum continuă ei să o facă de ani de zile, urmărind doar mizele mărunte de partid… Criza sanitară pe care o traversăm a generat reacții în lanț, care ne-au arătat mai clar decât oricând eșecul instituțional al acestui mod de a face politică, specific ultimilor 30 de ani și care a fost patentat de PSD. Acum s-a putut vedea diferența dintre oamenii politici dispuși să își asume cu responsabilitate gestionarea unui moment extrem de dificil și politicienii fără soluții, care alimentează știri false și suspiciuni, făcând astfel foarte mult rău propriilor cetățeni”.

Ce e asta, stimaţi cititori, dacă nu imixtiune în viaţa politică? Că unul sau mai multe partide depun o moţiune de cenzură este o chestiune constituţională, democratică. Nu e treaba Preşedintelui, chiar dacă moţiunea trece sau nu, căci acest joc democratic este cît se poate de firesc într-o democraţie.

De altfel, după această scenă penibilă a lui Iohannis, cînd a fost realmente purtător de cuvînt al PNL în locul lui Dancă, la sesiunea de întrebări din partea presei Iohannis a fost lăsat în fundul gol chiar de către jurnaliştii care pînă mai ieri îi cîntau în strună.

Prins total descoperit, că tot sîntem înainte de începerea şcolilor, Iohannis s-a trezit ca un elev care nu şi-a făcut temele şi a fost, în mai multe rînduri, de-a dreptul ridicol! Se aştepta el ca tocmai Dan Tăpălagă, de la „G4Media”, site condus de „domnul Pan-ta-zi”, să-l bage în corzi? Evident că nu. Tăpălagă îl întrebase de ce nu cere demisia şefei DIICOT, Georgiana Hosu, al cărei soţ-poliţist este acuzat de DNA de comiterea mai multor infracţiuni, fără să aştepte ceva de la CSM, aşa cum a făcut în cazul Bănilă, fostul şef al DIICOT. Cum a răspuns Iohannis va rămîne în antologia umorului negru: a dat din cap şi a spus un candid „Mulţumesc”! Aşa ceva?

De altfel, la această conferinţă, se pare că o parte a jurnaliştilor n-a mai vrut să accepte rolul de pioni pe tabla de şah de la Cotroceni şi, în mod surprinzător, reporterii au făcut ceea ce trebuie să facă în mod curent: să adreseze cele mai incomode întrebări, să afle răspunsuri la problemele arzătoare de pe agenda publică.

Vă spun sincer, această conferinţă de presă trebuia urmărită, dar nu pentru prestaţia lui Klaus Iohannis, ci pentru atitudinea de acum a majorităţii jurnaliştilor, care, cu binecunoscutele excepţii, chiar a fost una corectă. Nu ştiu dacă data viitoare vor avea voie să fie la fel de liberi, dar sper ca sucesul de ieri să-i motiveze pentru a rămîne jurnalişti şi că nu vor mai accepta să fie nişte marionete mînuite abil de cine ştie cine.

De la Iohannis nu ştiu cine mai are aşteptări, de aceea cred că suspendarea ar fi o soluţie convenabilă şi pentru domnia sa, căci s-ar simţi categoric mai bine dacă va îmbrăca oficial haina PNL, în loc să rostească prostii de genul: „Asta cu vina autorităților cred că am mai discutat-o și putem să ne reamintim că noi nu am stat rău la controlul epidemiei până când în Parlament PSD a tărăgănat adoptarea Legii carantinei și, atunci, ne amintim foarte bine că, din păcate, atunci un număr mare de persoane s-au infectat, fiindcă s-a indus ideea că această boală nu este periculoasă. Acum plătim prețul pentru asta”. Să fi uitat că tocmai domnia sa declarase în martie că sîntem doar în faţa unei gripe?

Eveniment minor: Vorbește președintele!

Şi, cînd spun ca parlamentarii să nu-l mai asculte pe Marcel Ciolacu şi să-l suspende pe Klaus Iohannis, nu mă refer doar la cei din PSD. Am văzut că Tăriceanu nu a fost de acord cu Marcel Ciolacu în privinţa suspendării, dar ar putea cere acest lucru şi Victor Ponta şi chiar UDMR-ul care fusese acuzat de Iohannis că vrea să ne ia Ardealul.

Cine va reuşi măcar să ceară suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis ar avea şansa să intre în istorie ca patriot. Căci patriotism este să-l obligi pe preşedintele ţării să respecte Constituţia şi să nu-şi mai bage nasul în viaţa partidelor.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.