Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Ipoteză: Iohannis îi transmite lui Kovesi să-și dea demisia

Interesantă ieșire, marți, la rampă a președintelui în scandalul Kovesi, deși nu foarte limpede în termeni și în poziționare, ceea ce a confuzat destul de mult ziariștii prezenți. Pe de-o parte, președintele a evitat să atace tăios CCR și decizia sa, pe de alta a vorbit de dezbateri ample și de mare substanță la nivel legislativ vizînd nu doar justiția și viitorul ei, ci, mai ales, rolul președintelui. Iar soluția de ieșire din încurcătură ar fi demisia lui Kovesi.

Președintele a vorbit marți extrem de mult, aproape majoritar, despre el însuși, ceva mai puțin despre soarta justiției și nu a pronunțat deloc numele lui Kovesi. A avut grijă, în schimb, să introducă, în premieră ideea atacului guvernanților și la servicii, nu doar la procurori. (”În România nu există niciun stat paralel. Este o invenţie a PSD-iştilor prin care vor să-şi motiveze demersurile anti-justiţie şi anti-servicii”.)

Marea problemă ridicată de el a fost procesul de limitare a puterilor președintelui de către actualii guvernanți:

“Putem să constatăm destul de uşor că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui. Atenţie, un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile preşedintelui României(…)Din păcate, decizia CCR e în aceeaşi logică, de diminuare a rolului preşedintelui, în numirea şi revocarea unui procuror”.

Iohannis a mai anunţat că este nevoie de o amplă dezbatere publică menită să lămurească controversele:

”Dacă vrem să ajungem la nişte concluzii solide şi sănătoase pentru România, toată lumea trebuie să intre în dezbateri, toată lumea trebuie să intre în consultări – şi politicienii, şi societatea civilă, şi…”

“Dacă citim motivarea, se pune întrebarea care mai este statutul procurorilor în România. Mai sunt procurorii independenţi sau sunt duşi procurorii mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei, decât sub autoritatea ministrului, aşa cum scrie în Constituţie. Este o întrebare la care trebuie să răspundă. O altă întrebare este de ce avem un ministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută fără să se ţină seama de avizul CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul de garantare a independenţei justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror şef. Iată întrebări la care încet încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii şi alţii. Sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Un referendum poate să fie la finalul unei astfel de dezbateri. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie”, a declarat Klaus Iohannis ziariștilor de la Palat.

“Poate e nevoie să vedem ce persoane pot fi chemate la conducerea statului. Revenim la discuţia din toamna lui 2016 şi atunci lucrurile au fost interpretate în fel şi chip. Care sunt paşii juridici urmează să vă lămuresc atunci când împreună cu juriştii din Administraţie ajungem la o concluzie. E vorba de o speţă care cu siguranţă va avea efecte asupra felului în care funcţionează statul în continuare. Nu putem face greşeala să aplicăm mecanic nişte lucruri, fiindcă riscul este să ne găsim într-o formă fără fond. Noi nu avem nevoie de un stat care să fie o formă fără fond, ci de un stat puternic şi atunci trebuie să găsim răspunsurile la aceste întrebări. Motivarea foarte amplă scrisă de CCR ne dă câteva indicaţii, ne ridică probleme. Nu putem face următorul pas până nu clarificăm ce anume ni se transmite în motivare”, a mai declarat Iohannis, care a precizat și că “Nu va exista nicio suspendare, pentru că nu există niciun temei pentru suspendare, iar dacă unii pesedişti se trezesc vorbind de suspendare ca să pară mai intersanţi la televizor, atunci este problema lor”.

Una peste alta, mesajele pe care pare să le transmită președintele ar fi următoarele:

Nu dorește să se pună în contra deciziei CCR (”Eu nu încalc Constituţia. Eu veghez la aplicarea Constituţiei”), de aici siguranța că nu va fi cazul unei suspendări.
În egală măsură, nici nu poate semna decretul de revocare a Laurei Kovesi, pentru că ar echivala cu acceptarea necondiționată a deciziei CCR, una care, tot el spune, ridică probleme serioase de funcționare a statului.
În primul rînd o problemă ținînd de rolul președintelui, ceea ce bagă, subtil, subiectul Kovesi în plan secundar.

O discuție pe acest subiect e absolut necesară, dar reclamă timp.

Decizia CCR nu îi acordă, însă, acest timp. (”Acum, sigur, este nevoie să reacţionez într-un timp rezonabil, nu putem să stăm, de exemplu, până în decembrie. Dar nu cred că cineva serios aşteaptă de la mine să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două”).

Soluția e una singură: o demisie din proprie inițiativă a Laurei Kovesi ar rezolva problema deciziei CCR, fără ca Iohannis să fie îngenuncheat, ceea ce lasă drum deschis atacării tuturor problemelor de care a vorbit azi președintele.

Semnalul a fost dat, iar faptul că președintele a ales soluția ieșirii cu el în public denotă că nu există un plan pus la punct în prealabil cu Laura Kovesi.

De aici întrebarea crucială: va accepta șefa DNA să se sacrifice pentru a rezolva clinciul prezidențial?
Un răspuns nu poate întîrzia mai mult de cîteva zeci de ore.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.