Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Ireversibilitatea dictaturii

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 20 februarie 2011 la 13:36, in Politics. 319 vizualizari 6 comentarii Taguridictatura, Guvernul Boc, Traian Basescu shortlinkhttp://crct.ro/nd9O

Niciodata in istorie o dictatura nu s-a transformat, in mod natural, intr-o non-dictatura. Ci doar printr-o prabusire violenta de sistem. Printr-o revolutie. Care, de cele mai multe ori, inseamna sange. Si absolut intotdeauna inseamna prabusirea pana la disolutie a institutiilor statului, cu prejudicii imense pe termen imediat, pe termen scurt si pe termen lung. De aceea, varianta Basescu, in masura in care poate fi asimilata cu instaurarea unei dictaturi, trebuie respinsa cu toata hotararea de catre fiecare cetatean roman.

Regimul Traian Basescu s-a confruntat cu trei fenomene negative. Primul si cel mai important este criza de sistem in care se gaseste Romania, ca urmare a unei recuperari defectuoase si dezastruoase a institutiilor specifice statului democratic. Aceasta criza de sistem, aceasta criza structurala a iesit in mod violent in evidenta odata cu criza mondiala. Al doilea efect negativ resimtit de Romania consta in politicile fundamental gresite promovate de Guvern, sub conducerea nemijlocita a presedintelui-jucator. In loc sa micsoreze taxele, in loc sa stimuleze consumul, in loc sa forteze, pe toate caile, ample investitii in infrastructura, creatoare de masive locuri de munca, si in loc sa ii atraga, prin stimulare, pe investitorii interni si externi, Executivul de la Bucuresti a adoptat o politica de minima rezistenta. O politica lasa. O politica de carpaci. O politica izvorata din incrucisarea impotentei Guvernului Boc, cel mai slab guvern din trecut, din prezent si din viitor, cu cea de inspiratie contabiliceasca promovata de carpacii de la Fondul Monetar International. Simpla taiere a costurilor, simpla reducere a fortei de munca angajate, simpla amputare a salariilor bugetarilor si pensiilor nu puteau sa conduca la niciun rezultat pozitiv. A treia cauza a situatiei in care ne aflam este mai degraba de natura subiectiva. Ea este generata de incultura Presedintelui Traian Basescu, de incapacitatea sa cronica de a intelege mecanismele, principiile si valorile democratiei. Instinctiv, acest om politic, intuind ca terenul democratiei ii este ostil, a incercat si, in parte, a reusit sa altereze institutiile democratice. Astfel, puterea judecatoreasca, putere fundamentala in stat, cea executiva, la fel de fundamentala, precum si puterea legislativa, cea mai importanta dintre puteri, au fost, in mod sistematic, labilizate. In unele situatii, ajungandu-se atat de departe incat ele nu s-au mai putut manifesta ca puteri. A patra putere, presa, a fost si ea lovita si discreditata in toate modalitatile posibile. S-a ajuns in situatia in care institutiile democratice nu mai functioneaza nici macar la capacitatea minima. Simultan, Traian Basescu a intarit aparatul represiv. Procurorii, serviciile secrete, Internele. Mai nou, si Garda Financiara.

“Opera” lui Traian Basescu este tipica pentru un regim autocratic care se indreapta, in linie dreapta, catre dictatura. O dictatura in care, in urma cu o luna, era cat pe-aci sa alunecam. Atunci cand o decizie a Curtii Constitutionale era negata de premier. Dar ce ar putea urma? Daca Traian Basescu reuseste sa mai impuna un guvern sau sa mai mentina Guvernul Boc, va practica aceeasi politica dezastruoasa. Care nu poate duce Romania decat si mai adanc in fundatura crizei. Iar singura solutie de supravietuire intr-o criza ireversibila pentru un regim politic este dictatura. Daca Basescu ne duce acolo, suntem toti responsabili. Daca Basescu ne duce acolo, atunci iesirea din dictatura ne va costa inca 20 de ani. Pentru ca se va savarsi prin violenta.

Comentarii (6):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.