Reteaua Corect

Iuliu Winkler (UDMR): Fondurile UE trebuie utilizate eficient pentru gestionarea crizei economice

Scris de newsreporter in 18 martie 2020 la 13:17, in Politics. 646 vizualizari Intra in discutie Taguricoronavirus, eficient, fonduri ue, Iuliu Winkler, udmr shortlinkhttp://crct.ro/nvPP

Fondurile Uniunii Europene trebuie utilizate eficient pentru gestionarea crizei economice, consideră UDMR, care solicită Ministerului Fondurilor Europene şi reprezentanţilor Guvernului să se implice imediat în dialogul instituţional iniţiat de Comisia Europeană şi, în acelaşi timp, să înceapă consultările cu mediul economic pentru a putea folosi cât mai repede şi cât mai eficient noile instrumente, relatează Agerpres.ro.

"Salutăm decizia Comisiei de a realoca fondurile din cadrul Politicii de coeziune, cu atât mai mult cu cât UDMR, în decembrie 2018, a formulat o propunere asemănătoare. Atunci, noi am solicitat redistribuirea fondurilor de coeziune alocate României de la investiţiile mari centralizate şi imposibil de finalizat la termen către Programul Operaţional Regional (POR). Continuăm să susţinem că proiectele locale din cadrul POR trebuie să fie finanţate prioritar. Comisia Europeană creează acum cadrul pentru materializarea propunerii noastre, iar pentru a folosi această oportunitate în mod eficient credem că este absolut necesară o bună colaborare între Guvern, agenţiile de dezvoltare regională şi autorităţile locale" a declarat miercuri europarlamentarul Iuliu Winkler, coordonatorul Consiliului Economic al UDMR.

El a anunţat că membrii Consiliului Economic al UDMR lucrează la un pachet de propuneri, obiectivul principal al acestuia fiind protejarea locurilor de muncă şi sprijinirea cetăţenilor în depăşirea consecinţelor crizei economice şi sociale.

"Trebuie să utilizăm eficient şi integral instrumentele economice şi financiare incluse în pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană în vederea sprijinirii statelor membre în combaterea pandemiei de coronavirus Covid-19, dar şi pentru atenuarea efectelor în plan economic provocate de această criză. Pachetul propus de Comisia Europeană este în valoare de 37 de miliarde de euro, din care 8 miliarde devin imediat disponibile. Practic, Comisia propune redirecţionarea sumei de 37 de miliarde de euro disponibilă în bugetul multianual curent, 2014-2020, în cadrul Politicii de coeziune. Acest lucru presupune redistribuirea fondurilor deja disponibile pentru noile obiective. Conform propunerii Comisiei, toate statele membre pot utiliza aceste sume pentru combaterea Covid-19 şi pentru atenuarea consecinţelor economice şi sociale ale pandemiei. 491 de milioane de euro sunt disponibile pentru România, aceşti bani putând fi redistribuiţi şi folosiţi imediat pentru noile obiective. În perioada următoare, România va putea folosi 2,588 miliarde de euro. Această sumă va putea fi alocată, după consultările dintre Guvern şi Agenţiile de dezvoltare regională, pentru obiective pe termen scurt şi mediu, pentru stimularea economiei", a explicat Iuliu Winkler.

Potrivit Comisiei, pandemia de Covid-19 va produce recesiune în statele membre ale UE, prognoza economică pentru anul 2020 fiind modificată de la +1,4 la -1%, contracţia economiei urmând să ajungă la 2,5% din PIB-ul UE, a atras atenţia europarlamentarul UDMR.

"În acest context, Comisia Europeană a stabilit trei obiective: consolidarea sistemelor de sănătate publică (dotarea cu aparatură medicală, materiale consumabile, materiale şi echipamente pentru dezinfectare, intervenţii specifice în domeniul sănătăţii publice); asigurarea fluxurilor de lichiditate pentru întreprinderile mici şi mijlocii (capitalizarea fondurilor de garantare, credite preferenţiale); sprijin pentru piaţa forţei de muncă finanţat din Fondul Social European (finanţarea formelor de angajare pe termen scurt, intervenţii pe piaţa muncii). Avem de-a face cu o decizie fără precedent a Comisiei Europene care implică redistribuirea finanţărilor prin flexibilizarea regulilor Uniunii Monetare şi a regulamentelor de utilizare a fondurilor de coeziune", a subliniat Iuliu Winkler.

Europarlamentarul UDMR a afirmat că în următoarea perioadă regulile privind ajutoarele de stat vor fi, de asemenea, aplicate în mod flexibil.

"Statele membre îşi vor putea sprijini sectoarele economice aflate în criză. Vorbim mai ales de sectorul turismului, de industria hotelieră, de industria divertismentului şi transporturile, care sunt grav afectate", a mai precizat europarlamentarul UDMR.

AGERPRES

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.