Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Istoria si geografia unei coalitii

Se agita din nou spiritele in fragila coalitie aflata la guvernare si care poarta marca Traian Basescu. UDMR ameninta din nou cu intoarcerea armelor. De aici ar putea veni sfarsitul pentru presedintele reales Emil Boc. Cat de serioasa este perspectiva acestui divort?

Se vorbeste despre un santaj politic. Se face, de catre unii, afirmatia ca UDMR pune mereu PDL-ului cate o conditie greu de acceptat, anuntand ca, in cazul in care va fi refuzat, paraseste alianta care guverneaza Romania. Altii si, evident, udemeristii afirma insa ca nu este vorba de niciun santaj. Si, in niciun caz, de o conditie noua. Acestora le dau si eu dreptate. In realitate, un articol de lege care sa permita copiilor oricareia dintre nationalitatile conlocuitoare sa invete in limba materna este negociat de mult si face parte integranta din programul de guvernare al coalitiei. Ca este bine sau ca este rau, aceasta este o alta chestiune, care merita discutata, dar intr-un cu totul alt context decat cel al santajului politic. Si fiindca tot am deschis aceasta paranteza referitoare la ce este normal si ce este anormal intr-un stat democratic, cred ca raspunsul ar putea fi in mod intelept transat printr-o consultare oficiala a Comisiei Europene.

Deci nu poate fi vorba de o noua conditie pusa de UDMR. Si nici despre un santaj. Este pur si simplu un contract incheiat, cu forme in regula si cat se poate de transparent, intre partidele politice aflate la putere. Si, ca orice contract, acesta, in masura in care partenerii sunt seriosi, trebuie respectat. Ca atare, PD-L avea obligatia sa-si mobilizeze parlamentarii in aceasta directie. Si in niciun caz nu trebuia sa permita unuia dintre parlamentarii sai sa produca un gest contrar. Adica exact ceea ce s-a intamplat atunci cand maghiarii s-au trezit cu realitatea ca istoria si geografia ar putea fi exluse de la predarea in limba maghiara. Iar in continuare, PD-L, daca intelege sa-si respecte partenerul, trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-si onora obligatiile - bune, rele - asumate prin programul comun de guvernare si prin protocolul de colaborare,

Asadar, este cat se poate de firesc faptul ca lideri ai UDMR anunta ca, in caz contrar, parasesc coalitia. Parasirea coalitiei echivaleaza cu prabusirea Guvernului Boc, constituirea unoi noi aliante care, aproape cu certitudine, va insemna o colaborare UDMR cu Uniunea Social Liberala. Daca unii pedelisti ar prefera, poate, sa se retraga, pentru a-si devora in liniste prada, altii, aflati inca intr-un stadiu al acumularii salbatice, nu sunt incercati de aceasta fantezie. Si cu atat mai putin cei care sunt inca suporteri inflacarati ai Presedintelui Traian Basescu. Care si-ar putea pierde postul inainte de termen, in eventualitatea instalarii unui guvern al actualei opozitii. De aceea, sunt absolut convins ca pretentia UDMR va fi satisfacuta.

Si, in acest sens, este firesc sa ma intreb ce sens are jocul de picioare facut de responsabilii PSD si PNL, in sensul ca ei i-ar primi de indata, cu bratele deschise, pe maghiari, pentru a le da istoria si geografia in limba materna.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.